Kina ignoriše telefonske pozive iz Pentagona

Pentagon i Kina
30 komentara

Dok Kina nastavlja svoje hitne vojne vježbe oko Tajvana kao odmazdu na provokativnu posjetu predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi ostrvu ove sedmice, najviši kineski vojni zvaničnici odbijaju uzvratiti pozive svojih kolega iz Pentagona, navodi Politico.

Peking je navodno odbio nekoliko poziva ministra odbrane Lloyda Austina i predsjedavajućeg Združenog načelnika generala Marka Milleya u posljednjih nekoliko dana, prema “trima ljudi koji znaju za pokušaje”. Milleyjev posljednji potvrđeni kontakt sa načelnikom Zajedničkog štaba Kine, generalom Li Zuochengom, bio je 7. jula, dok se Ostin lično sastao s kineskim ministrom odbrane generalom Wei Fengheom još u junu.

Peking je u petak odlučio prekinuti diplomatske odnose s Washingtonom u brojnim vojnim i civilnim oblastima. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je listu pitanja o kojima više neće biti komunikacije između kineskih i američkih zvaničnika, uključujući vojne kontakte na nivou zapovjednika pozorišta i šire razgovore o koordinaciji obrambene politike.

Kina je obustavila i konsultacije o pomorskoj sigurnosti, saradnji na repatrijaciji ilegalnih migranata, pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, borbi protiv transnacionalnog kriminala i trgovine drogom, kao i razgovore o klimatskim promjenama, navodi se u saopštenju.

Iako ne komentiraju izvještaj o prekidu u komunikaciji na najvišem nivou, Bijela kuća je rekla da nedavni potezi Kine povećavaju “rizik od pogrešne procjene i percepcije”, čak iako je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby insistirao da to “ne u potpunosti eliminiše mogućnosti za visoke pripadnici naše vojske da razgovaraju.”

“Imate toliko vojnog hardvera koji djeluje u ograničenim područjima, dobro je, posebno sada, imati otvorene te linije komunikacije”, rekao je Kirby u petak.

Peking je u četvrtak pokrenuo “bez presedana” vojne vježbe i vježbe gađanja u šest pomorskih područja oko Tajvana kao odgovor na kratku posjetu Nancy Pelosi. Vežbe uključuju simulaciju “blokade” ostrva, kao i amfibijske napade i gađanje kopnenih ciljeva, navodi kinesko ministarstvo odbrane.

Kina smatra Tajvan neotuđivim dijelom svoje teritorije i posjete poput Pelosijeve smatra napadima na njen suverenitet i kršenjem principa ”jedne Kine”, prema kojem se većina zemalja suzdržava od diplomatskog priznanja Tajvana. Uprkos zvaničnom priznanju Pekinga kao jedinog legitimnog autoriteta u Kini od 1979. godine, SAD održavaju snažne nezvanične veze sa ostrvom od 23,5 miliona stanovnika, često prodajući oružje Tajpeju i podržavajući njihovo nastojanje za suverenitetom.

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Texas je povijesno pripadao Meksiku.

Darko
1 godina prije

Jedna termo nuklearna na Pentagon riješila bi sve svjetske probleme.

nekoime
1 godina prije

Još malo, pa će se ti neozbiljni Kinezi prestati javljati na telefon i Zelenskom.

Probuđeni
1 godina prije

Priprema publika da se opravdanje 100.000 mrtvih na otoku u specijalno akciji povratka zavedenog naroda kuci

Kalle balle
1 godina prije

Amo se opasno zajjebavat zasto kinezi ne odu u Texas i podrzavaju odcjepljenje Texasa i salju oruzje texasanima. Malo obrnuti sex poza 69. Steta koje gluposti i paljenje ratova. Jeli sada slava Taiwan u medju?

1 godina prije

A u pm..prekinuli su razgovore i o klimatskim promjenama!!!voda je dosla do grla!!#*@*

1 godina prije

Ova mu je najbolja!!!
Neki dan sam zamolio Boga da kaže Miši da pregleda svoje prevode prije objavljivanja i evo…Bog me poslušao.
Nego šta je nego-pozorište.

Гавран
1 godina prije

Možda se trenutak obračuna sa razbojničkom pećinom (špljom) približio?

Kedmi сматра да је западни војно-индустријски комплекс у најдубљој кризи. Већина војних предузећа је банкротирала, остављајући два-три гиганта који такође не могу да раде пуним капацитетом због светске економске кризе. За обнављање производње биће потребне године и милијарде долара улагања. Стога се, закључује Кедми, врше ове „чудне, оскудне испоруке оружја Украјини“.

Интересантно, да ли Зеленски зна да неће добити ништа у смислу раста војне помоћи са Запада, осим следећих празних обећања и позива да „порази Русију на бојном пољу“?

Jomla
1 godina prije

Poduzeli su kinezi neobične i, sasvim sigurno, neočekivane mjere!
Ovo bi moglo biti zanimljivo!

Andrija
1 godina prije

Postovanje Logicari.Dali se pise posjeta ostrvu ili otoku?

Ante
1 godina prije

Baš me zanima što bi bilo da Kina I Rusija odluče otvorit bazu na Kubi i tamo imati posjete njihovog državnog tajnika. Ah da taj film smo već gledali, Amerikanci su zamalo izazvali nuklearni rat jer je Rusija pokušala napraviti što sada Amerika radi oko Rusije i Kine.

Max
1 godina prije

Korak bliže ratu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI