Kina definirala ‘prvu crvenu liniju’ u odnosima sa SAD-om

Kina i SAD - Rat u Tajvanu
9 komentara

Peking je zatražio neka Washington “odmah” prekine sve kontakte s Taipeijem

Pitanje Tajvana je “prva crvena linija” koju ne bi trebalo prijeći u odnosima između Kine i SAD-a, izjavio je službeni Peking Washingtonu. Upozorenje kineskog ministarstva vanjskih poslova stiglo je rano u četvrtak, nekoliko sati nakon što se tajvanska čelnica Tsai Ing-wen sastala s predsjednikom američkog Zastupničkog doma Kevinom McCarthyjem i drugim zastupnicima u Kaliforniji. “Kina se čvrsto protivi i oštro osuđuje” sastanak visokog profila koji se održao na američkom tlu, navodi se u priopćenju ministarstva. “To ozbiljno narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine i šalje krajnje pogrešan signal separatističkim snagama za ‘neovisnost Tajvana'”, dodaje se. Peking će poduzeti “snažne i odlučne mjere” kao odgovor na “izrazito pogrešnu akciju” koju su poduzeli Washington i Taipei, upozorilo je ministarstvo.

“Pitanje Tajvana u središtu je temeljnih interesa Kine i prva crvena linija koja se ne smije prijeći u kinesko-američkim odnosima”, stoji u priopćenju.

Prema Pekingu, neovisni Taipei i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu bili su “nepomirljivi kao vatra i voda”.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je SAD da “ne ide dalje krivim i opasnim putem” pokušavajući iskoristiti pitanje Tajvana za “obuzdavanje” Kine. Washington bi se trebao pridržavati načela jedne Kine i “odmah zaustaviti svaki oblik službene razmjene s Tajvanom”, rečeno je.

Tajvan je pod samoupravom od 1949., ali nikada nije službeno proglasio neovisnost od Kine. Peking, koji otok smatra dijelom svog teritorija, oštro se protivi njegovim kontaktima sa SAD-om. Unatoč službenom priznavanju Pekinga kao jedine legitimne vlasti u Kini od 1979., Washington održava jake neslužbene veze s Taipeijem, podupirući njegovo nastojanje za suverenitetom i obećavajući da će vojno braniti otok u slučaju napada s kopna.

“Jači smo kad smo zajedno”, rekla je Tsai McCarthyju tijekom njihovog sastanka u srijedu. Tajvanska čelnica rekla je da je zahvalna SAD-u za pomoć u “naporima da zaštitimo naš način života”. McCarthy je rekao da je “prijateljstvo između naroda Tajvana i Amerike stvar od velike važnosti za slobodni svijet. Ključno je održati ekonomsku slobodu, mir i regionalnu stabilnost.”

Ovo je drugi put da se Tsai susrela s predsjednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa u manje od godinu dana. Posjet McCarthyjeve prethodnice, demokratkinje Nancy Pelosi, Tajvanu prošlog kolovoza izazvao je veliki porast napetosti između Pekinga i Washingtona jer je Kina pokrenula svoje najveće vojne vježbe Tajvanskom tjesnacu i uvela sankcije Taipeiju.

kinaSADTaipeitajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ovo je blaža forma Putinovog “decembarskog ultimatuma”, vođa zutih prsluka preti nasiljem ukoliko Francuska nastavi sa isporukama oružja Ukrajini, Uganda najavljuje slanje trupa kao pomoć Rusiji… a nekad sam voleo proleće…

Noppo
1 godina prije

To če biti prvi rat za tehnologiju. Radi se o top-end čipovima. Koja je jedina preostala stvar koje SAD još pravu bolje od kineza.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pa to je samo eufemizam za — objavu rata . Bravo ! Otvaraju Im kavernu , jednu za drugom . Sad bumo vidjeli – tko pregura uopće 😁 , koliko dugo su u stanju izdržati – frontalne udare — PO VLASTITU TERITORIJU 😎 . Ponovno ” Rim ” dobio Attilu 😄👍🍸

Buničar
1 godina prije

Gospodja Tsai Ing-wen je k’o Mujo iz vica: Ulazi Mujo u kafanu i sa vrata se prodere: Ima ko jaci od mene?. U cosku ustaje rmpalija od 130 kg i veli: Imam, ja. Mujo se ponovno prodere: Ima ko jaci od nas dvojice?

MNK
1 godina prije

Dvosmjerna trgovina izmedu USA i Kine iznosi oko 700 milijardi dolara. Ameri znaju stvarati radna mjesta za unutarnje i vanjsko trziste, jer radili su to prije desetljecima. Vladaju morima i oceanima, kontroliraju pomorske puteve. U dugotrajnom razdoblju Kina nema sanse protiv zapada.

Max
1 godina prije

Sad slijedi rat.

goran
1 godina prije

vi kinezi previše lajete a ne grizete,jebeš djukelu koja samo laje od toga ništa.
uskoro če i biden doći na tajvan i šta če te poduzeti?
apsolutno ništa jer kad vam gospodar dolazi vi ostali ste na koljenima zato prestanite srati vi idioti od nacije zvani kinezi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI