Kijev želi da ubije ‘što više Rusa’

Vasilij Nebenzija u Vijeću sigurnosti
6 komentara

Brutalni napad Kijeva na Belgorod, u kojem su poginuli brojni civili, uključujući nekoliko djece, dokaz je da Ukrajina pokušava da ubije što više Rusa, rekao je Vasilij Nebenzia, stalni predstavnik Moskve pri UN-u.

Izaslanik je to izjavio na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u subotu nakon što je ukrajinski napad pogodio centar Belgoroda, uključujući klizalište i sportski objekat u kojem su bila djeca. Prema ruskim zvaničnicima, najmanje 24 osobe, uključujući četvero djece, poginule su u napadu, a 108 je povrijeđeno.

Nebenzia je odbacio narativ Zapada da je tragedija mogla biti izbjegnuta da Moskva nije pokrenula svoju vojnu operaciju protiv Kijeva u februaru 2022. „To je laž… Pokrenuli smo specijalnu vojnu operaciju da zaustavimo ono što je kijevski režim radio u Donbasu – nekažnjeno bombardovanje njenih gradova i naselja osam godina, što je s vaše strane prošlo potpuno nezapaženo”, rekao je diplomata obraćajući se zapadnim kolegama.

Napadi na civile u ruskim regijama “svjedoče o agoniji neonacističkog režima [predsjednika Vladimira] Zelenskog zarobljenog u terorizmu, bezakonju, korupciji i cinizmu”, tvrdi Nebenzia, dodajući da Kijev, “u svom nemoćnom bijesu, nastoji da ubija kao što više ruskog naroda da ugodi svojim zapadnim gospodarima.”

Izaslanik je dodao da su britanski i američki savjetnici Kijeva – za koje je rekao da “redovno podstiču vlasti današnje Ukrajine da počine krvave zločine” – bili direktno uključeni u orkestriranje “terorističkog napada” na Belgorod, a odgovornost snose i zemlje EU.

Prema Nebenziji, ove tragedije se mogu spriječiti samo “porazom ovog terorističkog režima [u Kijevu], koji se otvoreno hvali upotrebom terorističkih metoda i protiv svojih i ruskih građana”. Dodao je da je Moskva “iznenađena” šutnjom generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, opisujući komentare njegovog ureda kao “bezlične”.

Ranije je kancelarija generalnog sekretara nazvala granatiranje Belgoroda “kršenjem međunarodnog humanitarnog prava” koje se mora odmah zaustaviti, a da se ne pripiše krivica.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev prokomentarisao je napad u Belgorodu, sugerirajući da ga je izazvala nesposobnost Ukrajine da promijeni situaciju na liniji fronta. Ranije ovog mjeseca, ruske trupe zauzele su ključno uporište Donbasa Marijinku u blizini grada Donjecka. Iako Kijev nije priznao da je izgubio grad, rekao je da je povukao svoje trupe na periferiju.

rusijaukrajinaUNVasilij Nebenzia
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dobronamjerno
3 mjeseci prije

Mišo neumoran do kraja. 😀

Zvone
3 mjeseci prije

Kijev želi da ubije što više rusa a rusi odugovlače rat kao da bi htjeli što više žrtava među svojima.

tihobl
3 mjeseci prije

Britanci zele ubti sto vise rusa, indijanaca, indijaca, aboridzina …
U Kijevu vecinom su na polozajima britanski agenti uz nesto americkih i 1 njemacki (Klicko).

Paolo
3 mjeseci prije

Kiev regime shells Russian cities to please West

haBBaKKuk
3 mjeseci prije

Tko ubija je ubica

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI