Kandidat za Pentagon rekao Kongresu da bi SAD trebale da obuče Tajvance za gerilski rat protiv Kine

Vojne vjezbe
15 komentara

Tokom hladnog rata, CIA je pomogla u koordinaciji niza tajnih snaga u zapadnoevropskim zemljama ukorijenjenih u oficirima bivših fašističkih vlada koji bi vodili gerilski rat ako Sovjetski Savez napadne ili komunistički pokret dođe na vlast. Sada je najbolji kandidat za Pentagon predložio sličan program za Tajvan.

Kandidat za Pentagon predložio je u svom saslušanju za potvrdu da SAD treba da obuče tajvanske trupe za gerilske borbe u slučaju da kineske snage napadnu autonomno ostrvo.

Christopher Maier, kojeg je američki predsjednik Joe Biden nominovao za pomoćnika ministra odbrane za specijalne operacije i sukobe niskog intenziteta, rekao je u četvrtak senatskom Odboru za oružane snage da bi Pentagon “trebao snažno razmotriti” pomoć tajvanskim trupama da poboljšaju svoje sposobnosti u vođenju gerilskog rata.

„Smatram da je to nešto o čemu bismo trebali pažljivo razmotriti dok razmišljamo o konkurenciji u rasponu različitih sposobnosti koje možemo primijeniti, snage za specijalne operacije su ključni doprinos tome“, rekao je Maier, navodi Military.com.

Stranica je primjetila da je senator Josh Hawley (R-MO) ranije na saslušanju spomenuo specijalne operacije kao opciju na Tajvanu, na osnovu njihove prošlosti u baltičkim državama.

Neregularno ratovanje ili gerilski rat može uključivati bilo šta, od taktike zasjede do terorizma i atentata vojnika koji se mogu uklopiti u civilno stanovništvo. Maier sugeriše da se strategija koristi na Tajvanu pod pretpostavkom da bi Kina spremno uništila tajvansku vladu, jer gerilski rat gotovo uvijek vode nedržavni akteri protiv državne vojske i da bi borba postala važna za srca i umove naroda Tajvana.

Odnos Vašingtona sa tajvanskom vladom je neformalan, ali otvoreno priznat. Ipak, kada SAD pošalju snage na Tajvan, poput američkih marinaca koji su stigli da obučavaju svoje tajvanske kolege tokom četiri nedjelje prošlog novembra, uglavnom pokušavaju da o tome ćute ili negiraju izvještaje.

Maier je bio veoma zabrinut zbog mogućnosti kineske amfibijske invazije. Mornarica Narodnooslobodilačke vojske znatno je proširila svoje amfibijske snage posljednjih godina, gradeći pristaništa za desantne platforme i novu liniju desantnih letjelica. U aprilu je PLAN pustio u rad prvi amfibijski jurišni brod, pristanište za helikoptere Type 075 Hainan, veličine nosača aviona iz Drugog svjetskog rata. Iako je njegov marinski korpus i dalje mali uprkos nedavnom proširenju, Peking navodno planira da ga poveća na silu veću od 100.000 marinaca, prema američkom pomorskom institutu.

Pod administracijom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, američki odnosi sa Tajvanom su dostigli zenit, potpomognuti paralelnim dolaskom na vlast vlade za nezavisnost u Tajpeju pod predsjednikom Tsai Ing-wenom. Iako Peking smatra da je Tajvan provincija u pobuni, a time i da se Amerika podrškom Tajvanu miješa u unutrašnje kineske poslove, Tsaijeva vlada se ogradila od ideje da je Tajvan dio Kine. Prethodne tajvanske vlade rekle su da su bile legitimna vlada čitave Kine, a socijalistička Narodna Republika Kina u Pekingu je nelegitimni uzurpator.

Put Vašingtona pod Bajdenom se nije promijenio. Tamo gdje je Trump ponudio rekordan broj prodaje oružja Tajvanu, Biden će vjerovatno nastaviti: prošlog mjeseca su se pojavili izvještaji sa Tajvana da se SAD pripremaju da ostrvu ponude prodaju 40 samohodnih artiljerijskih jedinica M109A6 za 610 miliona dolara. Tajvan je takođe jasno stavio do znanja da i dalje želi da kupi krstareće rakete AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) sposobne da izvrše dobar udarac i u unutrašnjosti Kine.

To je vrh prodaje iz Trumpove ere, koja između ostalog uključuje napredne mlazne lovce, dronove, protivbrodske rakete i torpeda na kopnu i komunikacionu opremu.

kinaRatSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
2 godine prije

Slično je bilo i kada su u senatu predlagali da povuku preskupu vojsku iz Nemačke i ostatka Evrope i naoružaju titovu jna

muzika
2 godine prije

Sankcije prema kini moraju biti veće.

Stara kuka
2 godine prije

Izgleda da su Ameri odlučili braniti Tajvan do posljednjeg Tajvanca.

Jesus Bin Joseph
2 godine prije

Kako bi došli do Kine ? redovnom linijom ili napauhanim mješinama plivajući ,za preć ono more treba prava desantna flota koju ni ameri više nemaju jer su zapustili brodove iz prošlih ratova

den deri
2 godine prije

bilo bi novaca za placenike

Meštar
2 godine prije

Dobrovoljni davaoci tuđe krvi

stefekstepinec
2 godine prije

kaj bi ameri rekli da netko visoko iz kp kine predloži da obučavaju grupe afroamerikanaca za borbu protiv policije,nacionalne garde i sl?

JumpingJackFlash
2 godine prije

Znači: Ameri neće rokati Kineze nuklearnim glavama ako ovi napadnu Tajvan?
Onda: zbogom, Tajvane, veliki komunistički brat će da Vas sve preodgoji po metodi Jože Bravara (novo ime za Tajvan bit će Goli otok)…

Max
2 godine prije

Ovaj Senator predlaže obnavljanje operacije Gladius u kojoj je niz zapadnih zemalja u NATO u imao paralelne strukture vojsci policiji i obaviještajnim službama Npr SDR 8 OAS Oktagon i sl) Koje su imale zadatak da zemlji pregaženoj Sovjetskom invazijom nastave gerilsku borbu iza linija presjeca opskrbne putove napdača likvidirra izdajnike i sl Ne vidim svrhe u gerilskoj borbi protiv Kineske Narodno Oslobodilačke Vojske jer su upravo Kinezi uz Vijetnamce najveći stručnjaci za Gerilski rat. Jedina šansa za Tajvan jest da i dalje ima jaku vojsku jake prroturaketne sustave jer bi ih u suprotnom uništile Kineske rakete jako zrakoplovstvo i da ostanu na nogama. NR Kina je u svemu jača.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI