Kijevski ombudsman poziva na više ograničenja ruskog jezika

Ruske knjige
7 komentara

Govor ruskog jezika trebalo bi zabraniti na svim univerzitetskim kampusima u Ukrajini, na predavanjima i van njih, rekao je ombudsman zadužen za zaštitu ukrajinskog jezika Taras Kremen.

Prošle nedjelje Nacionalni univerzitet „Kijevo-Mohiljanska akademija“ (NaUKMA), jedna od najstarijih nastavnih institucija u Ukrajini, zvanično je zabranio studentima i nastavnicima da koriste ruski jezik u okviru svog područja. „Iako se nastava na ruskom jeziku ne izvodi na univerzitetu već dugo vremena, sada se zabrana odnosi i na međusobno komuniciranje na jeziku okupatora“, rekao je šef nadzornog odbora kijevskog univerziteta Genadij Zunko.

Kremen je u ponedjeljak reagovao na potez NaUKMA u objavi na Facebooku, rekavši da je to “prilično snažna inicijativa, za koju se nadam da će je prenijeti i drugi univerziteti u Ukrajini”.

“Podržavam ovu odluku i vjerujem da svaki univerzitet treba da ima najbolje mogućnosti za odgoj istinski patriotskih, voljnih, obrazovanih građana Ukrajine”, napisao je ombudsman.

On je ukazao na zakon iz 2019. godine, navodeći da je jedini jezik koji se može koristiti u obrazovnom procesu u zemlji državni jezik, a to je ukrajinski.

Kremen je pozvao Ministarstvo prosvjete i druge relevantne agencije da daju sve od sebe da se zakon striktno poštuje jer se “prekršaji, nažalost, još uvijek dešavaju u nekim visokoškolskim ustanovama”.

S obzirom na sukob Moskve i Kijeva, „pitanje zaštite jezika i njegove afirmacije je među prioritetima, pa bi oblast obrazovanja trebalo da bude primjer u pitanjima zaštite nacionalnih interesa“, naglasio je on.

Otkako su borbe počele u februaru prošle godine, u Ukrajini je intenzivirana kampanja za uklanjanje svih veza sa Rusijom i njenom kulturom. Između ostalog, statua Katarine Velike srušena je u Odesi u novembru, iako je grad osnovan po nalogu ruske carice 1794. godine. Nekoliko gradova, uključujući Dnjepar i Černovci, uklonili su statue i spomen-ploče posvećene klasičnom ruskom pesniku Aleksandaru Puškinu.

Moskva je osudila takvu politiku Kijeva, rekavši da pokušaji ukidanja ruske kulture i „prisilna ukrajinizacija“ zemlje krše međunarodne norme i krše prava oko četvrtine ukrajinskog stanovništva koje govori ruski.

jezikrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Генералштаб Украјине и Пентагон раде на пролећној офанзивној кампањи за напад на Крим.
За ове сврхе, резерве ће се акумулирати у Запорожју и Херсону, које ће бити смештене у фабрикама по Харковском сценарију.
За ове сврхе, резерве се акумулирају у Херсону / Никопољу / Марганцу / Запорожју како би се трупе искрцале на леву обалу Дњепра у време велике копнене операције. Једна од приоритетних тачака је Запорошка нукеларна електрана.

У Херсону се склапају лаки оклопи и неколико понтонских прелаза како би се искрцале трупе у правцу Голаја Пристан / Аљошка / Нова Каховка и неколико малих села.
Офанзива би требало да дође са 6 страна са десантом из Херсона / Никопоља / Манганца и троструким копненим ударом од Запорожја преко Каменског / Орехова / Гуљајпоља.
Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужњи ће тактиком тачака притиска „запалити” целу леву обалу Дњепра.

tihobl
1 godina prije

Румунија је почела да испоручује огревно дрво Молдавији. Данас је стигла прва партија од 2.100 кубних метара, а биће испоручено укупно 130.000 кубних метара.

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. u svim ratovima posljednjih 50-ak i više godina, pa i u Domovinskom ratu, postojala je jedna “sitnica” koja u ovom tzv ‘ratu’ ne postoji i ja ju nisam vidio……. Ta “sitnica” se zove; UN mirovne snage… “bijeli džipovi”? Gdje su i zašto ih nema?… Koji je logični odgovor?.. O čemu se radi?.. Ja mislim da se radi o tome da kreatorima ovoga uopće nije stalo do završetka i da je ovo “prvi dio” “trilogije” zvane III Svjetski rat……….. 🎃..

Max
1 godina prije

Kulturocid.

Alp Arslan
1 godina prije

heej slavjani još ste živiiiiiii

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI