Kina je upozorila Blinkena zbog izbora na Tajvanu

Antony Blinken
3 komentara

Kineski zvaničnici upozorili su američkog državnog sekretara Antonija Blinkena da bi akcije tajvanskog potpredsjednika Lai Ching-tea, koje se zalaže za nezavisnost , mogle pogoršati tenzije između Pekinga i Tajpeja, objavio je Wall Street Journal u nedjelju, pozivajući se na ljude upućene u to pitanje. .

Razgovor se navodno vodio tokom Blinkenove posjete Kini prošle sedmice, gdje se sastao s predsjednikom Xi Jinpingom.

Kako prenosi WSJ, Blinken je upitan vide li SAD vladajuću Tajvansku Demokratsku progresivnu partiju (DPP) kao prijatelja i da li Washington ima “vlasnički interes” u ishodu predsjedničkih izbora, koji će se održati na ostrvu u januaru .

Blinken je navodno insistirao na tome da će SAD biti “ravnomjerne” na izborima i da Washington ne podržava vanjsko miješanje u proces glasanja.

Peking, koji samoupravni Tajvan smatra svojom suverenom teritorijom, više puta je optuživao SAD da podržavaju  “secesionističke” političare u Tajpeju. Iako su se SAD uzdržale od uspostavljanja formalnih diplomatskih odnosa s Tajvanom, američki političari su imali sastanke s lokalnim zvaničnicima. Peking takve kontakte, kao i prodaju američkog oružja Tajvanu, smatra kršenjem principa ‘Jedne Kine’.

Peking je održao velike vanredne vojne vježbe oko ostrva nakon posjete tadašnje predsjedavajuće američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu u augustu 2022. i putovanja tajvanskog predsjednika Tsai Ing-wen u SAD u martu 2023.

Lai, koji trenutno vodi u anketama za predsjedničke izbore na Tajvanu 2024., opisao je sebe u prošlosti kao “pragmatičnog političkog radnika za nezavisnost Tajvana”. Kasnije je pojasnio da neće nastojati da promijeni trenutni politički status Tajvana.

„Želio bih da ponovim da je Tajvan već nezavisna i suverena nacija i stoga nemamo potrebu da dalje proglašavamo nezavisnost Tajvana“, rekao je Lai u januaru, prenosi Focus Taiwan.

Blinken je otputovao u Kinu 18-19 juna. Obje strane su izrazile oprezan optimizam u pogledu ishoda pregovora. Peking je, međutim, oštro osudio primjedbe predsjednika Joea Bidena, koji je Xija označio kao “diktatora” ubrzo nakon što se Blinken vratio kući.

BlinkenkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

Ne budite uspavanog zmaja.

bruegel the elder
10 mjeseci prije

Blinken je pravi blinker……..jel trzaju i lignje……?

Ivan
10 mjeseci prije

Ameri bas traze da dobiju po picki kako kaze narod 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI