Kamala Harris će voditi radnu grupu za umjetnu inteligenciju

Kamala Harris
55 komentara

Potpredsjednica SAD Kamala Harris imenovana je na čelo nove inicijative za umjetnu inteligenciju u partnerstvu s vodećim kompanijama u ovoj oblasti, objavila je Bijela kuća u priopćenju za javnost u četvrtak.

Harris i drugi visoki dužnosnici u administraciji predsjednika Joea Bidena sastat će se s izvršnim direktorima kompanija Alphabet, Anthropic, Microsoft i OpenAI kako bi ih podsjetili na njihovu “ odgovornost da se pobrinu da njihovi proizvodi budu sigurni prije nego što budu raspoređeni ili objavljeni u javnosti”.

Sastanak ima za cilj da održi kompanije na pravom putu ka „pokretanju odgovornih, pouzdanih i etičkih inovacija uz zaštitne mere koje ublažavaju rizike i potencijalne štete za pojedince i naše društvo“, navodi Bela kuća, koja se poziva na nedavne izvršne naredbe i zvanične izjave koje podsećaju na tehnologiju. kompanije da su njihovi proizvodi podvrgnuti zakonu o građanskim pravima i drugim vrstama zaštite od nezakonite diskriminacije.

Četiri kompanije, zajedno s Hugging Face, NVIDIA i Stability AI, također će podnijeti javnu procjenu svojih sposobnosti od strane hiljada stručnjaka iz industrije i drugih radoznalih članova javnosti na DEFCON 31, konvenciji hakera u Las Vegasu koja je više puta stavljala nesigurnost američkih glasačkih mašina na izložbi dajući djeci priliku da ih hakuju.

Bijela kuća je također najavila stvaranje sedam novih Nacionalnih instituta za istraživanje umjetne inteligencije koji se fokusiraju na klimu, poljoprivredu, energiju, javno zdravstvo, obrazovanje i kibernetičku sigurnost, objašnjavajući da će novi instituti „podržati razvoj raznolike AI radne snage“ sa 140 miliona dolara sredstava. iz Nacionalne naučne fondacije.

Administracija također daje priliku javnosti da procijeni vladinu politiku umjetne inteligencije počevši od ovog ljeta, navodi se u saopštenju za javnost.

Sa zadatkom da zaustavi protok migranata preko južne granice SAD-a po preuzimanju dužnosti 2021. godine, Haris je umjesto toga predsjedavala rekordnom količinom ilegalne imigracije, što joj je donijelo najnižu ocjenu odobravanja od bilo kojeg modernog američkog potpredsjednika. Prošle godine dobila je zadatak da razvije nacrt za borbu protiv „dezinformacija“, uznemiravanja i zlostavljanja na internetu uprkos tome što nije imala iskustva u tehnološkom sektoru.

Dok su stotine stručnjaka u polju AI pozvale na moratorij na, ili barem dramatično usporavanje razvoja AI dok se ne uspostave međunarodno dogovorene sigurnosne mjere, SAD su do sada izbjegavale davanje bilo kakvih snažnih izjava o tehnologiji. Prošlog mjeseca, Bajden se sastao sa svojim Vijećem savjetnika za nauku i tehnologiju kako bi razgovarao o “rizici i mogućnostima” na terenu, ali je odbio da se pozabavi upozorenjima stručnjaka, dok je priznao da bi AI “mogla biti” opasna.

Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kaznitelj
23 dana prije

Ova kučka iz pakla bi požderala vlastite mladunce za status i moć..
Idealan kandidat za napraviti još veće sranje..

AJeTo
23 dana prije

Ako pogledamo tko sve postaje kralj ili kraljica ovih dana, imenovanje nije toliko šokantno. Trebamo novi emoji s likom ove spodobe da zamijeni stranice teksta u komentarima.

Faust
23 dana prije

Takvu grupu bi trebala voditi osoba koja ima prirodnu inteligenciju..

pero
23 dana prije

Ona i inteligencija? Kad prasne u smijeh?!

dezinfekcija
23 dana prije

kada su tako jaki sa AI sto ne upucaju malo istog u prvog djedicu da ne baulja toliko …???

Nekoime
23 dana prije

Kakav voditelj grupe, takva i inteligencija.

Stup društva
23 dana prije

Na stranu sada Kamala. Ta karikatura uopće nije bitna. Bitan je razvoj onoga što se naziva “umjetnom inteligencijom”, a što u ovom trenutku uopće nije inteligencija nego samo skup kompjuterskih programa, istina vrhunski napravljenih, koji mogu vrlo brzo pretraživati enormno velike baze podataka i iz njih vaditi odgovore koji mogu izgledati kao da komunicirate s inteligentnim ljudskim bićem. Ali zamislimo na trenutak da ti strojevi zaista u jednom trenutku postanu inteligentni, sposobni apstraktno razmišljati i pronalaziti odgovore bez unaprijed pripremljenih baza podataka. I što je najvažnije da postanu svjesni vlastitog postojanja, razviju vlasitu osobnost i spoznaju svoje vlastite interese a da im istovremeno ostane na raspolaganju sve akumulirano ogromno znanje iz tih baza podataka.. . Ti bi strojevi mogli puno brže razvijati svoju procesorsku snagu jer nisu podložni biološkim procesima kao ljudska bića i ostali živi orgnizmi kojima trebaju milijuni godina evolucije da bi dostigli određen stupanj razvoja. Strojevi bi… Čitaj više »

alexosijek
23 dana prije

Sada očekujem Kamalino objašnjenje umjetne inteligencije i kako ona ima jednostavniji način objašnjenja stvari – biti će, naravno, jasno svima o čemu se tu radi…kao što je onim klincima bilo sve jasno kada im je opisala svemir….lp

Ivan
23 dana prije

Kako ce netko toliko neinteligentan odnosno glup poput te guske upravljati s umjetnom inteligencijom? 🙂

kixmix
23 dana prije

Ne vodi ona ništa niti će voditi, nju vode drugi. Ona je vođena pohlepom i čistim zlom.

Joe
23 dana prije

a kao šestomjesečni moratorij na razvoj AI, i eto trenutka kad kutija sa razvijenim udovima postaje superiorna homo-sapiensu,svijest se ne da oponašati kao druge materijalne manifestacije

Max
23 dana prije

Ona će joj pušiti umjetnu cigaretu.

Schwarze Hunderte
23 dana prije

🤣🤣🤣 pa kamila ( deva ) je vještačka initligencija …

Tamo Netko
23 dana prije

Nije li to ona nadrogirana čudakinja koja objašnjava da će jučer biti sutra a ono što dolazi bit će prekjučer ako dođe prošlost iz budućnosti. Uglavnom, u tom stilu.

The Who
23 dana prije

E jaka će biti ta umjetna intelegencija koju ona vodi

gogo
23 dana prije

kakav vic ovu spodobu dovoditi u bilo kakvu vezu sa inteligencijom

tihobl
23 dana prije

Kad nju vidim zamislite koju bi karijeru u SAD napravio Zmaj od Sipova.

404
23 dana prije

Ona može upravljati samo umjetni penis.

Martin
21 dana prije

Pomozi nam Bože…

mmne
20 dana prije

da bi neko upravljao vestackom inteligencijom, potrebno je da poseduje svoju prirodnu inteligenciju valjda….ili?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI