Kina kaže da su se „SAD i Kanada dogovorile da izazovu nevolje“ slanjem ratnih brodova kroz Tajvanski moreuz

Americki ratni brod
8 komentara

Kineska vojska je kritikovala SAD i Kanadu što su poslali svoje ratne brodove kroz Tajvanski moreuz, tvrdeći da takvi trikovi ugrožavaju regionalnu stabilnost, nakon što je sam Peking izveo vojne vježbe na plaži u obližnjoj provinciji.

Američki razarač navođenih raketa klase Arleigh Burke USS Dewey i kanadska fregata HMCS Winnipeg prošle su nedjelje plovili vodenim putem koji odvaja Tajvan od kontinentalne Kine, što je izazvalo snažan odgovor Istočne komande Narodnooslobodilačke vojske.

„Sjedinjene Države i Kanada su se udružile da provociraju i stvore nevolje … ozbiljno ugrožavajući mir i stabilnost Tajvanskog moreuza.“

Kineske snage „uvijek održavaju visok nivo pripravnosti i odlučno se suprotstavljaju svim prijetnjama i provokacijama“, navela je vojska Pekinga.

Pentagon je u međuvremenu insistirao da „tranzit Deweya i Winipega kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku“.

Peking smatra da je Tajvan dio njene teritorije prema politici „jedna Kina“ i ne priznaje njegovu autonomiju. Usred eskalirajućeg rata riječima, kineska vojska je prošle nedjelje objavila video snimak kako njene trupe vježbaju slijetanje na plažu, jurišne vježbe i izgradnju platoa, izvedene u južnom dijelu provincije Fujian, preko puta Tajvanskog moreuza. Kao odgovor, vojni zvaničnik u Tajpeju obećao je da će se ostrvo „u potpunosti suočiti sa neprijateljem“ u slučaju sukoba.

kanadakinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Kina gradi brodove, kakvih zapad nema. Za godinu-dve, kad isplove, neka organizuju defile duž Pacifiške obale, od Aljaske do Meksika, 12 nautičkih milja od obale. PA DA SE SMIJEMO!

Xam
2 godine prije

Nije Tajvan Hong Kong.

Sven
2 godine prije

Evo ovaj brodić je zadnji krik zemaljske tehnologije. Kao i u svemirskom programu pa i u zrakoplovstvu tako i u mornarici sve ide unatrag. Na mjesec nakon toliko godina vise ne mozemo. Ratni avioni su sve sporiji i sporiji. A brodovi ratne mornarice sve manji i manji. Za to atrofiranje naravno postoje i izgovori. Brzina i velicina nije bitna. To inace govore niski i maleni ljudi. A ne velesile koje se zele pokazati i dokazati. Uskoro ce najveci dosezi na moru biti ratni jednosjed sa praćkom na pedale. Hocu reci, ljudima se preko vojnih parada prezentira staro zeljezo. Dok su čuda moderne tehnologije dobro sakrivena. A ljudi se i dan danas dive tenku i brodiću kao osmom svijetskom čudu.

Max
2 godine prije

SAD u i Kanađanima bi bilo bolje da se ne igra vatrom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI