Kako nas je sukob oblikovao

War
19 komentara

Recenzija djela “Rat: Kako nas je oblikovao sukob” autorice Margaret Mac Millan

Uzgoj i jezik

Naslov sugerira da nas je rat oblikovao, gotovo kao da je to prirodna sila na sličan način za koji ekonomisti tvrde da su “slobodna tržišta” prirodna sila. Oboje su ljudske građe, a čitajući knjigu postaje očito da je naslov trebao glasiti “Rat – kako nas je oblikovao”. Svakako nas oblikuje, ali prevladavanje jezika koji se koristi u njezinim opisima u cijeloj knjizi ukazuje na to da je to kultura: „usavršavanje treniranjem; intelektualni razvoj“, iako se usuđujem reći da je rat intelektualnim pomalo nategnut, više kultura racionalizacije. Kad se nešto kultivira, to je “priprema za rast”, što je u našoj kulturi priprema i rast rata, militarizma i s njim povezanih institucija i ponašanja.

MacMillanin odabir jezika u potpunosti ukazuje na to kako čovječanstvo njeguje rat. Ona raspravlja o “javnom mnijenju” kao da javnost ima stvarnu riječ u određivanju dolaska rata, ali javno mnijenje uglavnom određuju tadašnji mediji – samo pročitajte neke povijesti Randolpha Hearsta i Edwarda Bernaysa, među ostalima. Autorica također koristi izraz “javna kultura”, a na isti način javnu kulturu uglavnom formiraju mediji: manipulira se njome, njome se upravlja, legitimira, pa čak i posvećuje korporativna kontrola.

Opisna riječ “beskrupulozan” koristi se za opisivanje demagoga i nekih od vojski, ali riječ skrupulozan ukazuje na to da je osoba “savjesna čak i u malim stvarima, ne zanemarujući detalje, temeljitost, nepromjenjivost”. Svakako, demagozi i vojno osoblje mogu biti vrlo skrupulozni. To što su destruktivni ne znači da nemaju “skrupule” militariziranog načina razmišljanja koji su ugrađeni ili posvećeni iznutra.

Potpourri

Osim naslova i naknadnih jezičnih grešaka, argumenti koji se tiču odabrane teme slabo su izloženi. Mac Millan koristi puno međusobnih odnosa između rata i njegovih učinaka i utjecaja, ali ne uspostavlja stvarne uzročne veze. Ona koristi potpourri (od francuskog “trulog lonca”) činjenica i priča (mitovi, legende i osobne anegdote, samo što potonje imaju određenu valjanost kao deskriptori rata u osobnom smislu).

Njezine potporne informacije za klimavu tezu poskakuju u vremenu i prostoru te između činjenica i fikcije. Smjesa može biti zabavna, ali uistinu je dobra samo za ljubitelje tajnih, ratnih trivijalnosti. U određenom smislu postoji puno povijesti, ali čitatelj ne može razumjeti niti jedan povijesni događaj niti bilo kakav povijesni tok iz ovog niza ideja.

Kakav je naš trenutni oblik?

Najveći neuspjeh knjige je zapravo opis oblika svijeta, nacije ili regije nakon svih ratova koji su nas “oblikovali”. Ne postoji koherentan opis trenutne američke militarizirane države, njene ratne kulture i njenog “oblika” nametnutog, usađenog, kultiviranog u NATO-u, EU, Rusiji, Kini, Izraelu, teroristima, revolucijama u boji, građanskim ratovima, Siriji, Iranu i svi brojni drugi mali ratovi koje su koristili CIA / NSA / crnačku operaciju, kako bi kontrolirali američki hegemonijsku “izuzetnost” i “nezamjenjivost”.

Nije pružen opis ekonomskih utjecaja u američkoj kulturi rata iako moć, pohlepa i kontrola te dobit koja proizlazi iz militarizirane države imaju ogroman utjecaj na živote američkih državljana i građana svijeta. Kontrola nafte i njezinog transporta podupire američku globalnu rezervnu valutu, petro-dolar, i ima ogromne utjecaje širom svijeta, ali posebno na Bliskom istoku, a Izrael je sunarodnjak u oružju.

Rasizam i kolonijalno naseljavanje ne rješavaju se kao dio poticanja, usađivanja i puno posvećivanja (od strane crkve, države i medija koji racionaliziraju zašto bijelci mogu porobiti i ubiti ”druge” ljude.) Sva carstva, sve vojne države, sve one koje traže kontrolu, ne mogu to učiniti bez ”drugog”, bez neprijatelja koji bi motivirao mase da im daju više moći i da ignoriraju domaće probleme.

Kako ne iznijeti tezu

Nažalost, Rat: kako su nas oblikovali sukobi ne oblikuje pravilno tezu, ne pruža nikakvu uvjerljivu potporu (što ne može učiniti ako teza nedostaje ili je plitka) te ni na koji način ne odgovara na prijedlog naslova kako smo oblikovani ratovima. Margaret Mac Millan je u prošlosti učinila puno bolje i ne bih preporučio ovu knjigu nikome osim onima koji traže vreću povijesnih događaja raštrkanih vremenom i prostorom, a možda i kao studiju kako ne napisati dobro predstavljenu ideju.


Autor: Jim Miles

Margaret MacMillansukob
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yugo 45
2 godine prije

Knjigu ne planiram ni čitati,privukao me naslov,rat je očito siguran pratilac naših života,to stanje i njegov opis ne stane niti u jednu knjigu ,rat je za svakog čovjeka koji ga osjeti ,živi ili preživi vrhunac besmislenosti življenja na ovom svjetu ,ipak ta besmislenost življenja je stalni pratilac naših života.

Max
2 godine prije

Psiholingviatičko prrogramairranje to je to

Lucija, prva
2 godine prije

🙂 Pa ne bavi se Chomsky lingvistikom bez veze…
Ja bih knjigu ipak pročitala:

1. “Smjesa može biti zabavna, ali uistinu je dobra samo za ljubitelje tajnih, ratnih trivijalnosti.”

2. “Najveći neuspjeh knjige je zapravo opis oblika svijeta, nacije ili regije nakon svih ratova koji su nas “oblikovali”. ”
>> Znači, daje ‘american way of thinking’ 🙃

2 godine prije

“… Autorica također koristi izraz “javna kultura”, …. a na isti način javnu kulturu uglavnom formiraju mediji: manipulira se njome, njome se upravlja, legitimira, pa čak i posvećuje korporativna kontrola….” Pa koliko ima ovakvog placenickog smeca sto izbacuje tomove i tomove govana – kojima se truju mozgovi ljudi (gyima)…? Sada u zadnjih 15 mjeseci samo ekstremna budala (i talibani) – ne vide sa koliko ZLA oni koji su vlasnici tzv “medija” (i privatnih i drzavnih su ISTI Vlasnici) – manipuliraju mase ljudi…. Nevidjeni teror medijske manipulacije… Rat je samo jedan od vidova “uspjesne depolulacije” goyima – koji uvijek organiziraju isti “filantropi“… Vec stoljecima… A i idiotsku zvaku tzv “ekonomije” o budalastim “slobodnim tržištima” – samo idiot jos u ovoj Kurtoni nije provalio… Naime evo na prijmer: ISTI vlasnici i tzv “svjetske organizacije” WHO/UN (Rockfelleri/Gatesi) – su ujedno i vlasnici svih farmaceutskih kompanija… globalisticko deriste i glumica – Greta Tonberg –… Čitaj više »

idfsnbvasfnvuawndfvn
2 godine prije

Apsolutno istinit bi bio naslov ovog napisa “kako su nas stvor i čildrensi oblikovali” kroz žrtvovanje resursa kao sakralnih žrtava na oltar vlasniku planeta.

Dragačevac
2 godine prije

Nije loša ideja da analizirate književna dela.

test
2 godine prije

greška

2 godine prije zadnji put uredio test
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI