Japan i Sjedinjene Američke Države zajedno rade na osmišljavanju presretača za hipersonična oružja

Hipersonicne rakete
55 komentara

Veze između Tokija i Washingtona potrebno je dodatno ojačati, rekao je japanski ministar obrane Yasukazu Hamada

Japan i SAD razgovaraju o udruživanju snaga u razvoju presretača sposobnih za rušenje hipersoničnog oružja, rekao je japanski ministar obrane Yasukazu Hamada.

Hamada je to objavio na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom u Tokiju u četvrtak. “Što se tiče obrambene opreme i tehnološke suradnje, složili smo se produbiti suradnju i unaprijediti razgovore o bespilotnim letjelicama, kao i mogućnosti zajedničkog razvoja u budućnosti presretača za borbu protiv hipersonične tehnologije”, rekao je. Japan i SAD će “surađivati više nego ikad” u svjetlu nastavka raketnih testova Sjeverne Koreje, ruske vojne operacije u Ukrajini i izazova koje predstavlja Kina, naglasio je Hamada. Također je predložio da i Tokio i Washington dodatno poboljšaju svoje veze s Južnom Korejom. Austin je potvrdio da SAD i Japan “rade zajedno na naprednim tehnologijama uključujući hipersoniku, autonomne sustave za udruživanje s borbenim zrakoplovima i napredne sustave protuzračne obrane”.

Prema Austinu, Washington i Tokio već su “napravili impresivan napredak zajedno”, ali ti će odnosi morati biti jači u budućnosti.

Analitičari, uključujući i Zapad, rekli su da su SAD i njegovi saveznici iza Rusije i Kine kada je riječ o hipersoničnom oružju, za koje se vjeruje da je izvan dosega postojećih obrambenih sustava zbog svoje ekstremne brzine i velike sposobnosti manevriranja. Washington je tek u fazi testiranja takve tehnologije, a posljednji test u sklopu programa oružja za brzi odgovor lansiranog iz zraka (ARRW) krajem ožujka završio je, kako je glasnogovornik zračnih snaga opisao kao “neuspješan”.

Rusija je posljednjih godina razvila nekoliko hipersoničnih sustava za svoju vojsku, uključujući Avangard, koja se postavlja na ICBM rakete bazirane na silosima, i rakete Zircon (Cirkon), koje će koristiti mornarica, kao i hipersonične rakete Kinzhal (Kinžal) koje se lansiraju iz zraka.

Moskva je povremeno raspoređivala Kinžale u sukobu u Ukrajini od prošlog ožujka. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je sredinom svibnja da je koristilo hipersoničnu raketu za nanošenje značajne štete američkom sustavu protuzračne obrane Patriot stacioniranom u Kijevu.

Hipersonične RaketeJapanSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
10 mjeseci prije

Sretno. Za početak pokrpajte postojeći PZO.

Гавран
10 mjeseci prije

Bez hipersoničnog presretača nema odbrane od hipersoničnih raketa (koliko znam). To neće stići da naprave pre kraha dolara. Posle mogu-kasno je.

Jednostavno receno
10 mjeseci prije

Pa zar im treba pored patriota? U ukraini s zastarjelim i nenadograđenim patriotima obaraju 7 od ispaljenih 3, a ovi razvijaju novi sistem??? Izgleda da oni šišaju mase……..

bruegel the elder
10 mjeseci prije

Zašto trošiti pare bez veza?Ukrajinske bake obaraju sve rakete,teglom krastavaca……..
potvrdila Olena,a Hilari Klinton se smiješkala kao i novinari….. 🙂
U teoriji, ponovno naoružavanje Japana je zabranjeno člankom 9. japanskog ustava koji kaže: “Narod Japana se zauvijek odriče rata kao suverenog prava naroda i prijetnje silom ili upotrebom sile kao sredstva za riješavanje međunarodnih sporova”, ali se također izjašnjava, “kopnene, pomorske, i zračne snage, kao i drugi ratni potencijali nikada neće biti razvijani.”

Ziv je Geza
10 mjeseci prije

Ja vec mjesecima u hrvatskim medijima slusam kako Rusi ratuju lopatama i kradu ukrajinske vesmasine, kako bi ugradili cipove na supersonicne lopate.

Pa sam malo zatecen,zbunjen i iznenadjen,kako to da amerikanci nemaju ucinkovito protuoruzje naspram ruskih letecih lopata?

Ivan
10 mjeseci prije

Premalo su Amerikanci bacili atomskih bombi na ove japanske kavasski majmune. Barem deset puta vise je trebalo pa bi se mozda opametili..

hiber
10 mjeseci prije

Cijeli istrazivački tim Kindjala je zavrsio u zatvoru, a već su ionako bili u Sibiru. Putin je u biti prodavao svijetu fatamorganu, a i sam je nasjeo budući nema nikakva tehnička i ratna znanja. U biti radi se o raketama koje zrakoplov ubrzava, a onda zapravo koce u zadnjem stupnju leta.

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Prde u prasinu

Mrčikola
10 mjeseci prije

Za presretanje hipersoničnih projektila već postoji rješenje; “soli na rep”.., ovo je klasično pranje novca.😁

Max
10 mjeseci prije

Samim time priznaju da su Rusija Kina S Koreja a možda i Iran u velkoj prednosti i da Ukri nisu mogli oboriti Kinžal.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

29.5. Kijev je pogodilo…nešto.

To nešto nije primjereno na nikakvim radarima, niti je to zamjerio ijedan Awacs koji se tuda šuljao…

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Evo što Patriot izvodi…

“Ukrajinci su na društvenim mrežama skrenuli pažnju, na sramnu blamažu koja se dogodila tokom operacije PVO sistema „Patriot“ u Kijevu.

„Američki „Patriot“ je toliko dobar, ne pronalazeći metu, rakete oboraju jedna drugu“, primetili su korisnici sa ironijom. U vazduhu, protivraketni projektil američkog sistema, slučajno je oborio drugu protivraketu koja je prethodno ispaljena, ne pronašavši ruski „Kinžal“.

„Rusi su veoma lukavi i podmukli. Počeli su granatirati Kijev sa PVO sistemom Patriot“, šale se Ukrajinci na internetu.”

hiber
10 mjeseci prije

Sto se tiče Japana upravo je dogovoreno da ce Japan isporučivati eksploziv za proizvodnju granata. Inace, Japan po Ustavu ne moze isporučivati smrtonosno oruzje, ali eto može TNT. Kako je upravo eksploziv usko grlo proizvodnje granata to će se za mjesec, dva ukraini isporučivati dodatnih 800 granata dnevno.

10 mjeseci prije

sto se dogodi sa onim star wars projektom ronalda reagana? nesto da bi laserom rusili projektile.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Herš se osvrnuo na detalje priče kako je Sj.tok uništila neka ukrajinska jahta…:

“Prema Heršovom mišljenju, verzija o umešanosti tima jahte „Andromeda“ u eksplozije, a o kojoj pišu zapadni mediji, je neodrživa.

„Zbog čega moram da vam objašnjavam te elementarne stvari? Ako zaista mislite da jahta od 16 metara može da baci sidro na dubinu od 80 metara, da se iskrcaju dva ronioca i stručnjaka za eksploziv u teškim kostimima, s bocama s kiseonikom i velikom količinom eksploziva C4, ne mogu vam nikako pomoći“, rekao je Herš.

Ovaj čuveni novinar takođe je nagovestio da su dokazi nađeni na „Andromedi“ možda previše dobri da bi bili istiniti.

„Druga smešna stvar u priči o ‘Andromedi’ bilo je to da su na brodu pronađeni TNT prah i dva lažna pasoša. Naravno, svi ostavljamo lažne pasoše na brodu. To je zaista bila loša priča“, istakao je on…” 🤦☺️

tihobl
10 mjeseci prije

Хорамшахр – Ирански тајни пројект, угледао је светло дана 25. маја 2023. године.

Хиперсонична балистичка ракета даљњег домета, названа још и Хајбар.

Основне карактеристике:

– Дужина: око 13 метара
– Радијус дејства: до 2.000 км
– Бојева носивост: до 1.500 кг
– Максимална брзина: у средњој фази 5.488 м/с (16 маха), 2.844 м/с (8 маха) у коначној фази
– Гориво: хиперголично (тајни садржај)
– Лансирна платформа: мобилни копнени ракетни систем
– Одступање од циља, кружно: 30 м на максималном растојању (2.000 км)

nessy
10 mjeseci prije

Nikada necu shvatiti kako su se nekada ponosni i mocni narodi Njemacke i Japana predali pobjedniku i okupatoru, bez traga ozbiljnog bunta i otpora u ovih skoro 80 godina. Prihvatili su ulogu porazenog, i ponasaju se kao obicni poltroni, kojima USA vedri i oblaci. Do kada?

Rimtutituki
10 mjeseci prije

Ono kad si glup pa mislis da pazriot obara supersonicne,isto kao kad bi starac od 90god ,ubio od kurca Cicciolina pa onda ona pitala” imas li jos brace”. Prvo pogledam konentare,onda odoh dslje,nists konstruktivno,pokoji glupson. Ugodan dan ostalima zelim.

kakoto
10 mjeseci prije

Joj al ce nas kostat ove utrke i lude ideje mocnih.

abc
10 mjeseci prije

Zapadna tehnologija je stvarno u kurcu. Sva se svela na izradu telefona i automobila na elektriku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI