Kijev je iskoristio dogovor sa žitom da bi se opskrbio vojnim zalihama

Brod iz ukrajine prevozi zito
29 komentara

Ukrajina je iskoristila ugovor o crnomorskom žitu za akumulaciju značajnih vojnih i goriva, rekao je u petak Vijeću sigurnosti te organizacije (UNSC) zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Dmitrij Poljanski. Zemlje EU su također iskoristile sporazum da ubiru profit od jeftinih ukrajinskih prehrambenih proizvoda, rekao je on.

Otkako je sporazum uz posredovanje UN-a uveden prije godinu dana, “kijevski režim je izgradio značajne vojne i industrijske [zalihe], kao i… skladišne ​​kapacitete goriva u područjima u blizini svojih crnomorskih luka”, rekao je diplomata tokom sastanka SBUN-a sazvanog nakon odluke Rusije da se povuče iz sporazuma .

Veliki broj ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika također je stacioniran u područjima zaštićenim sporazumom, rekao je on, dodajući da bi Rusija mogla “popraviti ovu situaciju” sada kada je napustila sporazum.

Ukrajinska vojska nije oklevala da iskoristi humanitarne koridore rezervisane za pošiljke žitarica za napade na ruske vojne i civilne ciljeve, rekao je Poljanski, dodajući da ni UN ni zapadne zemlje nisu ni na koji način reagovale na takve napade. “Hoćeš li samo da to trpimo?” upitao je izaslanik.

Ruska vojska je u više navrata izvještavala o pokušajima Ukrajine da napadnu ciljeve na Krimu i zračnim i pomorskim dronovima, koje su uglavnom osujećeni ruskim odbrambenim sistemima. Moskva je u maju izjavila da su ukrajinske snage iskoristile koridore žitarica za napade na Krim.

Sam dogovor, koji je u početku bio reklamiran kao humanitarna inicijativa sa ciljem da se pomogne najsiromašnijim zemljama da izbjegnu prehrambenu krizu, Zapad je na kraju “komercijalizirao” , rekao je Polyansky.

“Evropljani, koji kupuju ukrajinske prehrambene proizvode po poklon cijenama, zatim ih prerađuju i preprodaju kao industrijsku robu s visokom dodanom vrijednošću”, nastavio je, dodajući da zemlje EU imaju “dvostruku korist” od sporazuma. „Recite mi, gdje je cilj da se ovdje hrane najsiromašniji narodi?“ pitao.

Moskva je više puta naglašavala da je samo mali procenat žitarica izvezenog iz Ukrajine u okviru sporazuma isporučen takvim zemljama, dok je najveći deo toga završio u Evropi. U petak je italijanski ministar odbrane Guido Crosetto također izjavio da “95% izvezenog ukrajinskog žita ne ide u Afriku”. Za to je okrivio rast cijena hrane na kontinentu, koje su “destabilizirale regije koje su već u poteškoćama”.

Američko ministarstvo poljoprivrede je u svom julskom izvještaju također navelo da je skoro polovina cjelokupnog ukrajinskog izvoza pšenice završila u EU nakon što je postignut dogovor o žitu. Turska je u istom periodu uvezla skoro četvrtinu ukrajinske pšenice, a samo je otprilike jedna petina otišla u “ostatak svijeta”, pokazuje izvještaj.

Crnomorski SporazumrusijaturskaukrajinaŽitarice
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JoeP
9 mjeseci prije

To su rusko turska posla. Kako Putin i Sultan kombiniraju u Siriji, tako kombiniraju i u Ukrajini. Putin je pomogao Sultanu dobit izbore ne remeteći dobit koju Sultan izvlači iz rata u Ukrajini, a kad su prošli izbori svršija je kurbin pir i Rusi su napali turske položaje u Siriji i terminirali su ukrajinski izvoz žita čime je Sultanu naglo prestala kapat lova, ne samo od žita, nego i od provoza oružja.
Rusima je bilo najvažnije da Sultanov protivnik nije dobio izbore jer je on otvoreni saveznik zapada, a Sultan ko Sultan, navikao je na Putina i Putin na njega.
Kao da Rusi nisu znali i neznaju kako se zapad neće držat nikakvoga sporazuma jer na zapadu znaju kako im držanje bilo kojeg sporazuma neće ništa promjenit u silaznoj putanji zapadne moći na globalnoj razini.

Amar
9 mjeseci prije

“Projektili na mirne gradove, na stambene zgrade, pravoslavnu katedralu… Ne može biti opravdanja za rusko zlo. Kao i uvijek, ovo zlo će izgubiti.  Oni će osjetiti ovu odmazdu”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy u objavi na Twitteru nakon ovog novog ruskog vojnog udara na Odesu.

Dobro su rusi uvjezbali , kod nas su rusili dzamije sada ruse i svoje crkve ma bitno je da se rusi ba bilo sta .

Darko
9 mjeseci prije

Rusi što čekate, tamanite tu bagru, potopite svaki brod koji uplovi u ukrajinsku luku..

9 mjeseci prije

Pored što su zakinuli siromašne narode još su debelo zaradjivali na svom narodu..

Kako ono , luka-krug oko Krka – inflacija 🤣…

9 mjeseci prije

Explore Poland.- Wagner..

Nova ljetna turistička ponuda 😎..

9 mjeseci prije

Opet su sredstva morskog i vazdušnog baziranja djelovala po Odesi..Ovaj put skladište dronova , plus mali bonus 😁 , pogolema količina stranih plaćenika…

Deratizacija zapadnih guzo(j)eba u punom zamahu 😎..

Btw , oboren i ukrajinski su25 , dok je ukrajinska pvo uspjela uništiti crkvu i stambenu zgradu 🤣👍…

9 mjeseci prije

Ruske trupe likvidirale su više od 160 ukrajinskih vojnika i uništile 7 tenkova «leoparda» u južno-donjeckom i zaporoškom pravcu;

Eto kako globalno zagrijavanje djeluje razarajuće na populaciju Leoparda..
Neka neko obavjesti gretu 🤣..

9 mjeseci prije

Borci privatne vojne tvrtke Wagner žele “posjetiti” Poljsku, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ruskom kolegi Vladimiru Putinu. Prema Lukašenku, pripadnici PMC-a željeli bi doći do poljske prijestolnice i grada Rzeszowa, za koji smatraju da je bio središte za opskrbu ukrajinskih trupa vojnom opremom tijekom borbi za ključni grad Donbasa Artjomovsk.

Visit Poland , – Wagner ..🤣

9 mjeseci prije

Za dan uništen rekordan broj strane tehnike

Putin je kazao da je ruska vojska u zoni SVO za jedan dan uništila rekordan broj strane tehnike.

Lukašenko je kazao da su, prema informacijama kojima on raspolaže, u jednoj borbi ruske snage uništile preko 15 tenkova „leopard“ i preko 20 borbenih vozila „bredli“.

„Nikada nije uništeno više strane tehnike za jedan dan“, složio se Putin, istakavši da su sa druge strane delovale jedinice u potpunosti opremljene stranom tehnikom.

Pomor Leoparda na bredli skveru ? 😅

Mrdomir
9 mjeseci prije

Na marinetraffic tačka com može se pratiti kretanje brodova u real time, AIS. Južno od Odese, Nikolajeva, zapadno od Krima pustoš. Velika koncentracija brodova istočno od Suline. Sulina je rumunski grad na ušću Dunava u Crno More. Nema više ukropskog šverca oružjem.

Max
9 mjeseci prije

U to nisam ni sumnjao.

Dawor
9 mjeseci prije

Pa dobro Vladimiroviču ….. jel moguće da baš uvijek dopustiš da te namagarče ??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI