Japan ukida zabranu izvoza oružja koje bi moglo završiti u Ukrajini

Patriot raketni sistem
6 komentara

Tokio je poslao projektile Patriot u SAD u još jednom koraku prema potpunoj remilitarizaciji

Japan je pristao isporučiti rakete Patriot SAD-u nakon što je ukinuo zabranu vojnog izvoza nametnutu prema pacifističkom ustavu zemlje 1947. godine. Taj će potez pomoći u ojačavanju zaliha Washingtona koje su potkopane tekućim sukobom u Ukrajini.

Prodaja oružja SAD-u, potvrđena u petak u Tokiju, označava prvi japanski izvoz smrtonosnog oružja od Drugog svjetskog rata. Japanski Mitsubishi Heavy Industries proizvodi projektile Patriot prema licenci američkih obrambenih izvođača Lockheed Martin i RTX.

Iako rakete presretači japanske proizvodnje neće ići izravno na Kijev, one bi mogle omogućiti Washingtonu da pošalje još američkih Patriota u Ukrajinu.

“Poduzimajući akciju, nadamo se da ćemo pridonijeti obrani slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka temeljenog na vladavini prava i postizanju mira i stabilnosti u indo-pacifičkoj regiji”, rekao je premijer Fumio Kishida novinarima nakon sastanka japanske vlade. Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će sporazum o projektilima dodatno ojačati japansko-američko savezništvo.

Iako je Kishida inzistirao da “nema promjena u našem principu kao pacifističke nacije”, američki veleposlanik u Japanu Rahm Emanuel priznao je da su “opseg i brzina japanskih sigurnosnih reformi bili bez presedana”. Rekao je da Tokio prolazi kroz “modernizaciju obrane koja se događa jednom u generaciji”.

Odluka o izvozu uslijedila je istog dana kada je japanska vlada odobrila skok od 16% u obrambenoj potrošnji, na rekordnu visinu. Fiskalni vojni proračun za 2024. od 7,95 trilijuna jena (55,8 milijardi dolara) također će zahtijevati odobrenje japanskog parlamenta.

Kishida je u prosincu 2022. najavio petogodišnje vojno jačanje koje bi Japan moglo učiniti trećim najvećim potrošačem na obranu u svijetu, iza samo SAD-a i Kine. Takvi izdaci nekoć su se smatrali nezamislivima prema japanskom ustavu koji su napisali SAD, prema kojem se Tokio odrekao ne samo svog prava da vodi rat, već i da posjeduje oružje osim onoga potrebnog za minimalnu razinu samoobrane.

Poništavanje japanske zabrane izvoza moglo bi otvoriti put borbenim zrakoplovima F-15 i drugom oružju koje proizvode japanske tvrtke prema američkim licencama za prodaju Washingtonu, Velikoj Britaniji i drugim zapadnim saveznicima.

IzvozJapanOružjeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
4 mjeseci prije

ovi japanci stvarno traze da im McMladen von ST ponovo sprasi 2 atomske u pozadinu ..
Zasto se svi smire kad dobiju po pishki ,, nikad prije ???

MrKamenjarac
4 mjeseci prije

….JAPAN ISTO TRAZI DA DOBOJE PO PITCCI….ZAR MU NIJE DOSTA ZEMLJOTRESA I NUKLEARKI?????

ogo
4 mjeseci prije

Rusi su valjda dovoljno oprezni da iza ove kuknjavine kako nema novaca i oruzja krije novo veliko naoruzavanje Ukrajinaca jer ove sotone ne odustaju

Max
4 mjeseci prije

Zbog Ukrajine su to i učinili.

tihobl
4 mjeseci prije

Japan ce 30 patriot raketa prebaciti u SAD, a ovi u Kijev.
Rusi ce zavrnuti gas u Sahalinu.
Ko ovde sebi puca u nogu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI