Južnoafrički predsjednik Zuma: “Ne bojim se zatvora”

Jacob Zuma, zatvor, Juzna Afrika
0
0

U svom prvom obraćanju javnosti nakon što su istražitelji utvrdili postojanje korupcije u vlasti, predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma, kazao je svojim pristalicama da se ne boji odlaska u zatvor, jer je tamo već bio tokom aparthejda.

Izvještaj istražitelja za korupciju koji je objavljen prošle sedmice sadrži informacije zbog kojih bi sudske vlasti trebalo da istraže da li su Zuma, njegovi minisitri i neke državne kompanije prekoračili svoja ovlaštenja u poslovanju sa bogatim indijskim biznismenima.

Braća Gupta, Ajay, Atul i Rajesh, koji su Zumini prijatelji i rade sa njegovim sinom, optuženi su za uticaj na imenovanja u kabinetu predsjednika i namještanje vladinih tendera. Zuma i braća Gupta poriču bilo kakav prestup.

Hiljade protestanata je tražilo predsjednikovu ostavku nakon objavljivanja ovog izvještaja, a neki opozicioni lideri su zatražili njegovo krivično gonjenje.

Nije me strah zatvora. Bio sam u zatvoru tokom borbe”, kazao je Zuma okupljenoj masi svojih pristalica u njegovoj rodnoj Kwa-Zulu Natal provinciji. Zuma je proveo 10 godina kao politički zatvorenik na ostrvu Robben zajedno sa Nelsonom Mandelom tokom vladavine bjelačke manjine u ovoj afričkoj zemlji.

U istražiteljevom izvještaju nema riječi poput “krivičnog djela“, ali je predloženo da sudske vlasti izvrše istragu. U jednom slučaju je naglašeno “izuzetno i jedinstveno” miješanje vlade u privatne poslove Zuminih prijatelja i njegovog sina. To je “mogući sukob interesa predsjednika kao šefa države i njegovih privatnih interesa kao prijatelja i oca”.

Zuma se suočava sa glasanjem o nepovjerenju Parlamenta sljedeće sedmice. Dva prethodna puta ove godine kada se glasalo o nepovjerenju, podržan je od strane Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) koji kontroliše skoro dvije trećine zastupnika i tako ostao na funkciji.

Od svog dolaska na vlast 2009. godine, Zuma je bio u središtu više skandala u vezi s korupcijom, ali je svaki put dobio podršku ANC-a.

Jacob Zumajužnoafrička republikaKorupcijaPredsjednikzatvor
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI