Kanada je usvojila kontroverzni zakon kojim se regulira online streaming i uvjerljiv lokalni sadržaj

Facebook cenzura
14 komentara

Nakon 10 mjeseci debate, kanadski Senat je usvojio kontroverzni zakon o online streamingu koji će primorati velike internet emitere poput YouTubea i Netflixa da gledaocima pokažu više kanadskog sadržaja unutar zemlje.

Zakon o onlajn strimingu, ili zakon C-11, prošao je neizabrani gornji dom sa 52 glasa za, 16 protiv, uz jedan uzdržan. Tada je dobio kraljevsku saglasnost, što znači da će postati zakon. Bio je to dug put obilježen godinama debate i jedne od najdužih studija u historiji gornjeg doma zemlje. Zakon se suočio sa značajnim odbijanjem korisnika interneta, kreatora sadržaja i platformi za striming.

Zakonom će se platforme za striming kao što su YouTube, Disney Plus, Spotify i TikTok staviti pod kontrolu državnog regulatora za emitovanje, Kanadske komisije za radio-televiziju i telekomunikacije (CRTC), koja će imati zadatak da osigura da se pridržavaju zahtjeva kanadskog sadržaja koji već postoje za radio i TV stanice.

U nastojanju da se osigura da usluge onlajn striminga promovišu kanadski program , u zakonu se navodi da će “online kompanije jasno promovirati i preporučiti kanadski program, na oba službena jezika kao i na jezicima domorodačkih naroda.”

CRTC će imati ovlašćenje da izriče novčane kazne za stranke za koje utvrdi da krše zakon. Trenutno se od emitera u Kanadi traži da potroše 30 posto ili više svog prihoda na podršku kanadskom sadržaju.

Bill će kontrolirati sadržaj koji Kanađani mogu vidjeti na mreži
Prijedlog zakona predložila je liberalna vlada premijera Justina Trudeaua i usvojen je u donjem domu kanadskog parlamenta u junu prije nego što je ušao u zakon ovog mjeseca. Kanadska opoziciona Konzervativna stranka tvrdi da će zakon uništiti slobodu izražavanja i izbora na internetu.

Jedna konzervativna web stranica rekla je o zakonu: “Pod ovim arhaičnim sistemom cenzure, vladini vratari će sada imati moć kontrolirati koje video zapise, postove i drugi sadržaj Kanađani mogu vidjeti na mreži.”

YouTube je izrazio ozbiljne rezerve o tome kako će račun uticati na sadržaj koji kreiraju korisnici. Novi zakon će primorati YouTube da preporučuje kanadski sadržaj korisnicima kada posjete njegovu početnu stranicu umjesto da gledaju video zapise koji su prilagođeni njihovim posebnim interesima. Ovo bi moglo otežati ljudima da pronađu tip sadržaja koji žele da vide. Mnogi su zabrinuti da bi novi zakon mogao otežati kreatorima na platformama kao što su TikTok i YouTube da dođu do masa.

Nije u potpunosti jasno kako će se ovaj prijedlog zakona pratiti u praksi, a jezik mu je veoma širok, što je izazvalo veliku zabunu i strah. Njegovo tumačenje i primjena na kraju će biti na CRTC-u.

Nacrt zakona kaže da kanadsko emitovanje treba da „služi potrebama i interesima svih Kanađana, uključujući Kanađane iz rasnih zajednica i Kanađane različitog etnokulturnog porekla, socio-ekonomskog statusa, sposobnosti i invaliditeta, seksualne orijentacije, rodnih identiteta i izraza i godina. ”

Štaviše, prijedlog zakona daje CRTC-u nova ovlaštenja, ali se ne zna kako će ih koristiti. Međutim, od CRTC-a se traži da održi javne konsultacije o tome kako će se koristiti njegova nova ovlaštenja.

Streameri bi također mogli vidjeti da će slični propisi uskoro stupiti na snagu u Australiji. Tamošnja vlada je spremna da implementira kvote sadržaja u svojoj petogodišnjoj nacionalnoj kulturnoj politici. Evropska unija već ima kvotu lokalnog sadržaja za streaming usluge od 30 posto.

CenzurakanadaStreaming
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
11 mjeseci prije

Da li zakon o promoviranju kanadskih sadržaja u praksi bude značio da se Kanađanima budu više prikazivali snimci s prosvjeda gdje policija rastjeruje i puca na kamiondžije jer se ne pristaju povinuti režimu ili će takvi sadržaji biti proglašeni anti-kanadskim?

Ivan Bgd
11 mjeseci prije

Irska donela zakon po kome je nelegalno citati medije koji nisu mejnstrim.
I sad neki irac otvori portal Logicno i pocne da cita nesto i to je nelegalno!

Sta jos treba da se desi da se narod probudi i shvati da je u toku rat protiv covecanstva i da ce posledice nepruzanja otpora biti katastrofalne, jer transhumanizam nije unapredjenje coveka vec istrebljenje.

pinčunela
11 mjeseci prije


Na djelu je praksa pravila (pravna stečevina) zapadnog „demokratskog“ totalitarizma, gdje se regulatorima (onima koji nemaju demokratski legitimitet i iznad su Društva i Zajednice)) daju široke ovlasti uređenja i upravljanja  životima građana, a što bi trebalo biti uređeno Zakonima kao izrazima uređenja društvenih Ugovora temeljenim na Pravu (predmjeva opće prihvaćenu pravednost i pravičnost u zajdnici građana). Ovdje se zaobilazi pravo na način da Zakon samo daje pravo regulatoru a ne odrđuje i uređuje temu i predmet zakonskoga djelovanja, čime se abbolira  trenutna Vlada (i zaobilazi), a regulatori djeluju pod patronatom diskretnih moćnika koji se u medijima pežorativno nazivlju „duboka država“ usporedivo sa kao pornografski„duboko grlo“

Keki
11 mjeseci prije

Kakve god da nama teoretičarima zavjera programe serviraju, mi znamo kako stvari stoje. Tko je htio prihvatio je istinu, u tom tonu se ide dalje. Nikakvi mediji ne mogu utjecati na čovjeka koji zna i prohvaća istinu.
No protiv ovoga se dakako treba boriti, into ne prosvjedima nego malo grublje. Bagra lijepu riječ ne razumije.

Max
11 mjeseci prije

Ti servisi su međunarodni pa je to besmislica.

Stevan
11 mjeseci prije

zakon koji mozse mene da cednzurie taj zakon nepostoji a ja zakpon i vladu i parlament ne priznajem jer niosu demokratski.Moja Demokratija nije ista kao njihova

Miro
11 mjeseci prije

Orvelova 1984 “Ministarstvo Istine”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI