Julian Assange odbio prisustvovati posljednjem ročištu

Julian-Assange-iz-zatvora
7 komentara

Drugi dio slučaja izručenja izdavača WikiLeaks-a odgođen je zbog COVID-19 izolacije. Sutkinja Vanessa Baraitser odbija odrediti jamčevinu.

Sutkinja Vanessa Baraitser nije uspjela izvijestiti stranke o predmetu izručenja Juliana Assangea, gdje će se drugi dio ročišta održati tijekom posljednjeg ročišta o ponovnom pozivu u Prekršajnom sudu u Westminsteru 1. lipnja 2020. Sutkinja je rekla da se “nadala da će moći navesti ime krunskog suda koji će saslušati slučaj, ali da još uvijek čeka potvrdu gdje će to biti”.

Sutkinja Baraitser složila se sa strankama da će slučaj izdavača WikiLeaksa morati biti odgođen, od svibnja do rujna, zbog nemogućnosti svih strana da budu prisutne na sudu uslijed pandemije COVID-19. Također se složila da će pomoći svima ako se nađe zasebno mjesto suda jer prekršajni sud Belmarsh u rujnu nema termin. Iako je sutkinja Baraitser napomenula, pred kraj rasprave 27. travnja, novo sudsko mjesto vjerojatno će biti izvan Londona.

Gospodin Assange nije prisustvovao raspravi putem video veze. Edward Fitzgerald QC, koji sudjeluje u obrani, rekao je sucu da je u petak pismo upućeno odvjetniku g. Assangea, GarethuPierceu, napomenuvši kako njegova povijest respiratornih problema znači da je bilo previše opasno za njega da prisustvuje raspravi time što bi bio u sobi za video veze u zatvoru Belmarsh.

Sutkinja je ranije presudila da ako zatvorski službenici utvrde da je to sigurno, tada g. Assange mora prisustvovati saslušanju na poziv svakih 28 dana, neovisno o neovisnim liječničkim savjetima koje je primio, osim ako se ne “osjeća dobro”. To je unatoč činjenici da su do tada zbog COVID-19 umrla najmanje dva zatvorenika u Belmarshu.

Sutkinja Baraitser pitala je g. Fitzgeralda koji je prisustvovao putem audio veze je li g. Assange bolestan, na što je on odgovorio potvrdno. Odbila je odobriti g. Assangeu jamčevinu iako joj je rečeno da je zbog svojih respiratornih problema u većem riziku od bolesti i smrti. Sljedeći poziv za ročište za g. Assangea zakazano je za 29. lipanj.

“Smiješno je da još uvijek nemamo vrijeme i mjesto određeno za nastavak rasprave”, rekao je veleposlanik WikiLeaksa i urednik odsjeka Joseph Farrell. Dodao je da je kašnjenje “samo po sebi kazna”. Može li Julian dobiti pravilan pristup svom pravnom timu ostaje malo vjerojatno, jer zatvor u Belmarshu ostaje u potpunoj izolaciji. Da stvar bude gora, zatvor nije u mogućnosti novinarima pružiti osnovne  razine pristupa”.

Sutkinja je više puta odbijala pomoći odvjetnicima g. Assangea da dobiju pravilan pristup svom klijentu, još prije samog zatvaranja zbog COVID-19, tvrdeći da ona nije nadležna za njegovo postupanje od strane zatvorskih vlasti. To je osporio pravni tim g. Assangea.

Izjava iz kampanje ”Nemojte izručiti Assangea” (DEA) objavljena nakon današnjeg saslušanja kaže da je “audio veza za novinare neupotrebljiva i sudski postupak nečujan, tako da se na sudu mogao čuti samo mali dio”. Povjesničar i novinar John Rees iz DEA prethodno je opisao postupak pokušaja praćenja suđenja daljinskim zvukom tijekom zaključavanja.

Ako bude izručen SAD-u, g. Assange suočen je s do 175 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu u vezi s njegovom ulogom u objavljivanju tajnih američkih dokumenata koji otkrivaju ratne zločine i drugi kriminal koji su počinile američke snage u Iraku, Afganistanu, Guantanamo zaljevu koji je okupiran od strane SAD-a i na Kubi.

COVID-19Wikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neko ime
3 godine prije

Visoki demokratski i zatvorski standardi…

hollande
3 godine prije

To je politicko sudjenje.
Samo se tako ne zove, to ime je rezervirano za one koje Englezi zelu pokoriti.
Engleska medija je u suradnji s rezimom.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Samo zbog njega je trebalo na ulice izaci a kamoli zbog Kovida ili ostalog

Max
3 godine prije

Borac za pravdu kojeg uništava politika.

Muppet shou
3 godine prije

Ljudi su vecinom glupe komodne ovce i ovaj covjek je upropåastio svoj zivot za budaletine koje ne mare za istinom nego za minimalcem,pacjim ustima,guzama i silikon sisama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI