Jemenske raketne postrojbe slomile zračnu nadmoć saudijskog zrakoplovstva

Jemen - Saudijska Arabija - rat
15 komentara

Napredak jemenskih snaga u području raketne protuzračne obrane je promijenio ravnotežu snaga i dao novi aspekt sukobu kojeg su Saudijska Arabija i saveznici pokrenuli protiv Jemena. Prema vojnim analitičarima je saudijska agresija sada na mrtvoj točki.

“Zahvaljujući nedavnim promjenama u vojnom smislu, može se reći da su se na jemenskoj ratnoj pozornici jemenske skupine počele kretati ka poboljšanju vojne moći, što dovodi do značajnih promjena u ishodima bitaka”, piše arapski dnevni list Rai Al-Youm.

U analizi pod naslovom “Moć jemenskih projektila jača i Saudijska Arabija ulazi u novu ulicu u kojoj se suočava s nevojnim rješenjem”, piše Rai Al-Youm i pojašnjava kako jemenske snage sada imaju tehnologiju i program visoko sofisticiranih raketa i proizvode balističke projektile visoke učinkovitosti.

Kao dokaz se navodi raketni napad jemenskih snaga i pokreta Ansarullah na međunarodnu zračnu luku i kraljevsku palaču u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

“Ovi napadi pokazuju stupanj razvoja, preciznosti i sposobnosti jemenskih boraca da prevladaju prepreke i sustave saudijske protuzračne obrane”, piše arapsko izdanje, ali podsjeća i na sve veću učinkovitost jemenskih boraca u obaranju  borbenih zrakoplova, vojnih helikoptera i bespilotnih letjelica UAE i Saudijske Arabije, koji prekrše njihov zračni prostor.

Dokaz za to su nedavno obaranje borbenog zrakoplova “Tornado” britanske proizvodnje i zrakoplova F-15 saudijskog ratnog zrakoplovstva.

Panavija Tornado F3
FOTO: Panavija Tornado F3

Naime, početkom ovog mjeseca su jemenske vojne snage priopćile da su oborile saudijski borbeni zrakoplov “Tornado” u sjeverozapadnoj provinciji Saada.

“Protuzračna obrana i narodne milicije su danas oborile borbeni zrakoplov saudijske vojske koalicije”, 7. siječnja je izvijestila jemenski novinska agencija Saba.

Državna televizija Al-Masirah je potvrdila obaranje i dodala kako se radilo o zrakoplovu “Tornado” britanske proizvodnje, koji je oboren u okrugu Kataf pokrajine Saada. Zrakoplov je oboren dok je pokušavao provesti zračne udare na civilne ciljeve.

Saudijska televizija Al-Arabiya je priznala gubitak zrakoplova i priopćila da je “Tornado” bio u službi saudijskog ratnog zrakoplovstva, da je oboren u sjeverozapadnoj Jemenu i da su dva pilota, koji su bili u zrakoplovu, preživjela.

U tom kontekstu, Rai Al-Youm naglašava ukupnu promjenu ravnoteže snaga i kako Saudijsku Arabiju “trpi neuspjehe u odbijanju raketnih napada jemenskih snaga”.

F-16
FOTO: F-15

Gubitak premoći u zračnom bojištu rezultira neuspjehom saudijskih napada. Rijad je vrlo zabrinut zbog ove situacije i njezinih posljedica”, dodaje Rai Al-Youm.

“Saudijska Arabija doživljava najgori politički, ekonomski i sigurnosni udarac i bilo bi joj bolje da odustane od vojne avanture protiv južnog susjeda i prijeđe na diplomatsko riješene, ako želi zaštititi svoje interese”, zaključuje analiza koju je objavi arapski list.

Naravno, jačanje i napredak obrambenih kapaciteta protuzračne obrane i raketnih postrojbi dijela jemenske vojske koji pruža otpor saudijskoj agresiji i snaga pokreta Ansarullah i Huti milicija bio je moguć samo prevladavanjem krize, kada je zbog likvidacije bivšeg predsjednika Saleha skoro došlo do raskola u jemenskoj koaliciji koja pruža otpor saudijskoj agresiji.

Nakon što su Huti borci zbog tajnih pregovora s Rijadom ubili bivšeg predsjednika Saleha, južna plemena i dio jemenske vojske sa stručnim vojnim kadrom je skoro otvorio novu frontu u sukobu u Jemenu. Međutim, shvatili su da osveta za likvidaciju Saleha nema nikakvog smisla i nedavno je sklopljen sporazum o daljnjem djelovanju protiv zajedničkog neprijatelja.

Prema izvorima jemenske vojske i pokreta Ansarullah je do 2017. godine oboreno 29 borbenih zrakoplova i letjelica Saudijske Arabije i drugih zemalja koje Rijad podupiru u agresiji protiv Jemena. Ovaj rat kojeg je pokrenuo saudijski režim je do sada odnio više od 10 000 života u Jemenu. Osim toga, zemlja je podijeljena na područja u kojima jačaju Al-Qaeda Arapskog poluotoka (AQAP), ISIL i razne druge milicije koje podržavaju saudijsku ofenzivu i na zapadni dio kojeg saudijski režim, unatoč naoružanju vrijednom stotine milijardi dolara, nikako ne može pokoriti.

Saudijci spremni kupiti sustave „Iron dome“ i druga oružja iz Izraela
Zbog izdaje i tajne suradnje s Rijadom ubijen bivši jemenski predsjednik Saleh
Jemen: Huti borci izdani od dijela pristaša ubijenog predsjednika Saleha
Jemen: Ansarullah i Salehove pristaše obnovili savez protiv saudijskog režima

Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vučedolac
6 godine prije

saudijci ljuti, jebaše ih Huti

Ivo
6 godine prije

Bilo bi zanimljivo znati s čime ih Houthi ruše. S MANPADS-ima malo vjerovatno, saudijci paze da ne lete na visinama gdje su ovi efikasni. Van toga, Yemen je posjedovao nešto Dvina, Nevi i Kubova, koji su targetirani u uvodnim danima saudijske agresije, 2015. S obzirom na njihovu poslovičnu efikasnost(uglavnom uspijevaju ubijati svatove i pogrebne povorke, kao i gazde im) vjerovatno je dobar dio ostao netaknut, i još je moguće naknadno moderniziran. Najpotentniji AA sustav koji je Jemen nabavio je Tor, nabavljeno 12 komada, sudbina takođe nepoznata. S njima definitivno mogu razvaljivati sve što ziosaudi šalju, iako vjerovatno paze da ih koriste samo u povoljnim situacijama, bez previše izlaganja i s minimalnim korištenjem radara. Pitanje je samo zašto ih nisu koristiii do sada, moguće su čekali neke zamjenske dijelove, ili su saudi postali neoprezni s vremenom.

Zagor
6 godine prije

Ne znam Antune jesi li to ti, ali ovaj zadnji komentar ti je gadljiv. Vidi se da nisi sudjelovao u ratnim strahotama nikako, jer svatko tko je okusio rov, zimu ili borbene aktivnosti a da nije psihopata, nikad nebi napisao komentar kao što je ovaj tvoj.
Znam da samo pokušavaš stvoriti razdor i znam da će se netko upecati.
Nadam se da normalni komentatori shvaćaju sa kime imaju posla.
Sarajevo ja ti se ispričavam u ime ovog komentatora. Mislim da je magarac iz HR.

Arnold
6 godine prije

Jemenci jebite im majku doli saudijske pičkice

oko
6 godine prije

Fora je lansirati raketu u sandalama I suknji I razvaliti saude obucene po usa spec ops modi .

Vlastimir
6 godine prije

Mali tuku velike.Bruka.

Ivan Marković
6 godine prije

Na žalost jemenski narod placa cijenu sukoba na globalnoj i regionalnoj razini. To je borba za ulaz Bab Almandeb i time zatvoriti ulaz u crveno more i automatski će biti zatvoren sueski kanal. Ekonomske posljedice su katastrofalne za EU i zato šute kao pizde bez obzira na ogromnog broja poginulih, kolera itd

Damir
6 godine prije

Saudijcima svo njihovo oružje ionako služi samo za šminku i ništa više ! Srića njihova da ovi nemaju malo ozbiljnije protuzračno oružje , yebali bi majku sami sebi …

čitatelj portala
6 godine prije

Drago mi je što su Jemenci pokazi da nemaju samo pračke. 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.