Južna Dakota donosi zakon kojim se zabranjuje biološkim muškarcima da učestvuju u ženskim sportovima

Zenski sport
46 komentara

Guverner Južne Dakote Kristi Noem obećala je da će potpisati zakon koji će zabraniti biološkim muškarcima da se takmiče u ženskim sportovima, prateći druge države pod kontrolom republikanaca u slanju poruke o rodnoj politici.

“Proslavljamo Međunarodni dan žena braneći ženski sport”, rekla je Noem u ponedjeljak na Twitteru, nekoliko minuta nakon što je Senat Južne Dakote donio državni zakon o ženskoj pravičnosti u sportu. „Uzbuđena sam što ćcu uskoro potpisati ovaj zakon.“

Zakon u Južnoj Dakoti usvojen je nakon što su poslanici iz Mississippija prošle nedjelje odobrili sličan zakon. Guverner Mississippija Tate Reeves rekao je u četvrtak da će potpisati prijedlog, čime će postati zakon. Idaho je prošle godine postao prva američka država koja je donijela zakon kojim se zabranjuju transrodne žene da se takmiče u ženskim sportovima, ali je presuda saveznog suda usporila njegovo sprovođenje.

Južna Dakota i Mississippi bili su među oko dvije desetine država koje su imale takav zakon na čekanju ove godine. Zakoni se reklamiraju kao zaštita djevojčica i žena od nepravednog takmičenja sa biološkim muškarcima. Između ostalih zabrinutosti, roditelji su izrazili bojazan da bi biološki muškarci koji imaju fizičke prednosti u odnosu na djevojčice mogli da stanu na put njihovim kćerkama da osvoje atletske stipendije na fakultetu.

Zakon takođe odražava napore republikanaca da se suprotstave demokratama u transrodnoj politici, uključujući izvršni nalog predsjednika Joea Bidena povodom Dana inauguracije kojim se proširuju LGBTK zaštita od diskriminacije. Naredba je osudila uskraćivanje djeci „pristupa toaletu, svlačionici ili školskim sportovima“.

Politička podjela bila je očigledna u ponedjeljak. Dok je Noem, zvijezda u usponu među konzervativnim republikancima, reklamirala zakon kojim se zabranjuje transrodnim ženama da se bave ženskim sportom, Biden je Međunarodni dan žena obilježio stvaranjem Savjeta za rodnu politiku Bijele kuće i najavom da će dvije žene generali biti na čelu američkih borbenih komandi.

Prije nego što je usvojen u ponedjeljak, zakon je naišao na malo vjerovatno protivljenje nekih članova zakonodavnog tijela kojim dominiraju republikanci. Republikanski senator V.J. Smith je tvrdio da bi usvajanje zakona bilo ravno “političkoj izjavi”, koja će sigurno biti osporena na saveznom sudu.

Protivnici zakona tvrde da je diskriminatoran i da se želi riješiti problem koji ne postoji. Iako se vjerovalo da nema transrodnih žena koje igraju u bilo kojoj srednjoškolskoj sportskoj ligi u državi, slučajevi transrodnih žena koje dominiraju ženskim sportom pograbili su naslove posljednjih godina.

Na primjer, dvije transrodne djevojke dominirale su na srednjoškolskom prvenstvu u sprintu u Connecticutu, što je dovelo do tužbi koje su prošle godine pokrenule porodice takmičarki koje su rekle da su lišene pobjede na stazama i mogućnosti stipendiranja.

2018. godine, Rachel McKinnon, kanadska transrodna žena, postala je svjetska biciklistička šampionka u uzrastu od 35 do 44 godine, povlačeći žalbe za nepravičnost od nekih takmičara. McKinnon je odbranila titulu naredne godine, privlačeći više pažnje na slučaj.

Juzna DakotamuškarcizakonŽene
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

Polako se,zakon po zakon,kristalizira koje Ce drzave htjeti Ici normalnim putem a koje Ce propagirati agendu nwo-a.ali Nece Ici normalnim putem ta podjela.hvala.

3 godine prije

Na kraju obračun između Demokrata i Republikanaca dok je narod totalno dezorijentisan i nije mu jasno šta se događa. U stvari, jasno mu je ali ga previše ne pogađa – da bi se odrekao termina utakmice ili španske sapunice i izašao na ulicu.

A opet, ima toliko bitnijih razloga za izlazak na ulicu – koliko li bi moralo utakmica i serija da se propusti…

pits
3 godine prije

Najviše me raduju transgender sportašice sa sisama na leđima.hvala.

3 godine prije zadnji put uredio pits
mislim
3 godine prije

a i biološke žene , s viškom testesterona , treba tretirati kao da su dopingirane.

Realno
3 godine prije

Nisam znao da postoje muško-ženski sportovi. Kad žene budu učestvovale u sportu zvan bauštela i ostali teški fizički poslovi onda mogu tražiti ravnopravnost. Do tad…u kužinu čini kupus i kaštradinu.

Stara kuka
3 godine prije

Baš danas čitam kako je u Francuskoj osmomartovska feministička parada koja je između ostalog osuđivala prostituciju napadnuta od grupe “trans-žena” koji prostiuciju podržavaju i da je bilo i nasilja. Istina u početku je javljano da su feministice napadnute od “desničara”, ali kasnije se ispostavilo da se radi o “trans-ženama”. Slučaj ima dosta suštinskih sličnosti sa poplavom “trans-žena” u ženskom sportu. Naime godinama i desetljećima feministice, ai velik broj žena općenito gleda na “transđendere” s puno simpatija i davale su im punu potporu u njihovim zahtjevima kakvi god oni bili. Ustvari cijela “liberalno.ljevičarska” scena koja uključuje i feminizam im je davala pptporu u brobi protiv “patrijarhata” i naravno “zih bijelih hetero-muškaraca”. Mogu se kladiti da je i velik dio sportašica isto slinio na “pravima trans-žena i muškaraca”. Ali sada se situacija zakomplicirala kako je i bilo za očekivati. Došlo je do sukoba interesa različitih “progresivnih” grupacija. A kako su u ovom… Čitaj više »

U prolazu
3 godine prije

Baš zgodno biti jedan dan muško, drugi dan žensko, sve prema potrebi i raspoloženju. Budućnost je to.

Max
3 godine prije

Razumna odluka.

ime
3 godine prije

Znaci da bi se u nekim “naprednim” drzavama, ako si muskarac pred kraj radnog vijeka, mogao proglasiti zenom i otici ranije u mirovinu. Manje vise svugdje zene idu par godina ranije u mirovinu.

Slonica
3 godine prije

Šteta za muškiće koji uopće žele biti u ženskom timu.
Vjerujem da ih nema puno i nikako im se to pravo ne smije uskratiti.
Makar i sport je pao na niske grane i po svoj prilici nema više takve kombinacije koja bi mogla vratiti sjaj i šušur sporta uopće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI