Karta „Indeksa demokracije“ u svijetu prema agenciji Economist Intelligence Unit

Indeks demokracije za 2019.
12 komentara

U verziji Indeksa demokracije, koju je izdala britanska analitička tvrtka Economist Intelligence Unit, Rusija se predvidljivo približila kraju popisa i od 167 zemalja je na 134. mjestu. Prema sastavljačima ovog rejtinga, demokracija u Rusiji je ista kao u Republici Kongo i nešto lošija nego u Gvineji i Esvatiniju, bivšem Svazilandu, koji je apsolutistička monarhija.

Zapravo, analiza ovog rejtinga je besmislena i mogli bi završiti na rome kako je apsolutno neprimjerena i pristrana. Međutim, ako netko ima dvojbe, Ivan Danilov je za RIA Novosti dao još nekoliko zanimljivih argumenata.

„Indeks demokracije“ od „zelenih“ superdemokratskih zemalja do crvenih „režima“ i „diktatura“
FOTO: „Indeks demokracije“ od „zelenih“ superdemokratskih zemalja do crvenih „režima“ i „diktatura“

Pogledajmo Estoniju, zemlju koja se navodi kao pozitivan primjer. Zauzima 27. mjesto i gotovo je sustigla Sjedinjene Države u smislu razvoja demokracije i doslovno je na rubu pridruživanja elitnoj skupini “punih demokracija”.

Estonija je zemlja u kojoj se otvoreno veličaju nacistički kolaboracionisti i to nije nikakva tajna. Možda je masovno veličanje nacizma s gledišta britanskih znanstvenika sasvim kompatibilno s visokom razinom demokracije. Osim toga, agencija Economist Intelligence Unit tu „razonodu“ nekih europskih nacija nije ni stavila na popis kriterija. Ali kako onda govoriti o razini političke kulture u zemlji u kojoj su “domaći” nacisti nacionalni heroji?

Još zanimljivije bi bilo otkriti kako je „demokratski“ rejting Estonije kompatibilan s masovnom diskriminacijom etničkih Rusa i ruskih govornika. Ruski mediji 2010. godine citirali su izjavu bivšeg ministra stanovništva Urvea Paloa, koji je napomenuo da je “položaj Rusa u Estoniji sličan relativno ne tako davnom položaju crnaca u Americi, kada su izgledali kao ravnopravni građani zemlje, ali u stvarnosti nisu imali jednaka prava kao bijelci”.

Od ove izjave se ništa značajno nije promijenilo. A razgovarati o slobodi govora, koja je, kako kažu, nužna za funkcioniranje demokratskog sustava, u kontekstu apsolutno nezakonitih i po europskim standardima akcija estonske političke i medijske elite, koji su zabranili Sputnik Estonije i ruske karikatura vide kao vođenje “hibridnog rata”, apsolutno je besmisleno.

Uzmite drugu zemlju, Singapur, koji zauzima visoko 75. mjesto i koja se smatra “demokracijom s nedostacima”, a kojeg se često predstavlja kao primjer ekonomskih, a posebno političkih reformi.

Primjećujemo nekoliko karakteristika singapurskog političkog sustava. Naime, trenutni premijer, de facto prvi čovjek države, najstariji je sin prvog premijera Singapura, Lee Kwan Yua, koji je državom vladao nekoliko desetljeća. Uobičajena je praksa da ugledni azijski mediji već duže vrijeme pišu o pokretanju bankrota oporbenih stranaka, a u financijski bankrot se tjeraju i oporbeni mediji, koje se zatrpa tužbama za zaštitu časti i dostojanstva. Nakon toga, suci, kojima karijera i radno mjesto ovise o volji aktualnog nasljednog premijera, donose presude u kojima su stranke i mediji krivi, što im na brzinu isprazni blagajne i  bankovne račune i više ne mogu djelovati. I tako je problem političke oporbe riješen, a Singapur je ipak „relativno uzorna demokracija“.

I to usprkos teškim kaznama za ilegalne povorke, koje se zabranjuju u ime zaštite političke stabilnosti i Singapura. Sve bi to sastavljače rejting lista trebalo natjerati da tri puta razmisle o klasifikaciji neke zemlje. Ali iz Londona valjda sve izgleda drugačije.

Kao potpuno apsurdnu ilustraciju specifičnog „procesa razmišljanja“ autora Indeksa demokracije za 2019. možemo navesti emirat Katara, državu čiji je čelnik Emir, a taj se status službeno nasljeđuje unutar vladajuće dinastije. Emir od Katara stvarni je i suvereni vođa države i na čelu je izvršne vlasti, te ima priliku osobno imenovati trećinu članova Savjetodavne skupštine, nekakvog parlamenta s minimalnim realnim mogućnostima utjecaja na politiku, što je očito čak i iz imena samog tijela.

Međutim, Katar je na rang listi Economist Intelligence Unita na 128. Mjestu i veća je demokracija od Rusije i Kine. U odnosu na susjedni Iran, koji ima izbore, parlament, razne odbore i državna tijela od kojih neka predlažu zakone, a druga nadgledaju njihovu provedbu, apsolutistička monarhija. sa selafijskom  ideologijom Muslimanskog bratstva, Katar je „svjetionik demokracije“.

Venezuela je, naravno, diktatura, kao i Kuba i Nikaragva, a odnedavno profašistička diktatura Bolivija će uskoro iz „narančastog“ postati „zelena“, samo da privremenu predsjednicu, koja je na vlast došla državnim udarom, Jeanine Áñez potvrde na predstojećim izborima.

Puno je dodatnih primjera, ali je očito da se logika sastavljača rejtinga može se objasniti samo jednim čimbenikom, koji je nedvosmisleno prisutan u njihovim izračunima, ali iz nekog razloga nije naveden na službenom popisu kriterija “demokracije”. Ovaj faktor je spremnost da se neka zemlja pokloni prioritetnim interesima Washingtona i bude što osjetljivija prema željama američkog State Departmenta.

RIA Novosti

diktaturaEconomist Intelligence UnitIndeks demokracije
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
4 godine prije

Čemu uopće trošenje bajtova na propagandne uratke think tankova? Ovoga ima ko’ pljeve, svaki dan se slažu velike količine materijala koje odgovaraju određenim narativima i agendama. Iza toga stoje milijarde uloženih dolara – angažirano osoblje mora opravdati investiciju.

fićo
4 godine prije

To je zamajavanje i skretanje teme.Kako ne mere stanje socijalne pravde u zemljama sveta.Neš ti demokratije.U staroj Grčkoj je bila super demokratija za bogate,samo što je bilo robova.Tako i sad.

Kgfjč
4 godine prije

Malo crnog humora

Math
4 godine prije

Evo što vjerojatno nije uzeto kod razmatranja indeksa demokracije:

Postoji 18 povelja i dokumenata o ljudskim pravima. U nastavku je link na UN stranicu gdje se vidi koja drzava je prihvatila i ratificirala koje povelje/dokumente. Sadrzaj je na engleskom.

https://indicators.ohchr.org/

Kako najveća demokracija na svijetu ima manje prihvaćenih/ratificiranih povelja/dokumenata od Rusije ili Kine (SAD 4, Rusija 11, Kina 8, Hrvatska 15, Srbija 15 -gledao sam samo tamnoplave dokumente ).

Prihvaćanje/ratificiranje povelje/dokumenta predstavlja predanost istom na najvišoj državnoj razini i šalje određenu poruku. Odbijanje istoga šalje također poruku. Znam da postoji razlika između prihvatiti i primjeniti, ali svejedno -prihvaćanje/odbijanje pojedine deklaracije šalje određenu poruku.

Mogla bi pasti i koja analiza po toj temi.

Alex
4 godine prije

Prva demokracija svijeta je svakako USA…svatko svakog može ukantat, obzirom da je oružje dostupno svima.

Mercury
4 godine prije

Čim pogledaš Tunis, Indiju, Maleziju… baciš ovaj izvještaj u koš za smeće…

David
4 godine prije

Koliko truda za umivanje “majčice Rusije”

Max
4 godine prije

Ovakve ankete su propagandna smijuruija.

Ana
4 godine prije

Sto se lijepo i znakovito zeleni demokracija izbijenih ociju, rastrganih ruku, preventivnih hapsenja……. Bas se znakovito zeleni…

Ive
4 godine prije

Koja budala uopce vijeruje u liberalnu demokraciju. Uvijek sam radje za benevolentnu diktaturu do za liberalnu demokraciju.
Demokarancija je sisitem u kojem jedni je*u druge i sve sa dmokeraskim pravima. Hitler je svoj nacizam nazivao demokratskim, amerikenjci zive u iluziji da imaju demokraciju a u stvari imaju diktaturu krupng kapitala isto kao i EU. Demokraciju se moze eventualno naci medju plemenima koja nisu u dodiru sa “civilizacijom”.

KUga
4 godine prije

Kako izgleda demokracija vidimo u Hrvatskoj u kojoj 30 godina vlada Hrvatska Demokratska Zajebnica, koja je Hrvatskoj nanajela vise stete u 30 godina do prethodni diktatorski i okupatorski rezimi u 1000 godina. Je*es tu demokraciju radije nam vratite Titvu diktaturu, bolje smo zivjeli tada do sada.
Koja je razlika izmedju diktature i demokracije?
U dikaturi ne smijes svasta pricati, u demokraciji mozes pricati koliko hoces, ali te nitko ne slusa niti cuje, dakle rezultat je isti u oba slucaja, vladajuci rade sto ih je volja a ostali klimaju glavom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI