Javni apel Predsjedniku Milanoviću za spas Matoševe kuće od dražbe

Matoševa kuća

Poštovani gospodine Predsjedniče, već više od dvadeset godina u Tovarniku u Srijemu obnavlja se i gradi Matoševa rodna kuća i Matošev kulturni centar.

Prije deset godina, iz razloga koji nisu na čast nikome od nas Matoševih nasljednika, stalo se s obnovom i izgradnjom zbog obijesnog parničenja koje je postalo samo sebi svrha. Naime, za 29. lipnja 2021. zakazana je II. javna dražba Matoševe rodne kuće koju kao ovrhovoditelj provodi Matica hrvatska(!).

Dogodi li se, ta će ovrha označiti moralni bankrot hrvatske kulture neovisno o tome tko će taj dragulj hrvatske književnosti na takav način steći.

U ime svih Hrvata kojima srce jače zakuca na Matošev stih I dok je srca, bit će i Kroacije!, upućujem Vam javni apel da žurno okupite u svome uredu ili u Tovarniku predstavnike Matice hrvatske i Društva Antuna Gustava Matoša kako bi se pod Vašim pokroviteljstvom postigao dogovor i izbjegla ovrha Matoševe rodne kuće.

Izbjegavanje te ovrhe pomoglo bi Matici hrvatskoj, u danima kada obilježavamo pedesetu godišnjicu Hrvatskoga proljeća, da u posljednji čas očuva svoj ugled koji je zajedno s hrvatskim narodom gradila i izgradila u više od stoljeća i pol postojanja, te tako izbjegne sramotu koja bi ju, zbog nečuvenog nasrtaja na Matoševo ime i djelo, mogla opteretiti za sva vremena.

Uvjerena sam da će Vaš angažman u ovom pretužnom slučaju rezultirati završetkom Matoševe rodne kuće i kulturnog centra na krajnjem istoku naše domovine, na ponos svih nas Matoševih nasljednika.

Uz izraze osobita poštovanja,  mr. sc. Arna Šebalj

Zagreb, 19. lipnja 2021.

Antun Gustav MatošJavni apelZoran Milanović
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slonica
2 godine prije

Lijepo. Vjerujem da je to već rijeseno.
Pozitivno.

bauštelac
2 godine prije

novi revolucionar i i ukazitelj nebitnih naznaka navodno točnih ispravnih napomena

Mare Prpić
2 godine prije

Što mislite, hoće li se poluobraćeni kmer odazvati apelu?

Mrčikola
2 godine prije

Arna, lijep “potez” od Vas.
Problem što se u apelu obraćate jednome sličnome onima kojima je Matoš “posvetio” mnoge svoje stihove i zbog kojih je morao u egzil.

Max
2 godine prije

To je kulturno blago i mora se očuvati.

2 godine prije zadnji put uredio Max
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI