Kijev će dobiti prve zapadne F-16 ‘u roku od nekoliko sedmica’

F-16 Block 70 IZVOR lockheedmartin.com
51 komentar

Ukrajina bi mogla dobiti borbene avione F-16 koje su joj obećali njene zapadne pristaše “u roku od nekoliko sedmica”, tvrdi britanski list Evening Standard u petak, pozivajući se na ono što je nazvao “vojni izvor visokog ranga”. Avioni bi trebalo da budu isporučeni Kijevu do juna ili jula, rekao je izvor.

List nije izvijestio o tome koja bi država navodno isporučila avione niti koliki će biti njihov ukupan broj. U martu je holandska ministrica odbrane Kajsa Ollongren rekla da će Danska biti prva nacija koja će isporučiti F-16 i da će to učiniti u nekom trenutku ovog ljeta. Ubrzo je uslijedila i Nizozemska koja je Ukrajini dostavila svoju seriju borbenih aviona “u drugoj polovini godine”, rekao je tada ministar.

Ranije u maju, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Ilja Evlaš izjavio je da bi Kijev mogao da dobije avione već posle 5. maja. Takođe je priznao da je datum isporuke već „promenjen nekoliko puta“. Kijev već neko vrijeme nastoji da nabavi avione američke proizvodnje usred stalnog sukoba s Moskvom, koji je ovog februara ušao u treću godinu.

Zapadne zemlje su 2023. godine najavile međunarodnu koaliciju za pomoć Ukrajini u nabavci američkih F-16 i obuci pilota. Više od 40 aviona Kijevu je ukupno obećalo nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Dansku, koja je obećala da će obezbijediti 19 aviona ovog tipa, i Holandija, koja je rekla da će poslati 24.

Ukrajinski zvaničnici su priznali da bi se zemlja mogla suočiti s infrastrukturnim poteškoćama u održavanju aviona američkih dizajna. Neki od visokih vojnih zvaničnika nacije su također rekli za Politico u aprilu da avioni možda više nisu relevantni, jer je Rusija već poduzela mjere da im se suprotstavi.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prošlog novembra da, iako bi F-16 sigurno doprinijeli ukrajinskim sposobnostima, oni bi bili daleko od “srebrnog metka” koji bi mogao fundamentalno promijeniti situaciju na linijama fronta.

Rusija je više puta izjavljivala da kontinuirane isporuke oružja sa Zapada Kijevu samo produžavaju sukob bez promjene njegovog budućeg ishoda.

F16rusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
2 mjeseci prije

Daj već jednom, dajte im te avione i neka započne taj WW3 pa da u miru izginemo ko stoka.
Pun mi već q… čekanja.
I neka mi neko još rekne da su ljudska bića razumna … da mu j… mamu maminu.

Nenad Erak
2 mjeseci prije

Fantastične 🤣🤣 vijesti za potkapacitirane sluge sotonine sinagoge lažnih židova hazara 🤣🤣
Rusija je početkom operacije (Kharkov) počela koristiti nove oznake koje su Rusi već koristili u ratu protiv HAZARSKE GAMADI !!!!! Runira Gungnira je naziv !!!! OVO JE DOKAZ DA SVE OVO ŠTO SAM PISAO ISTINA ALI ONO ŠTO JE PUNO BITNIJE JE TO DA SU RUSI OVIM PUTEM STAVILI DO ZNANJA NE SAMO PROKLETOJ HAZARSKOJ GAMADI NEGO I CIJELOM SVIJETU KO IH JE NAPAO I PROTIV KOGA VODE RAT !!!!!! ALELUJA❤❤

Pero
2 mjeseci prije

Puno priče o tim avionima a rat u Ukrajini je pokazao da su potpuno bezkorisni ako protivnička strana ima jake protuzračne sisteme,jer ih skida ko vrapce.Korisni mogu biti samo ako su radarski “nevidljivi” a koliko to mogu biti ne znam.Također mogu služit kao lanseri raketa iz pozadine,jer one tada imaju puno veči domet,jer ne troše gorivo za ubrzavanje i dobivanje visine a to iz aviona več imaju.Na samom frontu životni vijek aviona a i pilota ako se ne spasi je oko 3 minute.

nepoželjni
2 mjeseci prije

…a tko će sjediti za komandama tih aviona ?

Nadam se da će nam biti dostupne snimke borbi izraubanih veterana sa obije strane.

…uglavnom, sakupljačima starog željeza uskoro će biti dostupan i aluminij 😉

damjan
2 mjeseci prije

Odkud tim političarima pravo da daju nešto što je cijeli narod kupio pa nije mu to tata ostavio da djeli….stoka smrdljiva….

tuf
2 mjeseci prije

Obzirom na kontrolu tajminga ovakvih javnih objava znači da su već tamo i jedino je pitanje zelenog svjetla za korištenje. Znamo već i kako se sve bude odvijalo, prvo će poneki (pomno pripremljen kroz analize rupa u PZO pokrivenosti) let iznenaditi Ruse i pogoditi ciljeve, tako da se raja ima čemu veseliti. Kad počnu padati budu relativizirali gubitke kao s Patriotom i samo će nastaviti s mitomanijom o tobožnjim uspjesima.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Onih ” nekoliko tjedana ” već prošlo , koje godine 🤔 ?

eks
2 mjeseci prije

ATACMS rakete su bile u Ukrajini pre nego što je Kongres odobrio, sve je bila predstava i foliranje demokratije i demokratske procedure. Isto je i sa F-16 . Osim što su ubice i razbojnici i pljačkaši , Amerikenjci su lažovi i prevaranti – uvek bili i ostali . Bilo bi interesantno videti duele Suhoja i F-16 , ali do toga neće doći , jer Amerikenjci neće dozvoliti da se njihovi avioni ruše i kompromituju njihovu izuzetnost i nepobedivost .

Max
2 mjeseci prije

Prije ću ja krepati.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Prvo 19, a onda još 24 F-16 navodno u roku od nekoliko mjeseci.
Ukupno 43.
F-16 je avion 4. generacije koji je prvi puta uveden u uporabu 1978. godine.

Rusija sa početkom 2024. godine ima preko 1.600 borbenih aviona, od toga ih je oko 400 modernih koji su dizajnirani i stavljeni u proizvodnju od 2006. do 2020. (MiG-35, Su-30, Su-34, Su-35, Su-57).

Stvarno, game changer.

I naravno, opet glupi Europljani daju svoje borbene avione koji će brzo biti srušeni/uništeni bez bilo kakvog utjecaja na rat u Ukrajini, da bi ti isti Europljani kupovali modernije i basnoslovno skupe za ono što nude (opet) od izuzetnih.

Nenad Erak
2 mjeseci prije

Ovo je on kad čovjek pomisli da je sve nebulozne propagande pročitao iznenadjenje stiže; Britanski Telegraf u vijesti iz besvijesti u vredjanju zdravog razuma i čiste logike “JAVLJA” kako Rusi na okupiranim teritorijama ukraine mobiliziraju mlade ukraince i iste nakon obuke, naravno kratke šalju na prve crte da ubijaju svoju braću ukraince. CCCCCCC Da nije žalosno bilo bi smiješno jer upravo se sve suprotno u taboru pod kontrolom Hazarske GAMADI lažnih židova dogadja više od jednog stoljeća !!!! P.S. Za one kojima nešto nije jasno a takvih je naravno puno: na oslobođenim teritorijima tzv ukraine nema nikakvih ukrainaca a čak i mnogi mobilizirani tzv ukrainci jedva čekaju povoljnu šansu da se predaju braći Rusima i prvo što od njih zatraže je to da ne budu na popisu za razmjenu. Povodom vijesti od ovih dana da će hazarski okupatori novačiti po zatvorima za novu depopulaciju Kršćanstva na Ruskim zemljama odmah primjetih… Čitaj više »

FATIH
2 mjeseci prije

KD NAS U BOSNI REKLI BIH “BUJRUM”.
DOMAĆINI S-400,S-300,S-350,S-500 ŽELJNO VAS ISČEKUJU DA DOĐETE U GOSTE.

gogo
2 mjeseci prije

ameri nam prodaju holivud ! F 16 protiv s500 i ostalih sistema imaju 0 posto šanse !

Josip
2 mjeseci prije

Bas da vidimo koliko ce Rusima trebati da poskidaju to americko smece sa svog zracnog prostora?

trajko
2 mjeseci prije

Da nije tragično bilo bi smiješno.Treba konačno naciljati grupu koja vuče konce (sa meteoritom bez odraza naravno).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI