Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države izdale upozorenje Rusiji

Južnokorejski i američki dužnosnici
13 komentara

Saveznici kažu da će Moskva platiti cijenu za vojnu suradnju s Pyongyangom

Rusija krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a vojnom suradnjom sa Sjevernom Korejom i za to će odgovarati, upozorili su južnokorejski i američki dužnosnici.

Visoki predstavnici Seula i Washingtona raspravljali su o načinima obuzdavanja Pyongyanga tijekom sastanka Proširene strategije odvraćanja i konzultacijske skupine (EDSCG) u glavnom gradu Južne Koreje. Okupljanje je održano usred posjeta sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una Rusiji, koji je izazvao ozbiljnu zabrinutost u Južnoj Koreji i SAD-u. “Ruska vojna suradnja sa Sjevernom Korejom ozbiljno je kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova Chang Ho-jin na tiskovnoj konferenciji nakon događaja. Moskva bi se trebala “odgovorno ponašati” kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, dodao je.

Prema riječima zamjenika ministra vanjskih poslova, Seul i Washington “složili su se raditi zajedno kako bi osigurali da postoji cijena koja se mora platiti za teško kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti”, koje nameću stroge međunarodne sankcije Pyongyangu zbog njegovih nuklearnih programa i programa razvoja balističkih projektila.

Ove komentare ponovila je američka državna zamjenica tajnice za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost Bonnie Jenkins, koja je rekla da su “nedavna izvješća o potencijalnoj prodaji oružja između Sjeverne Koreje i Rusije zabrinjavajuća”. Ako se takav dogovor dogodi, to bi prekršilo rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, ustvrdila je Jenkins, dodajući da će SAD “pokušati identificirati, razotkriti i suprotstaviti se ruskim pokušajima nabave vojne opreme koju Rusija koristi za svoj nelegalni rat u Ukrajini. Ovo se ne odnosi samo na suradnju sa Sjevernom Korejom nego s bilo kojom drugom zemljom”.

Zapadni mediji nagađaju da se o isporuci granata za Pyongyang Moskvi i pružanju drugih oblika vojne suradnje razgovaralo tijekom razgovora, koji su se vodili između ruskog predsjednika Vladimira Putina i Kim Jong-una u utorak na kozmodromu Vastočni.

Dvojica čelnika, međutim, dosad nisu izrijekom spomenula vojnu suradnju tijekom posjeta čelnika DNRK Rusiji. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u petak da ruski i sjevernokorejski čelnici “nisu potpisali nikakve sporazume o ovom ili bilo kojem drugom pitanju”. “Nisu postojali takvi planovi”, dodao je.

Tijekom sukoba u Ukrajini, Rusija je više puta poricala tvrdnje o korištenju inozemne vojne opreme i oružja, poput sjevernokorejskih granata ili iranskih bespilotnih letjelica. Moskva inzistira na tome da se tijekom svoje vojne operacije oslanja isključivo na oružje lokalne proizvodnje.

Južna KorejarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
7 mjeseci prije

Hor bečkih dečaka,
je prva misao koja ti padne na pamet pri pogledu na ritualne zajedničke izjave i skupno fotografisanje !

Alex
7 mjeseci prije

Tko uopće ima pravo glasa pored Amera?!!
U agresiji na Afghanistan i Iraq se bjelodano vidjelo da Amerikanci rade što ih ie volja,a ostali se mogu pridružiti,ili ne. Pa su se pridružili i Gruzijci,Ukrajinci Litvanci,it’d…pa i Hrvati…
A sada su ti isti agresori ugroženi od strane Rusije,pa tkz.demokratski svijet,koji je na demokratski način ubijao svaki mjesec po 4000 Iračana i Afgana,sipa vatru. Ima bit da nitko ne smije ubijati po svijetu osim njih.

Mmne
7 mjeseci prije

kakav sastav americke delegacije…wow!!

Nekoime
7 mjeseci prije

Nisu li se, prema rezoluciji UN, Amerikanci morali povući iz Sirije?

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Eh , jesu se prepali – oba 🤣

sram te bilo
7 mjeseci prije

Od Pandemije (C_19) i malo prije (Libija, Sirija,Irak,Afganistan…) pa nadalje UN i njegova tjela postali su globalni javni WC umjesto World Conclusion razumnih ljudi u službi svjetske populacije i čovječanstva…
Globalisti su UN pretvorili u svoj pisoar i seralnik….

Max
7 mjeseci prije

Zadržat će dah iz protesta.

žile29
7 mjeseci prije

Hahah pa ko jos sluša ovu propalu ameriku

Trajko
7 mjeseci prije

Amerika i Engleška bit će zemlja proleterska.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI