Izraelski premijer suđenje protiv korupcije naziva zavjerom za „svrgavanje snažnog desničarskog lidera“

Benjamin Netanyahu
10 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, optužen za primanje mita, prevaru i kršenje povjerenja, tvrdio je na početku suđenja protiv korupcije da su postupak orkestrirali njegovi politički protivnici kako bi ga zbacili sa vlasti.

Postupak prvi put u istoriji Izraela podiže optužnicu protiv lidera na vlasti.

U televizijskoj izjavi izraelski lider je rekao jeruzalemskom Okružnom sudu da je cilj suđenja bio “svrgnuti snažnog, desničarskog premijera i tako ukloniti dugogodišnji nacionalistički kamp iz rukovodstva zemlje”.

Netanyahu je takođe optužio tužioce da su se urotili da “skroje” slučaj protiv njega i tvrdi da su dokazi koji su doveli do njegove optužnice “kontaminirani”.

Pozvao je da se suđenje emituje uživo kako bi se osigurala transparentnost.

70-godišnjak se suočava sa optužbama za primanje mita, prevaru i kršenje povjerenja, a protiv njega je podignuta optužnica u tri odvojena slučaja. U dva od tih slučajeva optužen je da je činio usluge direktorima medija u zamjenu za laskavo praćenje vijesti o njemu i njegovoj porodici. U trećem slučaju se navodi da je primao mito od moćnih privrednika.

Stotine demonstranata okupilo se ispred prebivališta Netanyahua uoči ročišta na sudu, uzvikujući parole poput „ministra za kriminal“, a grupa njegovih pristalica održala je skup ispred suda.

Izraelci su duboko podijeljeni u procesu, što dobro ilustruje veoma krhka vlada u zemlji. Troji neupadljivi izbori, koji su trajali više od godinu dana, rezultirali su nelagodnom koalicijom Netanyahuove stranke Likud i Plavo-bijelih, koje predvodi bivši šef vojske Benny Gantz.

Očekuje se da će suđenje biti izjednačena pravna bitka, a Netanyahu će ostati premijer tokom procesa. Kao dio dogovora sa Plavo-bijelima, Bibi će podnijeti ostavku nakon 18 mjeseci i predati uzde Gantzu.

Optužbe za krivično djelo odnose se i na Netanyahuovu suprugu Saru. Prošle godine je pristala na sporazum o priznanju krivice sa tužiocima zbog optužbi da je zloupotrijebila državna sredstva. Prema sporazumu, rekla je da će državi vratiti 12.440 dolara i platiti 2.770 dolara kazne.

Benjamin NatanjahuIZRAELKorupcijasuđenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Patriot
3 godine prije

Izrael-S.Arabija- Velika Britanija osovina svog zla na planeti.

Alen
3 godine prije

A šta će drugo reći , da je kriv ? Tako mu je i rodjak adolf napravio farsu od sudjenja..

borg
3 godine prije

dobro nasjedate na ove floksule snažni desničarsi lider

Pedro del negro😎
3 godine prije

Ne pada kiša po svim glavama isto!! Nema ništa od toga!!

*Ime
3 godine prije

Zašto Izraelci smiju biti desničari, dapače to je tamo kao pozitivno, a u Europi se na desnicu gleda kao na zlo?

Max
3 godine prije

Evo najjačeg protiwnika Izraela on mu šteti više nego bilo tko drugi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI