Izrael: Za napade iz Pojasa Gaze su glavni krivci Assadov “režim” i Iran

Posljedice izraelskog napada na Gazu
45 komentara

Kao odgovor na lansiranje oko da projektila na područje izraelskog režima iz Pojasa Gaze, Izrael je proveo žestoke zračne udare ispalivši najmanje 80 projektila po navodnim sjedištima Hamasa u palestinskoj priobalnoj enklavi.

Dok je izraelski proturaketni sustav “Iron Dome” uspješno neutralizirao projektile koje je na teritorij pod nadzorom režima iz Tel Aviva ispalila skupina Islamski džihad, svi izraelski projektili su pogodili ciljeve, iako je većina njih bila u gusto naseljenim područjima i stambenim četvrtima.

Glasnogovornik Islamskog džihada je najavio hitno zaustavljanje raketiranja Izraela iz Gaze. Osim toga, palestinski pokret Islamskog džihada je izrazio namjeru da pristane na sveobuhvatno primirje s Izraelom, izvijestio je palestinska medijska agencija Alray.

Pokret je rekao kako je spreman na pomirenje nakon sastanka njegovog čelnika s egipatskim dužnosnicima, navodi se u priopćenju palestinske agencije.

Ova izjava je neuobičajena za palestinske frakcije i nije jasno zašto je Islamski džihad lansirao projektile, ako su čelnici skupine znali da će napad biti odbijen? No, ovo je pitanje koje će ostati bez odgovora.

FOTO – Izraelski sustav Iron Dome je uništava lansirane projektile iz Gaze

https://www.youtube.com/watch?v=4Cgc9c1gOq0

Izrael: Za raketiranje naše zemlje odgovorni su Assadov režim i Iran

Izraelska vojska je na svojoj službenoj stranici na Twitteru objavila priopćenje kojim zanemaruje odgovornost Islamskog džihada, frakcije koja je preuzela odgovornost za lansiranje projektila na područje kojeg nadziru izraelske snage, te za napad optužuje Assadov “režim” i Iran.

“Assadov režim i iranske Quds snage stoje iza raketnog napada Islamskog džihada na Izrael. Hamas je odgovoran za sve što se događa u Pojasu Gaze i sve proizlazi iz njega i zato snosi posljedice za teror kojeg nastoji nanijeti izraelskim civilima”, priopćilo je zapovjedništvo snaga izraelskog režima.

Ranije je glasnogovornik izraelskih snaga general Jonathan Conricus, naveo kako postoji veza između Islamskog džihada i Quds snaga Iranske revolucionarne garde, ali i da skupina surađuje sa sirijskim “režimom”.

“Vidjeli smo jasnu vezu između Gaze i Damaska”, kazao je general Conricus, naglašavajući kako odgovor Izraela neće biti “geografski ograničen”.

Glasnogovornik Ronen Manelis je rekao da su Damask i iranske Quds snage projektile dali Hamasu, koji ih je nedavno lansirao na Izrael.

“Poslane su jasne poruke onima koji su imali potrebe za isporukom. Nitko nije imun, ni u Pojasu Gaze ni izvan njega”, izjavio je izraelski “časnik”, ako ga se može tako nazvati, general Ronen Manelis.

Ni Damask ni Teheran još nisu komentirali optužbe.

General Manelis je također naglasio da su izraelske snage spremne proširiti svoje udare, ako se takav scenarij nastavi.

Ono što upada u oči je da je manja skupina palestinskog otpora, Islamski džihad, takoreći nasumce ispalila 30 projektila za koje se zna da ne mogu probiti sustav “Iron Dome” i da su vođe skupine odmah kontaktirale Egipat kako bi dogovorili primirje s izraelskim režimom, iako su mogli pretpostaviti da će uslijediti teška odmazda.

Prema uredu za tisak izraelske vojske je njihovo zrakoplovstvo napalo osam mjesta koja pripadaju palestinskom pokretu Islamskog džihada, uključujući palestinsku tvornicu cementa koja je korištena za izgradnju prekograničnih tunela. Međutim, ranija izvješća na Twitteru izraelske vojske pokazuju snimke i fotografije pogođenih sjedišta Hamasa, što proturječi kasnijim izvješćima.

Navodi se kako je pogođen i pogon za proizvodnju oružja Islamskog džihada, koje je skupina, naravno, “koristila u pokušaju ubojstava nevinih izraelskih civila”.

Ova izjava dolazi nakon što je izraelska vojska prethodno priopćila kako je napala 87 objekata Hamasa, kojeg režim u Tel Avivu smatra odgovornim za sve napade koji dolaze iz područja Gaze.

Izraelska vojska se hvali kako je uništila tvornice oružja, pet baza, kamp za obuku, ulaz u podzemni tunel, mjesto promatranja i druge ciljeve.

Napetosti između Izraela i Palestinaca u Gazi rastu od početka “Velikog marša povratka”, kojeg Palestinci organiziraju od 30. ožujka ove godine. Izraelska strana je koristila smrtonosna oružja kako bi suzbila okupljanja Palestinaca, a za eskalaciju je optužila Hamas, koji upravljaju područjem Gaze.

U najnovijem napadu je znakovito da izraelski režim u prvom redu optužuje Siriju i Iran, potom Hamas, a skupinu Islamski džihad, koja je preuzela odgovornost za najnovije lansiranje projektila gotovo da ne spominje, osim u spisku meta napada.

Službena stranica vojske izraelskog režima: Twitter-IDF

FOTO – Posljedice izraleskih zralčnih udara na Gazu

Posljedice izraelskog napada na Gazu
Posljedice izraelskog napada na Gazu
Posljedice izraelskog napada na Gazu
Posljedice izraelskog napada na Gazu
gazaNapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

Hajte pi.zde napadnite vise iran i da se sve ovo privede kraju.. Napadnite i ruse ,smetaju vam sada , tako da kraj bude potpun..

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Trebali su povod za napad pa su im ovi neandertalci iz islamskog džihada pomogli,a u toku su pregovori u kojima je navodno Egipat posrednik.Optužbe da su Teheran i Damask direktno umiješani svojim naredbama za napad su toliko besmisleni da ih nema potreba komentarisati.Sve smo već napamet naučili.

crodaemon
5 godine prije

Ako su poskidali 30 od 30 bome su dobri, odakle inf ili pretpostavka da su projektili nasumicno ispaljeni?

Zvrk
5 godine prije

Ovo bi moglo biti istina. Kad su bili zadnji izraelski napadi po sirijskom tlu netko napisa da bi za odmazdu moglo biti pojačanih napada hamasovaca. Tako i bi.

Laki Topalović
5 godine prije

Pa jbmu, koji se klinac ovo zove Logično? Logike nigdje. Tko ima koristi od ovakvog napada? Izrael. Nitko drugi. Hamas šute kao pi*ke, a ovi traže primirje, nakon što su ispalili nekoliko desetaka drvenih projektila. Odmazda žestoka, a krvi su Assad i iran. Dakle, 2+ 2 = koliko? 19, možda 0,5…Ne znam. stvarno.

Šule
5 godine prije

Kako su jadni ovi islamisti misleći da je Izrael -Sirija i da mogu radit šta žele..dobru su dozu dobili i sad kukaju i plaču za primirje..udri Izraelu sa svime što imaš po tim devama i nauči ih pameti da sa vama nema igrica..pa neka kmeče Egiptu.

CMD
5 godine prije

Testiranje S-300

Ivo
5 godine prije

Čuvari konc-logora ne dokoličare. Budući im je trenutno onemogućeno da izvode nesmetane zračne udare po Siriji, odlučili su iskoristiti vrijeme potrebno za analizu S-300 sustava kako bi dodatno masakrirali palestince. Izgovor im uopće nije ni potreban, i te tobožnje napade raketama na izrahell, ako ih je uopće i bilo, izveli su operativci mossada. Plan izrahella je očigledan – terorizirati domaće stanovništvo do te mjere, i uništiti im totalno svu infrastrukturu, da će na kraju i najtvrdokorniji poželjeti otići bilo gdje iz tog pakla. Originalni plan je bio da ih rasele po Siriji jednom kad ju dokrajče, međutim taj se film neće gledati, pa se sad razmatraju rezervne varijante. Od kojih fizička eliminacija svih preostalih palestinaca nije isključena kao mogućnost. Palestinci su takođe goji, i kao takvi podložni za odstrijel. Ovakav nevjerovatan i svirepi teror samo pojačava sumnje u istinost holokausta u varijanti koja nam je predočena. Naime, bilo koji narod… Čitaj više »

Splitexpress
5 godine prije

U 70 godina rata na bliskom istoku,jedina zemlja koja je osvajala prostor i rasla je Izrael,a po njihovoj priči samo oni ugroženi?

m.ivanisevic
5 godine prije

Baš me zanima kako bi “neutralizirali” Iskander-M.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI