Kijev traži još tenkova od Njemačke

Leopard 2A7
34 komentara

Ukrajini je potrebno znatno više njemačkog oklopa usred intenzivnih borbi s Rusijom, rekao je kontroverzni bivši ambasador u Berlinu Andrej Melnik u intervjuu objavljenom u nedjelju. Zahtjev dolazi nakon što je Moskva tvrdila da je uništila nekoliko tenkova njemačke proizvodnje Leopard, odbijajući uzastopne pokušaje Kijeva da probije ruske linije.

U razgovoru za Tagesspiegel, Melnik, koji sada služi kao zamjenik ministra vanjskih poslova Ukrajine, rekao je da je njegovoj zemlji potrebna mnogo snažnija podrška Zapada nego što je sada prima.

Melnik je bio ambasador Kijeva u Berlinu do jula prošle godine, ali je smijenjen nakon niza kontroverznih primjedbi, uključujući njegovu odbranu Stepana Bandere, ukrajinskog nacionaliste koji je sarađivao s nacistima tokom Drugog svjetskog rata. Takođe je često izlazio na naslovne strane sa uvredljivim komentarima koji su ciljali na njemačke političare, a jednom je kancelara Olafa Scholza označio kao “uvrijeđenog jetrenjača” zbog njegove nespremnosti da posjeti Kijev.

“Ukrajinskoj vojsci je najhitnije potrebno još mnogo zapadnih borbenih tenkova, borbenih vozila pješadije i drugog oklopa”, rekao je, dodajući da je “svaki Leopard 2 bukvalno zlata vrijedan za odlučujuću ofanzivu”.

On je sugerisao da bi njemačka vojska mogla poštedjeti mnogo više od 18 vozila Leopard 2 koje je već isporučila Ukrajini, napominjući da Berlin ima više od 300 tenkova ovog tipa u svom arsenalu. Broj dostavljenih leoparda mogao bi se “utrostručiti bez ugrožavanja sposobnosti Njemačke da se brani”, tvrdi zamjenik ministra vanjskih poslova.

Osim tenkova, Berlin bi Kijevu mogao dati i “još 60 borbenih vozila pješadije Marder (IFV)”, prema Melniku. Njemačka je ukupno poslala 40 IFV-a ove vrste u Ukrajinu, a obećava da će u bliskoj budućnosti isporučiti još 20.

Zahtjev je pozdravilo nekoliko njemačkih političara, uključujući poslanike Rodericha Kiesewettera i Marcusa Fabera, koji su sugerirali da bi ove isporuke mogle pomoći Ukrajini da pokrije svoje gubitke.

Melnikovi komentari dolaze nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak potvrdio da je Kijev započeo svoju naglašenu kontraofanzivu, koja je do sada rezultirala samo velikim gubicima ukrajinskih trupa. U međuvremenu, činilo se da ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski umanjuje značaj ove teme, rekavši samo da se „u Ukrajini odvijaju kontraofanzivne i odbrambene akcije“, odbijajući da dalje elaborira.

Dok borbe i dalje bjesne između Moskve i Kijeva, prošle sedmice je rusko Ministarstvo odbrane saopćilo da je uništilo ukupno sedam njemačkih tenkova Leopard u nekoliko odvojenih sukoba, zajedno s nekim drugim teškim oklopnim i pješadijskim borbenim vozilima.

njemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Ja da sam namjesto Kiev regime , rekao bih Njemcima . A sad dajte svega što imate 😁 ?! Da vidim baš , hoće li se konačno usuditi , reći — NEIN !!!

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Cekam da Abramsi zadime. To ce zabolit egoiste. Ajde cupaj tu sikret ekvipment i daj tenkove neka se loze

Max
10 mjeseci prije

Halo Olaf daj još, brojno stanje nam je u podbačaju.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Melnik je inače kao ukrajinski ambasador u Njemačkoj u ljeti prošle godine izjavljivao da je Stepan Bandera borac za slobodu poput Robina Hooda, da nije bio fašista i masovni ubojica, da su njegova masovna ubojstva Poljaka i Židova u Drugom svjetskom ratu ruska propaganda. Prije toga je na odbijanje Zelenskog da ga posjeti njemački predsjednik Steinmeier u Kijevu i posljedične reakcije njemačkog kancleara Scholza, Melnik nazvao Scholza uvrijeđenom kobasicom. Na svom Twitter nalogu je postavio sliku puža s metkom zalijepljenim na kućicu uz tekst: „Njemačko oružje za Ukrajinu je na putu.” Na tom istom Twitteru se oštro obratio i autorima jednog apela za prekid borbe u Ukrajini, nazivajući ih „gomilom pseudo-intelektualnih gubitnika” koji bi trebalo da se „tjeraju do vraga sa svojim defetističkim savjetima“. Kada je napokon smijenjen s mjesta ukrajinskog diplomate u Njemačkoj, Zelenski ga je unaprijedio za ministra vanjskih poslova. Sada nema srama da preko njemačkih medija traži od Njemačke… Čitaj više »

Josip Broz Tito
10 mjeseci prije

” uništilo ukupno sedam njemačkih tenkova Leopard u nekoliko odvojenih sukoba, zajedno s nekim drugim teškim oklopnim i pješadijskim borbenim vozilim”
Ponekad imam flashback da citam drugi svjetski rat !

hiber
10 mjeseci prije

Potpuno nebitne vijesti, jer su u prošlom tjednu preko Slovačke isporucene dvije kompozicije po 10 Leoparda 2. Trenutno su ukrainci zauzeli tkz. Vremievsku izbočinu.
Međutim glavne ruske obrambene crte su podignute dalje kod Staromlynovke i bliže Krasnaya Polyani.
U ovom trenutku Rusi su zapoceli kontranapad u pokušaju da vrate Makarovo.
Na Zaporožkom dijelu borbe su obustavljene dok gornji dio Dnjepra brzo pada, jer su sve gornje brane zatvorene. Računa se da ce za nekoliko dana širina Dnjepra sa 14 km pasti na manje od 1300 metara. Iznenađenje je da se pojavljuje infrastruktura i temelji mostova koji du davno potopljeni.

Ivan
10 mjeseci prije

Jeftinije ce biti stavit Zelenskog ispred tenkova i zgaziti ga najobicnije smece. Pa da nema nikoga tko ce s tim izmetom nahraniti pse?

Gjuro1977
10 mjeseci prije

Rusi ih peglaju ko mlade majmune

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. koliko je uopće to zapadnjačko smeće (tenk je 🚮 smeće), prikladno za usrajinske uvjete zbog podloge i konfiguracije terena koji se razlikuje od afganistanskih i iračkih terena za koje su ti tenkovi projektirani? Kišom natopljena zemlja i brdoviti teren za teške i široke tenkove….. To je osuđeno na propast unaprijed.. Tenkovi bi možda bili učinkoviti da s njima upravlja UI, a ne narkomanska nacistička plaćenička ološ..

ljena bitanga
10 mjeseci prije

I Njemačka će dat.

Goorki
10 mjeseci prije

A jebiga one prve su več potrošili a?

Evica
10 mjeseci prije

Daj mi, daj mi, meni treba, daj mi molim te

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI