Još jedna država EU zabranjuje TikTok na vladinim uređajima

EU komisija zabranila TikTok
15 komentara

Belgijski premijer najavio je da će aplikacija, koju su razvili u Kini, biti zabranjena na uređajima državnih službenika

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je u petak da će TikTok biti zabranjen na vladinim telefonima i uređajima, navodeći sigurnosne razloge. Slijede slične mjere u SAD-u, EU i Kanadi. Zabrana će biti izrečena sljedeći tjedan i ponovno procijenjena nakon šest mjeseci, rekao je De Croo u izjavi. Vladinim zaposlenicima bit će dopušteno koristiti aplikaciju na svojim osobnim uređajima, ali ne i na uređajima “čiju kupnju, pretplatu ili korištenje djelomično ili u cijelosti plaća savezna vlada”. Citirajući izvješća belgijske Državne sigurnosne službe i Centra za kibernetičku sigurnost, De Croo je tvrdio da TikTok prikuplja velike količine korisničkih podataka, manipulira informacijama kojima su korisnici izloženi i surađuje s kineskim špijunskim agencijama.

“Ne smijemo biti naivni”, rekao je De Croo. “TikTok je kineska tvrtka koja je danas obavezna surađivati s kineskim obavještajnim službama.”

TikTok je u vlasništvu ByteDance, kineske tvrtke sa sjedištem u Pekingu. Glasnogovornik TikToka rekao je u petak da se podaci o korisnicima pohranjuju na poslužiteljima izvan Kine, kojima kineska vlada nema pristup. Sam TikTok ima sjedište u SAD-u, Irskoj, Singapuru i Velikoj Britaniji.

De Crooova zabrana slijedi slične odluke diljem zapadnog svijeta. U SAD-u je Bidenova administracija prošlog mjeseca naredila svim saveznim agencijama da zabrane aplikaciju na uređajima koje je izdala vlada, dok je slična zabrana naređena u Kanadi. Tri glavne institucije Europske unije također su zabranile zaposlenicima korištenje aplikacije na radnim uređajima, kao i dansko Ministarstvo obrane.

Dok TikTok inzistira na tome da se svi korisnički podaci pohranjuju izvan Kine, potvrdio je prošle godine da njegovo osoblje sa sjedištem u Kini može pristupiti tim podacima na daljinu. Kao odgovor na nedavne zabrane, tvrtka sada uvjerava američke i europske korisnike da će njihovi podaci biti pohranjeni u Teksasu, odnosno Irskoj, te da će omogućiti trećoj europskoj tvrtki za kibernetičku sigurnost da prati koje podatke prenosi izvan EU. Kineska vlada je američku zabranu opisala kao pokušaj Washingtona ”gušenja inozemnih tvrtki”.

BelgijakinaTik-TokZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragačevac
1 godina prije

Kako oni diskretno to rade, prvo su zabranili na vladinim mobilnim telefonima i odluka će biti razmotrena nakon 6 meseci jer je tviter u vlasništvu Kine i mogu koristiti podatke, sačekaće da se javnost vrati u svoje flegmatično stanje pa će zabraniti i u celoj zemlji ali opet na kraći period zbog zabrinutosti za bezbednost pa će opet razmotriti odluku i zaključiti da Vladini eksperti i stručnjaci nisu uspeli da nadju bezbednosne pretpostavke koje bi opravdale ponovno vraćanje tik toka.

Dok za to vreme twitter facebook instagram snapchat mogu da skupljaju do mile volje.

Ne branim tik tok to je jako štetna platforma za mentalno zdravlje i treba je zabraniti isto kao i gore pomenute platforme nego se samo divim lukavosti.

Tupko Glupko
1 godina prije

“De Croo je tvrdio da TikTok prikuplja velike količine korisničkih podataka, manipulira informacijama kojima su korisnici izloženi i surađuje s kineskim špijunskim agencijama.
“Ne smijemo biti naivni”, rekao je De Croo. “TikTok je kineska tvrtka koja je danas obavezna surađivati s kineskim obavještajnim službama.”


Zamijenite riječ kineskim sa američkim, TikTok sa Facebook, Twitter i Google i rečenice će biti potpuno istinite.
Zanimljivo, to EU ne smeta 😃

Ivan
1 godina prije

Kako ne bi zabranili kad Belgija masovno pusi kurac Amerikancima na celu s onom glupacom Ursulom. Pazi sad, kandidatkinjom za NATO seficu, pa da puknes od smijeha kakva je to banana drzava..

Max II
1 godina prije

I treba ga zabraniti uz Facebook i Instagram koje također treba ugasiti. Zaglupljujuće djeluju na našu omladinu.

joškoboško
1 godina prije

Antinomija slobodnog tržišta, dihotomija konkurentnosti tržišnoga natjecanja, sve to nestaje u fašisizaciji demokracije Zapadnog stila… Zapad i “kapitalizam” “slobodnoga svjeta” odklizio je u korporativni totalitarizam najcrnijeg scenarija koncentracionih logora i gulaga. U USA već postoje privatni gulazi (zatvori) koji su radionice-industrija koja koristi zatvorenike kao jeftinu, besplatnu radnu snagu, koju im osigurava pravosudni sustav despotije državnog ( etatističkog)apsolutizma.

Max
1 godina prije

neka zabrane i facebok.

međed
1 godina prije

Da je tik tok u vlasništvu usa podobne korporacije, nikakvih problema ne bi bilo. Znamo to svi.

Jomla
1 godina prije

Na službenim računarima i smrtfonima bi normalno trebale biti zabranjene “društvene mreže”, kojekakvi amazoni, i slično. Tako da ova “vijest”, za mene, i nije nešto specijalno…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI