Još jedna teorija zavjere se ostvaruje – Izrael zabranjuje korištenje gotovine!

Zabrana gotovine
32 komentara

Tkz. teoretičari zavjere već dugo govore kako je plan globalnih elita zabraniti korištenje gotovine i umjesto toga uvesti digitalne valute koje će biti u potpunosti kontrolirane. To je apsolutno obavezan korak ako želiš uspostaviti potpunu kontrolu stanovništva jer gotovinu je teško kontrolirati.

Ovih dana, i ova teorija zavjere se ostvaruje, i to prigodno, u cionističkoj državi Izrael. A osim zabrane transakcija, već najavljuju i zabranu držanja većih količina gotovine. A naravno kao opravdanje za ove poteze koriste – borbu protiv kriminala i navodno širenje virusa preko gotovine. Dakle, sve se to predstavlja kao nešto za naše dobro i ponovo se građani moraju odreći svojih sloboda u zamjenu za „sigurnost“.

Od 1. augusta u Izraelu bi trebao stupiti na snagu novi zakon koji će zabraniti isplate velikih iznosa novca u gotovini i bankovnim čekovima. Cilj reforme, prema izjavi koju je izdala izraelska porezna uprava, je borba protiv organiziranog kriminala, pranja novca i nepoštivanja poreza.

Prema novom zakonu, svako plaćanje tvrtki iznad 6.000 NIS (1.700 USD) mora se izvršiti alternativnim metodama, poput digitalnog prijenosa ili debitne kartice. Trgovanje između privatnih građana koji nisu navedeni kao vlasnici tvrtki bit će ograničeno na 15.000 NIS (4.360 USD) u gotovini. Ovo je još jedan korak u izraelskoj borbi protiv upotrebe gotovine. Prethodno se u poslovnim poslovima mogla koristiti gotovina do iznosa od 11.000 NIS (3.200 USD).

“Želimo da javnost smanji korištenje gotovine”, adv. Tamar Bracha, koja je zadužena za provedbu zakona u ime izraelske porezne uprave, rekla je za The Media Line. “Cilj je smanjiti fluidnost gotovine na tržištu, uglavnom zato što se kriminalne organizacije oslanjaju na gotovinu. Ograničavanjem njegove uporabe, kriminalne aktivnosti puno je teže provoditi.”

“Cilj je smanjiti fluidnost gotovine na tržištu, uglavnom zato što se kriminalne organizacije oslanjaju na gotovinu. Ograničavanjem njegove uporabe, kriminalne aktivnosti puno je teže provoditi.”

Manje novca na tržištu

Da bi se to dogodilo, mora biti manje novca na tržištu.

Uri Goldman, odvjetnik koji je zastupao klijente u žalbi protiv zakona 2018., tvrdi da je glavni problem sa zakonom to što jednostavno nije učinkovit.

“Bili smo u raspravi o prijedlogu zakona. Podaci koje smo donijeli pokazali su da je od stupanja na snagu prve faze zakona količina gotovine na tržištu samo rasla. Jasno je da nešto ne funkcionira”, rekao je Goldman za The Media Line.

Goldman je objasnio i lošu stranu zakona. “Kada je zakon usvojen, u Izraelu je bilo više od milijun građana bez bankovnih računa. Zakon bi ih spriječio u bilo kakvom poslovanju i praktički bi 10 posto stanovništva pretvorio u kriminalce”, rekao je.

Trgovina sa Zapadnom obalom i Palestincima ostaje nepromijenjena

Postoje neki izuzeci od novog zakona: dobrotvorne ustanove, koje su najčešće u ultraortodoksnom društvu; i trgovina s Palestincima sa Zapadne obale, koji nisu građani Izraela. U slučaju potonjeg, poslovi koji uključuju velike iznose gotovine bit će dopušteni, ali će zahtijevati detaljno izvješće izraelskoj poreznoj upravi.

Bracha kaže da su ove iznimke vremenski ograničene i imaju za cilj pomoći institucijama i populaciji koje nemaju alternativu, dajući im vremena da promijene svoje načine plaćanja.

Goldman ne misli da će to pomoći. “Mislim da nitko neće pronaći rješenje”, rekao je. “Ovaj dio zakona u osnovi obećava Palestincima sa Zapadne obale i ultraortodoksnim Židovima izlaz. To je nepravedno prema ostatku ljudi i sumnjam da će se to promijeniti u budućnosti.”

Zakon, izvorno predložen 2015., prvobitno je odobren 2018. U svom izvornom obliku uključivao je članak kojim se zabranjuje privatno držanje velikih iznosa gotovine i ograničava dopušteni iznos na 50.000 NIS (14.500 USD). Iako ovaj članak tada nije prošao, izraelsko Ministarstvo financija namjerava ga ponovno staviti na glasovanje u parlamentu zemlje nakon nadolazećih izbora.

Prema Poreznoj upravi, još nekoliko zemalja ima paralelne zakone, koji su se pokazali učinkovitima. Kritičari, međutim, misle da se barem jedan aspekt mora promijeniti da bi zakon funkcionirao.

“Trebali bi dopustiti ljudima, barem jednom, da prijave svu gotovinu koju imaju i stave je u banku. U suprotnom, gotovina se možda ne bi koristila kao prije, ali je još uvijek vani, kruži okolo. Ako pronađu pravni način da to učine, to bi moglo pokrenuti promjenu”, rekao je Goldman o ideji za koju je primijetio da je predložena u preliminarnim raspravama o zakonu, ali nikada nije odobrena.

Izvor: jpost.com

IZRAELnovaczapadna obala
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rudar
1 godina prije

Pustimo mi Izrael, oni su svoj svijet, istina neki njihovi daljnji rođaci bi htjeli gospodariti sa cijelim svijetom ali to je druga priča.
Ima Izrel i komune-Kibuce pa ih nitko baš ne kopira u tome.
Neka pravi, sirovi, novac ukinu u USA , odnosno kada to naprave u USA onda ćemo razmišljati o tome. Baš me zanima kako će se financirati političari prodajom Afganistanske robe na “kartice”, hoće, sutra malo.

mrdo
1 godina prije

Tako je ovde kod mene već duže vremena, samo bez eksplicitne zabrane. Samo se hrana, krpice i slične sitnice plaćaju gotovinom, a bezumna stoka sitnog zuba često i te sitnice plaća plastikom. Kapitalisti su navukli sitnozube ovce na plastiku, pa ne treba zabrana. Upotreba keša je manja od 1%. Sve ostalo je digitalizirano i pod totalnom kontrolom kapitalista. Ovce dobrovoljno trče u robovlasništvo. Isto, dakle, kao i kovid blef. Ovce dobrovoljno vjeruju u kovid bajku i dobrovoljno se truju otrovnom, lažnom vakcinom. Ne treba ih prisiljavati da se odreknu slobode, već ovce to žele, i laju nas što nismo pali na bajku.

Roki
1 godina prije

Samo će se pojačati plaćanje u zlatu, strebru, bronzi, platini. Zaživjeće dukati, vrijednosni novčići. Džaba im. Time će uvesti platni paralelizam.

Primat
1 godina prije

cifutski teatar strasila, jace im zakonodavstvo od zakona termodinamike. znaci po tim “zakonima” morat ce se rodit s bankovnim racunom, u nekoj od zidovskih banaka, a, b, ili c. ha, ha. ta groteskna, gramziva podvrsta, optocena kineskim gadgetima,, zaista misli da to tako ide…vjecno opsjednuta tudjom “imovinom”. ..u svom ogranicenom farizejskom idiotizmu, nikad nece razumjeti , da ono sto nije njihovo, nikako ne moze biti njihovo.

Ico
1 godina prije

Gluposti, snaga kriminalnih organizacija u nekoj državi je upravo proporcionalna zaštiti koju dobivaju od vlade dotične države.

Mahatma
1 godina prije

Kada se ukine gotovina morat ćete se odlučiti, CBDC ili bitcoin. Netko će reći zlato ali pričati o zlatu kao globalnoj valuti za trgovinu je smiješno u 21. stoljeću. Izaberite oprezno.

Zorule
1 godina prije

pa to je u HR uvedeno već odavno, samone znam sad koji je max. limit, koliko znam u auto salonu već dugo ne možeš kupiti auto za cash

Johnny
1 godina prije

Znaci nije zabranjeno koriščenje gotovine, zasto se pravite budale logicno ?

Max
1 godina prije

Plan se ostvaruje.

čudila se aman ja
1 godina prije

…još jednom ste napisali “zabranjuje” umjesto “ograničava”.

nessy
1 godina prije

“zato što se kriminalne organizacije oslanjaju na gotovinu”. Vrlo razumno i logicno. Kriminalne organizacije cesto koriste i nozeve. Dakle, treba zabraniti i nozeve. I viljuske i zlice, naravno.

Bauštelac
1 godina prije

Ctrl alt delete pa ti pjevaj borbene

JozoO
1 godina prije

Ja sam zadnjih mjesec dva počeo dizati na bankomatu jednom tjedno po nekoliko stotina i plaćati samo gotovinom. Prije sam karticom plaćao oko 80% stvari, sada samo kešom. Jedino kad kupim neki skuplji uređaj onda uzmem beskamatno na što više rata da inflaciju ublazim.

primozak
1 godina prije

dakle koliko gluposti su u stanju navaljati ovcoidi na ovom portalu, to je za riplija. pa šta ako se ukine gotovina, zašto se s njom zamarati ako ne moraš. kako društvo napreduje, logično je da se ostavlja srednjovjekovni način plaćanja i ide na nove formate. nije to nikakva zavjera, to se ne krije kao zmija noge već normalno predviđa u sklopu razvoja društva. da je po vama neki bi se još ponašali kao neanfertalci, prešli bi na robnu razmjenu. pa slobodno, znate gdje je krapinska pećina i vratite se tamo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI