Južna Koreja diže borbene avione

F-35A
10 komentara

Južna Koreja je poslala desetine borbenih aviona nakon što je uočila značajan broj sjevernokorejskih ratnih aviona na radaru, saopštila je vojska te zemlje. Incident se dogodio tokom vazdušnih vežbi Seula i Vašingtona, koje su izazvale nekoliko demonstracija sile od strane Pjongjanga posljednjih dana.

Zajednički načelnik generalštaba (JCS) južnokorejske vojske saopćio je da je u petak mobilizirano 80 aviona kao odgovor na više od 180 vojnih letova Sjeverne Koreje, napominjući da se avioni Pjongjanga nisu približili međukorejskoj granici.

JCS je dodao da su američki F-35A među južnokorejskim mlaznjacima koji su poletjetli i da je vojska u položaju odgovora”.

Iako je Seul ponudio nekoliko detalja o sjevernokorejskim letovima, zvaničnici su rekli da su avioni ostali sjeverno od vojne linije razgraničenja koja razdvaja dvije Koreje. 

Jug je prošlog mjeseca izvršio sličan odgovor nakon što je 10 sjevernokorejskih aviona viđeno na radaru, iako je incident također završen bez dalje eskalacije.

Tenzije su porasle na Korejskom poluostrvu posljednjih mjeseci, a Sjever je ove godine izvršio rekordan broj testova oružja – uključujući interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) lansiranu u more ranije ove sedmice. Seul je u međuvremenu izveo nekoliko rundi vojnih vježbi bojeve vatre sa Sjedinjenim Državama, uključujući tekuću vježbu ”Vigilant Storm”, najveću zračnu vježbu ikada održanu između dva saveznika. Pjongjang je više puta osuđivao vježbe kao pripreme za napad, dok Washington i jug kažu da je DNRK ušla u opasne provokacije svojim raketnim i artiljerijskim demonstracijama za odmazdu.

Južna KorejaSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
1 godina prije

E sad ćemo videti pravi rat…specijalne operacije su gotove

tihobl
1 godina prije

Kako ih je drug Kim nategao i isprepadao. Na radarima im se prikazalo da 180 aviona leti prema Seulu. Kim se igrao elektronikom, a oni se smrzili do kostiju. Americki vojnici koji su dosli na vjezbe sjurili su u sklonista.

Max
1 godina prije

I Sjevrnjaci su digli svoje.

nessy
1 godina prije

Daa… Klasika. S.K. provocira akcijama na svom terenu, a USA vojska (10.000km od kuce), provodi najvecu vojnu vjezbu u povijesti, na njihovim granicama. Da bucko nema nuke, poravnali bi ih donositelji demokracije odavno.

Karma
1 godina prije

Kime drzi se i rokaj gamad kamatarsku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI