Kina i SAD vode ‘iskrene’ razgovore

SAD-Kina razgovor
14 komentara

Američki državni sekretar Antony Blinken otputovao je u nedjelju u Kinu na razgovore visokog profila sa svojim kineskim kolegom Qin Gangom i drugim visokim zvaničnicima. Blinken je postao najviši američki zvaničnik koji je posjetio Peking otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost 2021.

Prvi dan Blinkenove posjete uključivao je razgovore između njega i nedavno imenovanog ministra vanjskih poslova Kine Qina, bivšeg ambasadora Pekinga u Washingtonu. Pregovori iza zatvorenih vrata trajali su više od pet sati, pri čemu su obje strane dale malo detalja nakon razgovora. Blinkenov glasnogovornik, Matthew Miller, opisao je razgovor kao “iskren, sadržajan i konstruktivan” u kratkoj izjavi.

“Sekretar je pokrenuo niz pitanja od zabrinutosti, kao i mogućnosti za istraživanje saradnje o zajedničkim transnacionalnim pitanjima s NRK-om gdje su naši interesi usklađeni”, rekao je Miller, dodajući da je Blinken rekao Qinu da će se Washington “uvijek zalagati za interese i vrijednosti američkog naroda i raditi s njegovim saveznicima i partnerima na unapređenju naše vizije svijeta.”

Kineska strana dala je slične kratke izjave, ali je direktno navela glavno pitanje u bilateralnim odnosima – Tajvan. Ostrvo, koje Peking smatra sastavnim dijelom zemlje, već nekoliko godina jača svoje veze sa SAD-om, služeći kao stalni izvor napetosti između Pekinga i Washingtona.

“Qin Gang je istakao da je pitanje Tajvana srž ključnih interesa Kine, najvažnije pitanje u kinesko-američkim odnosima i najistaknutiji rizik”, rekao je Qin za Blinken, prenijeli su kineski državni mediji.

Razgovori su otkrili “duboke razlike” između Pekinga i Washingtona, rekao je novinarima visoki zvaničnik State Departmenta, dodajući da su dvije strane pokazale “želju da smanje tenzije” i čak su postigle određeni napredak “na nizu frontova”.

“Niko nije bio u pretpostavci da ćemo sva teška pitanja riješiti na jednom ili dva sastanka”, naveo je dužnosnik, dodajući da su dvije nacije uspjele da se dogovore o proširenju letova između njih, ali da nisu podijelile ni jednu tačnu detalji.

Blinken bi u ponedjeljak trebao sudjelovati na okruglom stolu kojim će predsjedavati glavni kineski diplomata Wang Yi, koji se povukao s mjesta ministra vanjskih poslova prije šest mjeseci i trenutno obavlja funkciju direktora Ureda Komisije za vanjske poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine . Očekuje se da će razgovori uključiti američke studente na razmjeni i poslovne lidere. Ostaje nejasno, međutim, da li će se Blinken sastati sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom tokom njegove posjete.

BlinkenkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
10 mjeseci prije

Nakon dugog i plodonosnog razgovora s direktorom aerodroma, Blinken je produžio do slijedećeg visokog predstavnika domaćina, dispečera na glavnom kolodvoru.

Grdi
10 mjeseci prije

Uahahahaha ……. *iskrene* …. uahahaha …..kome nisu ameri zabili noz u leda ? ….

HEKPCT
10 mjeseci prije

Pregovori s SAD-om uzaludni su iz dva razloga. Prvi je taj što ne možeš biti siguran slušaju li oni uopće što ti govoriš. Drugi je taj što im je prvi čovjek osoba smanjene poslovne sposobnosti. Otprilike kao da pregovaraš s krokodilom. Zato Xi i izbjegava razgovore s njima.

Max
10 mjeseci prije

Americi treba Kina.

jupiter
10 mjeseci prije

pa …iskreno je sa kineske strane….otvoreno su ih od*ebali….

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Razgovor se svodio otprilike na ovo – prestanite vojno i gospodarski surađivati sa Rusijom, inače ćemo izazvati rat na Tajvanu.

Možda su dogovarali i novu plandemiju da gojimi previše ne razmišljaju o Ukrajini.

Nisu dovoljno procijepili, tek tri eliksira života u svakoga tko je popustio ucjenama i pritiscima.

Jedino što će se promijeniti u EU državama jest da više neće slušati i provoditi Ursuline direktive što se tiče Covida i cijepljenja, već još gore Tedrosove.
To što je sadašnji ministar zdravstva u RH to postao baš u tjednu, tj. krajem siječčnja 2020. godine kada su počeli dolaziti medijski izvještaji iz Kine o Covidu i posljedičnom zatvaranju njihovog gospodarstva je naravno čista slučajnost.

NOME
10 mjeseci prije

prošli tjedan u Pekingu se sastali Xi Jinping i Bill Gates takođe. Razgovarali su o razvoju umjetne inteligencije……

10 mjeseci prije

Kina i SAD vode ‘iskrene’ razgovore- dobar vic..

10 mjeseci prije

Usa , bankrot drzava ..Da usa makar ima pameti pa da zatraži kakve sigurnosne garancije od kine da ih se neće (previše) hebati kad presele u rang trećerazrednih zemalja..
A mozda i jesu fino zamolili..

Suze Roni
10 mjeseci prije

Hahahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI