Zelensky želi uspostaviti „diktaturu“, kaže ukrajinski lider opozicije, dok Kijev traži da njega stave iza rešetaka zbog optužbi za terorizam

Zelensky
9 komentara

Viktor Medvedchuk, šef najveće ukrajinske opozicione stranke, optužio je predsjednika države da pokušava uspostaviti diktaturu, nakon što je vlada zatvorila medije i otkrila sankcije protiv političara.

U petak uveče, nacionalno vijeće za nacionalnu bezbjednost i odbranu najavilo je da će nametnuti paket mjera protiv sedam osoba i 19 pravnih lica, uključujući i multimilionera, zbog navodnog finansiranja terorizma. Sekretar tijela Aleksej Danilov rekao je novinarima da će sankcije uticati na „svu imovinu koju gospodin Medvedchuk posjeduje“, kao i na svu imovinu koja pripada njegovoj supruzi Oksani. Pet aviona koji lete između Moskve i Kijeva takođe će se suočiti sa ograničenjima.

Pišući na svojoj zvaničnoj veb stranici, Medvedchuk je rekao da je „vlada krenula putem uspostavljanja diktature i uzurpacije vlasti, nastojeći da izvrši suzbijanje parlamentarne opozicije koju je zakonito izabrao ukrajinski narod“.

„Kao stručnjak u oblasti prava“, dodao je, „mogu da kažem: sve one sankcije koje trenutna vlada izriče u odnosu na mene, moju porodicu, moje saradnike i novinare su nelegalne i ne mogu se primijeniti drugačije nego odlukom suda“.

Priroda optužbi za finansiranje terorizma nije jasna, ali član Krivičnog zakonika Ukrajine, na koji se poziva Savjet bezbjednosti, predviđa kaznu zatvora od 10 do 12 godina, kao i potencijalnu zabranu obavljanja javnih funkcija.

Volodimir Ischenko, istraživač sa Tehničkog univerziteta u Drezdenu u Njemačkoj, napisao je na Twitteru da je vlada povukla potez „bez ikakvih javnih dokaza, jedva bilo kakve ozbiljne istrage i bez ikakve sudske odluke“. Dodao je da je „način na koji zapadni mediji NE pokrivaju ili čak izričito opravdavaju represiju protiv opozicije u Ukrajini potpuno sramotan.“

Ranije ovog mjeseca u Kijevu je izbio sukob nakon što je predsjednik Vladimir Zelensky potpisao ukaz o zabrani ukupno osam novinskih organizacija u vlasništvu opozicije. Potpisalo ga je Državno vijeće za nacionalnu bezbjednost i odbranu i vidjelo se da su tri kanala skoro odmah prekinuta.

Medijska grupa 1 + 1 koja je vlasnik novina pripada opozicionom političaru Tarasu Kozaku, članu Medvedchukove opozicione platforme –Za život (OPZZh) u nacionalnom parlamentu. U to vrijeme, Medvedchuk je napisao da je suzbijanje kritičnih medija „apsolutno nezakonito“ i da se odnosi na upotrebu „nasilja, maltretiranja i prinude protiv neistomišljenika“.

Mihail Podoljak, savjetnik Zelenskog, pokušao je da opravda taj potez, rekavši da je „jasno da sankcije na TV kanalima gospodina Medvedchuka nisu u vezi sa medijima, i nisu o slobodi govora, već samo o efikasnom suzbijanju lažne i inostrane propagande“. Bez akcije, tvrdio je, opozicioni mediji bi „ubili naše vrijednosti“.

Međutim, velika većina programa na koje je zabrana uticala proizvedeni su u Ukrajini, Ukrajincima i za domaću publiku ruskog govornog područja. Otprilike trećina onih koji žive u toj zemlji govore ruski kao maternji jezik. Iako su neki pokušavali da prikažu medijsko carstvo kao oligarh pod kontrolom, gotovo svi novinski kanali u zemlji su u vlasništvu bogatih pojedinaca, uključujući one koji su podržali kandidaturu Zelenskog za predsjednika.

Kao odgovor na odluku, OPZZh je najavio da će krenuti naprijed sa predloženim opozivom Zelenskog. Vadim Rabinovich, kopredsjedavajući bloka, rekao je na plenarnoj sjednici parlamenta zemlje: „Pokrećemo proceduru opoziva predsjednika“.

Istraživanje Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju u januaru pokazalo je da manje od svakog petog Ukrajinca podržava Zelenskog, dok njegova podrška takođe strmoglavo pada na anketama otkako je na vlast došao sa više od 73 procenta glasova 2019. Uz bitku  s ustavnim sudom zemlje zbog antikorupcijskih mjera, predsjednik se suočio sa žestokim kritikama Medvedchuka zbog postupanja s pandemijom Covid-19 i odbijanja da dozvoli pristup vakcinama ruske proizvodnje.

Anketa je dovela Medvedchukovu stranku u vođstvo, sa skoro dvostruko više ispitanika koji su rekli da bi glasali za OPZZh, a ne za grupu Sluga naroda Zelenskog.

diktaturaukrajinaVladimir Zelensky
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ришона Вилон
3 godine prije

Са држављанством Јисраиља, овај бивши комичар свакако није чисти Украинац. Недавно је био у посети директору МИ6. Председник у посети обавештајцу??
Кабала је све премрежила.

Malomorgen
3 godine prije

svašta….. a EU čuti…….. 😂😂😂

eifvnerzbvwrvewrvown
3 godine prije

Kakaju i stvaraju privid demokurčije u očima hipnotiziranih ukrosa varanskom audiofotonskom magijom koja im zamračuje um u kojem pravi tranšeje prema Moskvi.

Frodo
3 godine prije

Treba ispraviti ime stranke Sluga Naroda u SLUGA ZAPADA!

piždro
3 godine prije

Ukraini nisu zaslužili državu, kad im straci krioje sudbinu. pih

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Max
3 godine prije

Zelenski je maruoneta EU i NATO pakta koji će Ukrajinu odvesti u propast.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI