Jemen – Prešućeni genocid saudijskog režima

Rat u Jemenu
8 komentara

”Zahvaljujući” Saudijskoj Arabiji, saveznici Zapada, 2016. godina za Jemenu završava bombardiranjem, razaranjima i glađu.

2016. je za Jemen bila još jedna godina smrti i razaranja zbog bombardiranja Saudijske Arabije, glavnog saveznika ”zapadnih demokracija” u regiji.

Od ožujka 2015. godine je jemenski narod pod stalnim napadom Saudijske Arabije, a glavni cilj režima iz Rijada su jemenski civili. U 2016. je od saudijskih bombi poginuo veliki broj Jemenaca.

Podsjetimo na najkrvavije epizode zaboravljenog rata iz 2016. godine.

U saudijskom napadu na Sanu je 27. veljače ubijeno najmanje 38, a ranjeno 30 ljudi. Zračni napad je proveden na gradsku tržnicu.

  1. ožujka je u pokrajini Hadža ubijeno najmanje 119 ljudi, među kojima 22 djeteta. Saudijski zračni udari su također provedeni na gradsku tržnicu.
  2. kolovoza je u Sani ubijeno 15 radnika. Saudijski zrakoplovi su gađali objekte za proizvodnju hrane.
  3. kolovoza u pokrajini Hadža smrtno stradava 19 ljudi. Saudijci su tada bombardirali bolnicu Liječnika bez granica (MSF).
  4. listopada je u Sani u saudijskom zračnom udaru na pogrebnu povorku ubijeno 140 i ranjeno 525 ljudi.

Prema Pravnom centru za pravo i razvoj, u 600 dana rata je Saudijska Arabija ubila 11 403 Jemenca, od kojih su skoro 2 500 bila djeca.

Situacija za civile u Jemenu je zastrašujuća. Oni koji su izbjegli saudijske udare će vjerojatno umrijeti od gladi. Zračna i pomorska blokada, koju je Jemenu nametnuo vehabijski režim u Rijadu, dodatno otežava isporuke humanitarne pomoći.

Prema Ujedinjenim narodima, više od 7 milijuna Jemenaca, uključujući 3 milijuna žena i djece, pati od pothranjenosti.

Ovo je samo dio sustavno prešućivane istine o saudijskom genocidu nad siromašnim Jemenom.

U Jemenu nema ”Sana Media Centra”, nema ”Bijelih kaciga” ni Twitter zvijezde Bane Alabed, nema ”Jemenskog opservatorija za ljudska prava” iz Londona, nema nevladinih udruga, medija… ničega što je stvoreno za Siriju.

Viši politički analitičar sa sjedištem u Detroitu je istaknuo široku potporu Washingtona Rijadu u napadu na Jemen, ali je dodao kako se zločini saudijske koalicije u toj zemlji Arapskog poluotoka sustavno skrivaju od američkog naroda.

“Saudijske Arabije i Zaljevsko vijeće za suradnju trenutno bombardiraju Jemen koristeći američke borbene zrakoplove, a SAD Rijadu daje obavještajnu i svaku drugu potporu u napadima. Osim toga, Saudijskoj Arabiji pruža i diplomatsku potporu”, rekao je Abayomi Azikiwe, urednik panafričkog portala News Wire.

“Ovo je rat kojeg, kako sam spomenuo koordinira Washington, ali se on skriva od američkog naroda”, istaknuo je američki analitičar.

Posljednji zločin saudijskog režima je ubojstvo devet civila, sve žene i djeca, koji su ubijeni u zračnom udaru na naseljena područja jugozapadnoj jemenskoj pokrajini Ibb, putem satelita javlja televizija Al-Masirah.

Saudijski zrakoplovi su bombardirali i glavni grad Sanu, ali nema izvješća o mogućim žrtvama.

Rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
D.
7 godine prije

Jemen – Prešućeni genocid saudijskog režima, zato jer režimska natovska medija imaju ekonomski i politicki interes u Saudijskoj Arabiji.

subaru
7 godine prije

Tako je to kad ne možeš uzvratiti po Rijadu i Fašingtonu.

Majkl Đordan
7 godine prije

Nemojte tako, u Jemenu Saudijska Arabija (uz potporu slobodoljubivog SAD režima koji je avansno dobio Nobelovu nagradu za mir) iz najplemenitijih pobuda širi demokraciju. Ipak se radi o državi koja (potpuno zasluženo) predsjeda UN-ovim odborom za ljudska prava. Saudijska Arabija je primjer koji svi trebamo slijediti, a tko ga ne slijedi – zaslužio je bombe.

alopt
7 godine prije

Majkl Đordan31/12/2016 at 10:52
Znam da si u pravu
samo nadopuna
nobelovu nagradu ne moze davati zemlja koja je clanica NATO pakta
ciji gradjanin je cak “Il Capo dei Capi” ove mafijaske organizacije.

Osoba C
7 godine prije

Nažalost i narod Jemena je doživio sudbinu drugih koji nisu shvatili dobrobit demokracije. Ali će izdržati, opstati i na kraju pobjediti, a kuća Sauda će propasti.

Zabrinuti
7 godine prije

Prava bi šteta za demokraciju bila da propadne ale saud. Ko bi onda služio kao primjer brige o manjinama, vjerske tolerancije, prava žena i izuzetne skromnosti koju praktikuje ta porodica i njihovi supozitoriji tj. ele šejh.

Helena
7 godine prije

Kineska (ako se ne varam) narodna poslovica kaze: “kucanje na jednom kraju sveta izaziva potres na drugom”. Sve je povezano. Videli ili ne videli, razumeli ili ne. Dzaba kule, gradovi, dijamanti, titule… Najvece bogatstvo je nasa svest. Ne samo Saudi, nestace i SA kakvu poznajemo. Seju pa ce i poznjeti. I ne samo oni.

jale
7 godine prije

Sve dok na svijetu postoje ljudi koji iz svojih opskurnih materijalnih interesa i izopačenih neoliberalnih ideala svjesno okreću pogled na drugu stranu suočeni sa dokazima o involviranosti USA u ratne zločine, neće svijet na zelenu granu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI