Kako Rusija može uzvratiti Litvaniji

Rusija i Litvanija
37 komentara

Ruski zvaničnici razgovaraju o mjerama za odmazdu zbog zabrane Litvanije na tranzit određene robe preko njene teritorije zbog sankcija EU, objavio je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Dan ranije, sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev upozorio je da će odgovor Moskve ubosti stanovništvo baltičke nacije.

Rusija bi mogla uzvratiti ekonomskim, političkim ili vojnim mjerama, rekao je za Vedomosti Aleksandar Nosovič, politički analitičar u istraživačkom centru Valdai. Simetrična ograničenja za tranzit Litvanije će vjerovatno biti ključna. Ako Rusija odluči da zabrani tranzit preko Kalinjingrada, tu će biti pogođena ekonomija Litvanije. Ili bi se Rusija mogla odlučiti za proporcionalni scenario koji odražava polovinu robe koju je Litvanija zabranila. To bi prvenstveno uključivalo gnojiva, kao i naftne derivate iz većine zemalja EU. Iako je Litvanija formalno prestala da uvozi ruske naftne derivate, jedna od njenih rafinerija, koja je ujedno i najveći poreski obveznik u zemlji, prerađuje naftu dovezenu iz Poljske preko Kalinjingradske oblasti, rekao je Nosović. Dakle, zabrana tranzita nafte iz Poljske bi teško pogodila budžet Litvanije, dodao je stručnjak.

Rusija bi takođe mogla tužiti Litvaniju pred sudom u Stokholmu, rekao je Vladimir Olenčenko, viši istraživač na Institutu za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose (IMEMO). Prema ekspertu, Moskva se već žalila da je potez Vilniusa u suprotnosti sa sporazumima o tranzitu robe u EU iz 2002. godine i da bi mogla tražiti kompenzaciju za troškove korišćenja duže tranzitne rute preko Sankt Peterburga, Ust-Luge i ostale sjeverozapadne luke.

Jasno je da će se trgovina Rusije sa EU još više srozati, a sedmi paket sankcija neizbježno će nametnuti stroža ograničenja, rekao je Mihail Burmistrov, izvršni direktor Infoline Analytics. Stoga bi Rusija trebala iskoristiti situaciju da se prilagodi novim ograničenjima EU, umjesto da vrši pritisak na Litvaniju.

Kalinjingradlitvanijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Rusiji se nigdje ne treba žuriti.
Taj zločinački konglomerat raspast če se pred našim očima. Vrlo moguče več ove zime.
Svakog dana jasnije je, zašto je Europska Unija zabranila ruske medije.
ŠTA SADA RUSI OBJAVLJUJU, DOKUMENTE, KOJI RAZGALJUJU “SAVEZNIKE”, da slušam otvorenih ustiju! Sve laži, pokvarenost, dvoličnost, raskriva se!
Ta bagra neče ostati zajedno… Niko nikome ne vjeruje, svako igra svoju igru, večinom ispod stola.
Kad se pritisak na raju, koja če ostati sama, bez para, energije, skupom hranom, protesti če se pojačati do sada još nepojmljivih razmjera…
Onda če svako tražiti svoj izlaz. Neče se više pitati EU komisije…

Legendarni Grk
1 godina prije

“Estonija bi bila izbrisana s karte svijeta i Europe, a povijesno središte njezina glavnog grada Tallinna sravnjeno sa zemljom, u skladu s trenutačnim planovima NATO-a za obranu zemlje od bilo kakvog ruskog napada, izjavila je estonska premijerka.
Kaja Kallas rekla je novinarima u srijedu kako su postojeći obrambeni planovi saveza za tri baltičke države dopustiti da budu pregažene prije nego što ih se oslobodi nakon 180 dana.”

Baš utješne vijesti, naročito za sve idiote u uniformama koji visoko uzdignutom glavom paraju nebo, a zapravo su žrtve koje bezveze ginu za bankarsku oligarhiju.

Ante
1 godina prije

Rusi su već mogli uvesti slične sankcije prema Litvaniju, nikakve tužbe pošto se zna da su ti sudovi pristrani.

jupiter
1 godina prije

ti si ih procitao?!

Etz chayim
1 godina prije

Spodaj je članek ,da Rusija in Belorusija vedno več sodelujeta ,da se Belorusija priključi Rusiji šah mat za celo področje Baltskih držav?

mrdo
1 godina prije

Baltičke mikro države su u katastrofalnom stanju. Svi sposobni su pobjegli ili se spremaju da pobjegnu. Ne treba im neprijatelj. Terorišu vlastite državljane ruskog porijekla, za što će da budu kažnjeni, ako dođe do nekog većeg rata. Sami sebi kopaju rupu.

gigi pinna
1 godina prije

Eto, za početak ne šaljite više naftu u Poljsku. Kakve tužbe, akavi bakrači! Time bi samo pokazali svoju nemoć.

gigi pinna
1 godina prije

Nije to ovo imbex. Omanuo si portal, hahaha! A sad kad vidiš protuudar.
B-litva-ri se malo previše zaigrali – prvo prijete Kini, sada Rusiji. Još su u vrijeme Mongola bili Pogani, a sada veći katolici od Pape.

Max
1 godina prije

Mogućnosti je jako mnogo jedna od nijh je i rat. Nadam se da do toga neće doći.

Inzersdorf
1 godina prije

Rusi su sve moguce scenarije isprobali,pa nisu oni nesposobni i neozbiljni kao ovi u EU….vise se ja bojim za nas nego za Ruse

antonijo
1 godina prije

kako god završi rat u ukrajini amerika je pobijedila.uspjela je izolirati rusiju od europe što joj je bio jedan od glavnih ciljeva

hiber
1 godina prije

S sigurnosne točke napad na Ukrainu je potpuno besmislen. Isporukom novih sustava rakete ce i dalje padati na Donjeck i Lugans i obrnuto, samo što su sada bratski narodi još zakrvljeniji. Dakle, sve potvrđuje moju davnu izjavu da ce Putin napasti, ako je Švabov agent. Dakle, nakon korona pandemije, Žvastičari samo odrađuju sitnu rolu rata, gladi i sankcija. Međutim, FEDu i inflaciji pripada glavna uloga masivnih kamata u svrhu pucanja najvećeg i najbesmislenijeg financijskog balona u povijesti. Startnim pištoljem 50 godišnjeg ukidanja prava na pobačaj Vrhovni sud upravo je opalio dimnu ideološku bombu. Kada se dim raziđe, NWO na osnovama digitalnog svijetskog novca postati će se stvarnost, a Švab će puknuti od smijeha.

goran
1 godina prije

nemojte se čudit kad rusi krenu na sl državu poslije ukrajine,samo vi čačkajte idioti blesavi.

Mamajev Kurgan
1 godina prije

Rusija je sledbenik Carske Rusije koja je bila vlasnik sve 3 te Balticke drzavice…Prema tome Rusija je 1/1 vlasnik te 3 mini drzavice.

nessy
1 godina prije

Da, da, drugi ce diktirati pravila. Kako je rekao Medvedev “nasi energenti, nasa pravila”. Drugim rijecima, ili se pokloni, ili se ukloni.

Štef
1 godina prije

A da, pa Volodomir je tražio novi paket sankcija protiv Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI