Kijev demontira simbol nacističkog poraza

Kijev rusi simbol nacistickog poraza
50 komentara

Ukrajinske vlasti u Kijevu djelimično su demontirale spomenik koji obilježava sovjetsku pobjedu nad nacističkom Njemačkom i ulogu koju je grad imao u toj borbi.

Fotografije i video snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama i koje su objavile neke ukrajinske novinske kuće u subotu prikazuju gradske radnike kako rastavljaju i skidaju zlatnu zvijezdu na kruni spomenika visokog 40 metara.

Zlatna zvijezda na spomeniku ličila je na orden Heroja Sovjetskog Saveza – najviše vojno priznanje u SSSR-u. Spomenik posvećen „gradu heroju Kijevu“ osmišljen je u znak sećanja na počasnu titulu koju je grad dobio za izuzetno junaštvo svojih branilaca i stanovnika u borbi protiv nacista tokom Drugog svetskog rata. Ukupno dvanaest sovjetskih gradova dobilo je takve titule.

Sam spomenik je podignut 1982. godine i nalazio se na Trgu pobjede, naziv koji je dobio 1952. godine u čast rata. Ranije ove godine ukrajinske vlasti su ga preimenovale u Galitskaya trg.

Djelomično demontaža spomenika postala je posljednja epizoda dugogodišnje kampanje ukrajinskih vlasti da uklone sve tragove Sovjetskog Saveza, a time i da izbrišu veze s Rusijom.

Kampanja je pokrenuta još 2015. godine, kada je Ukrajina usvojila svoj takozvani ‘zakon o dekomunizaciji’, koji je zabranio sovjetske simbole i doveo do masovnog uklanjanja spomenika i preimenovanja stotina mjesta širom zemlje. Zakon je napravio izuzetak za znamenitosti Drugog svjetskog rata.

Međutim, nakon početka sukoba između Moskve i Kijeva, ukrajinske vlasti su udvostručile svoje napore u ‘dekomunizaciji’ i ovoga puta nisu poštedjele spomenike vezane za Drugi svjetski rat.

U avgustu je sovjetski grb uklonjen sa kultnog spomenika Domovine. Obilježje visine 102 metra koje se uzdiže iznad rijeke Dnjepar, u desnoj je ruci držalo mač dug 16 metara, a u lijevoj štit ukrašen srpom i čekićem, sovjetskim grbom. Inaugurisan 1981. od strane sovjetskog lidera ukrajinskog porekla Leonida Brežnjeva, to je peta najviša statua na svetu i najviši spomenik u zemlji.

Remont je uključivao zamjenu sovjetskog grba zlatnim trozubom Ukrajine. Ukrajinsko ministarstvo kulture objavilo je video na kojem se vidi dio radova koji se izvode. Sam spomenik je tada preimenovan u ‘Ukrajina-Majka’.

Javna anketa sprovedena u Ukrajini krajem avgusta sugerisala je, međutim, da oko dve trećine Ukrajinaca taj potez smatra neblagovremenim i reklo je da bi novac dodeljen za taj posao mogao biti bolje utrošen negde drugde. Ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko procijenio je sredinom jula da će remont koštati 28 miliona grivna (755.000 dolara), dodajući da je finansiran privatnim donacijama.

rusijaSovjetski savezSpomeniciukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
5 mjeseci prije

kladim se da maneken z’begov vodi poslove demontaze ,, a nas splico feder sljaker

Nekoime
5 mjeseci prije

Spomenik je visok. Zelenski će lijepo visjeti s njega.

vanja
5 mjeseci prije

Kad taj nacizam uzme maha u narodu to je vrlo mukotrpno promeniti.Kada osiromašiš narod pljačkom i eksploatacijom on je zreo da prihvati i najdestruktivnije ideje samo da nađe krivca,a vlast se pobrine da to ne bude onaj pravi,klasni,nego druga nacija,religija,rasa,a u slučaju Ukrajine drugi region.Kod Hrvata i Srba to su objašnjavali verom,a u slučaju Ukrajine i montenegrina čak ni to ne može,a ljudi se opet prime.

tatamata
5 mjeseci prije

hiber jel zna ko je finansirao ? jel svab ?

nastran
5 mjeseci prije

jebali ih trozubi..to su vražje vile iz pakla….ruse nazivaju orcima?

hiber
5 mjeseci prije

Valjda demantiraju onaj dio koji je napao Poljsku, Baltičke države i Finsku.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Sve u vezi rusijom je treba zabranit.

Bruno
5 mjeseci prije

Zemlja koja nema povjesti, ili ima lažiranu povijest, nema budućnosti. Tako Hrvati kažu je Tuđman prvi predsjednik Hrvatske države. Jeste ali treće. Prvi je bio Ante Pavelić, drugi Vladimir Bakarić (možda Vladimir Nazor) i ovaj je tek prvi predsjednik treće Hrvatske. Pavelić je bio Hićin uguzbenik, ali to nema veze s Hrvatskom državom. Mogao je biti i Paja Patak. Takav je bio i to je povjesna činjenica. I ovi danas nisu ništa bolji. Ne možeš proći Markovim trgom od smrada debelog crijeva Ursule i Borella.

Biti-ili-ne-biti
5 mjeseci prije

Pa dobro, jesu li onda ove ukrajinske vlasti fašističke ili nisu?
Tvrde da nisu, a veličaju Banderu (u Hrvatskoj bi rekli Stup), koji je bio u igri s fašistima.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Kako se usude ? Trebali bi slaviti svog okupatora.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Ona Lucija koja čeka odobrenje za idio.tluk o okupaciji nisam ja naravno

Biseru
5 mjeseci prije

Hm, nisu li rusi, pardon, sovjeti skupa zapoceli ww2????
Ili poljsku I finsku. ’39 zaboravljamo????

Max
5 mjeseci prije

Time su rekli sve.

Sloboda uma
5 mjeseci prije

Umjesto dekomunizacije, pametnije bi im bilo da sprovedu denacifikaciju…..

žile29
5 mjeseci prije

Sada nek si stave onaj patuljak narkomanski hakelkrajc

Karma
5 mjeseci prije

Nuke na budaletine drogirane

Trajko
5 mjeseci prije

Simboli su stvari koje bole ljude bez dobre prošlosti.

Ringo10
5 mjeseci prije

Nisu oni normalni…njih je zahvatilo nekakvo nacionalističko ludilo

Mali Mjesec
5 mjeseci prije

Pobjedili su nacizam da bi još gore zlo komunizam pardon antifašizam moglo nesmetano vladati već preko 75 godina!

Marmel
5 mjeseci prije

Opet bosanci moraju da šljakaju🙃🙃🙃🙃

Otok Mali
5 mjeseci prije

Bit će oni sretni ako im Rusi dođu.

Gregor Samsa
5 mjeseci prije

Pa dobro. uklanjaju sovjetske simbole. Što tu ima čudnog i lošeg? Kada se neka zemlja riješi totalitarnog režima, normalno je da uklanja njegove simbole i spomenike. Ne samo normalno, nego i poželjno. Ukrajinskoj korumpiranoj i izdajničkoj vlasti se zaista ima jako puno toga za prigovoriti, ali prigovarati im uklanjanje komunističkih isovjetskih simbola sigurno ne.

Osim toga ovo je bio spomenik sovjetskoj pobjedi, a ne “nacističkom” porazu kako je to napisnao u naslovu. Ali kako bi portalski drugovi “antifašisti” znali da se sad trebaju uspjeniti od bijesa da nije spomenut “nacizam”. Je’l tako drugovi?

David
5 mjeseci prije

Brisanje povjesti falsificiranje povijesti, laganje o povjesti, koje se stidiš, rušenje spomenika, prešućivanje i falsificiranje neugodnih detalja iz vlastite povijesti, uništavanje arhiva i knjižnica i tako dalje je tipično za sve duhom male sluganske nacije dosljedne isključivo u traženju novog gospodara i pljuvanju na prethodnog. Ukrajina, tužni isprdak Ruske imperije, izmišljotina ruskog politbiroa nastala pod uticajem gluposti i bahatosti niza ruskih pedsjednika obilno natopljene votkom je upravo to. Realno gledano moglo se dogoditi puno bolje nego što se dogodilo – da Ukrajine nema, ali sigurno ne gore i tu je. Da ne duljim Dosljedno sluganska država krenula je u deRusizaciju no ipak deRusizaciju samo kozmetičkog karaktera jer kad bi u Ukrajini dosljedno srušili sve što su u Ukrajini izgradili Rusi od Ukrajine nebi ostalo ništa, a Odesu kojom se silno ponose morali bi sa zemljom sravniti prvu, no ne, srušili su spomenik Katarini Velikoj, ruskoj carici koja je Odesu izgradila… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI