Katar objavio dio tajnih dokumenata o sponzorima terorizma

Mohammed bin Salman
7 komentara

Katar i Sjedinjene Američke Države su u utorak, 11. srpnja, potpisali ugovor o pomoći u borbi protiv “financiranja globalnog terorizma”. Sklapanje ugovora su pred novinarima u Dohi potvrdili katarski ministar vanjskih poslova Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani i američki državni sekretar Rex Tillerson, koji je posjetio Katar “kako bi pokrenuo dijalog za rješavanje spora između zaljevskih monarhija”.

SAD ima jedan cilj – da ukloni terorizam s lica zemlje. Zajedno će SAD i Katar uraditi više da otkriju izvore financiranja, uradit će više da surađuju i dijele informacije, uradit će više da regiju i našu domovinu učine sigurnijima” rekao je Tillerson i pohvalio Katar zbog potpisivanja ugovora i posvećivanja naporu da se “otkrije i onemogući financiranje terorizma”.

Tillerson se ranije u Dohi sastao i s katarskim emirom, Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem.

Katar “ozbiljno shvatio” da mora otkriti financijere terorizma

Iako je poznata uloga Katara u “Arapskom proljeću” i financiranju od strane Dohe raznih terorističkih skupina, prije svega u Libiji i Siriji, nakon otvorenog ulaska Hezbollaha, kasnije Rusije i Irana u sirijski sukob, katarskom emiru je postalo jasno da neće uspjeti svrgnuti Assada i odustao je od potpore islamističkoj pobuni, te se okrenuo se i pregovorima s Iranom o eksploataciji zajedničkih velikih ležišta prirodnog plina u Perzijskom zaljevu.

Budući da je katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani obećao Tillersonu da će otkriti izvore financiranja terorizma, to se i dogodilo. Možda ne tako brzo kako je očekivao američki državi tajnik, ali su po njegovom odlasku iz Dohe katarske vlasti objavile tajni dokument koji otkriva izravnu ulogu prinčeva Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u podupiranju Al-Qaede u Jemenu.

Za ovu priliku je objavljen tajni dokument od devet stranica, koji je 26. listopada 2016. poslan ministru vanjskih poslova Katara, Mohamadu Abdulrahmanu Al-Thaniju, a sadrži  komunikaciju između veleposlanika Katara u Washingtonu i podtajnika Odjela za terorizam i financijske obavještajne djelatnosti američkog Ministarstva financija, navodi britanski list Al-Araby.

U dokumentu se navodi kako su prinčevi Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mohammad bin Salman i Mohamad bin Zayed Al-Nahyan, pružali potporu dvojici istaknutih ljudi povezanih s Al-Qaedom Arapskog poluotoka (AQAP).

Princ Mohammad bin Salman je bio u stalnoj komunikaciji s osobama spomenutih u izvješću. On je formirao, zajedno s nekim skupinama odanih Al-Qaedi Arapskog poluotoka (AQAP), snage protiv Hutija, odnosno, jemenskog pokreta Anssarulah”, navodi se u dokumentu.

U izvješću se navodi da je Mohammad bin Salman održavao kontakte s Alijem Abkarom Abdullahom Al-Hasanom i Faisalom Sadiqom Al-Ahdalom, dvije osobe koje su od 2016. na američkoj “crnoj listi” osoba i subjekata koji podržavaju terorizam.

Sjedinjene Države službeno smatraju da je AQAP, sa sjedištem u Jemenu, najopasniji ogranak terorističke skupine Al-Qaeda, organizacije koju se odavno koristi u saudijskoj agresiji na Jemen i koja je proširila svoju prisutnost u nekoliko područja istočnog i južnog Jemena.

“U jesen 2012. je Ali Abkar Abdullah Al-Hasan bio borac AQAP-a i putovao je sa skupinom drugih šeika u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, gdje se susreo sa saudijskim prinčevima i krunski princem Abu Dhabija, Mohammedom bin Zayedom”, stoji u deklasificiranom dokumentu katarskih službi.

Otkriva se da je Akbar 2015. godine dobio 1,6 milijuna dolara, a dao mu ih je čelnik saudijske obavještajne službe Khalid bin Ali Al-Humaidan, kako bi AQAP i druge terorističke skupine u Jemenu nabavile vojnu opremu.

U dokumentu se također dodaje da je Faisal Sadiq Al-Ahdal osiguravao sredstva za AQAP od 2009. godine, zapovijedao je stranim borcima i bio je viši plemenski lider u istočnoj jemenskoj pokrajini Hadramaut.

Saudijski krunski princ Mohammad bin Salman (31), glavni arhitekt razornog dvogodišnjeg rata Saudijske Arabije protiv Jemena, glavni je arhitekt nedavne diplomatske i ekonomske blokade koje su Rijadu i njegovi arapski saveznici nametnuli Kataru.

Ovaj dokument ne otkriva ništa nepoznato, ali je ipak službena potvrda o tome tko se, kada i s kim sastajao, kao i dokaz za dio novca kojeg su saudijski i prinčevi UAE dali jemenskoj Al-Qaedi.

Katar vjerojatno posjeduje niz drugih kompromitirajućih tajnih dokumenata o sličnim aktivnostima. Čini se da je Doha “ozbiljno shvatila” sporazum s Rexom Tillersonom o borbi protiv financiranja i pružanju potpore terorizmu, za američki ukus možda i “preozbiljno”…

objavatajni dokumentiTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

…uh, hebote koja ekskluziva za stoku sitnog zuba;ma boli milokliz ameriku tko financira teroriste sve dok njihovim financijerima mogu upravljati kao lutkama no koncu i sve dok takva politika ostvaruje profit.Ne bi me čudilo i da bukne atomski rat ukoliko će to dugoročno donjeti profit dubokoj državi zaštičenoj u podzemnim bunkerima u North karolini.

Ante
6 godine prije

Sada ide politika nađimo krivca.

Čudo jedno
6 godine prije

Da se žele ozbiljno posvetiti suzbijanju terorizma, odavno bi već prihvatili pozive od rusije još u siriji. Ali ne, to im ne paše, dakle mazanje očiju opet cijelom svijetu, kako su oni “ti” koji su u borbi protiv terorizma.
Pljuc!

Mzuda
6 godine prije

Nije lako ni Trumpeti svih zadovoljit, a opet gurat neki svoj cilj

Parasan
6 godine prije

Bagra obicna

Dopizdilomi
6 godine prije

Citat iz teksta: “SAD ima jedan cilj – da ukloni terorizam s lica zemlje.” Uskoro će napasti sami sebe.

Outsider
6 godine prije

Stara taktika ,zavadi pa vladaj. Kad se navede prava istina o svim arapskim sponzorima, doci ce se do juda. Tek onda
slijedi showtime …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI