Kina kritikuje prodaju američkog oružja Tajvanu

Kina i SAD - Rat u Tajvanu
9 komentara

Američka vojna podrška Tajvanu pretvara ostrvo u “bure baruta” i rizikuje da zapali regionalni sukob, upozorila je Kina, pozivajući Vašington da prekine prodaju oružja Tajvanu, upozoravajući na “posledice” za zemlje koje se mešaju u njene unutrašnje stvari.

Upitan o Tajvansko-američkom forumu odbrambene industrije održanom u Tajpeju ranije ove sedmice, koji je okupio brojne američke i lokalne trgovce oružjem, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je da nastavak prodaje oružja na ostrvu “ozbiljno krši” prethodne sporazume sa SAD – om .

“U posljednje vrijeme vlasti SAD i Tajvana pojačavaju vojni dosluh. Delegacija od 25 američkih trgovaca oružjem došla je na ostrvo i sa [tajvanskim] vlastima održala ‘odbrambeni forum'”, rekla je ona, dodajući da je sastanak  “još jedan dokaz da SAD pretvaraju Tajvan u ‘bure ​​baruta’, koje samo predstavlja probleme našim sunarodnicima sa Tajvana.”

Na industrijskom događaju, tajvanski zvaničnici su rekli da će tražiti pomoć od Washingtona za razvoj nove generacije borbenih aviona, nadajući se da će dobiti pomoć u dizajniranju aviona od vrha do dna.

Iako je Bijela kuća odbila isporučiti naprednije avione poput F-22 ili F-35, zvaničnici su odobrili veliku prodaju lovaca F-16 2019. Isporuke su prvobitno bile predviđene za kasnije ove godine, ali su odložene do kraja 2024. , prema tajvanskom ministru odbrane Chiu Kuo-chengu, koji je naveo probleme u proizvodnji i lancu nabavke. Kada se završe, isporuke će ostrvsku flotu F-16 učiniti najvećom u Aziji, sa više od 200 aviona, navodi Reuters.

Washington je odobrio dugu listu ugovora o oružju s Tajvanom posljednjih godina, ali nekoliko njih tek treba da se realizuju, ostavljajući zaostatak u prodaji u vrijednosti od 19 milijardi dolara. Neki američki zakonodavci pozvali su da se transferi ubrzaju, a predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy naglasio je potrebu za tim tokom sastanka s tajvanskim predsjednikom Tsai Ing-wen prošlog mjeseca.

Kina, koja Tajvan smatra dijelom svoje suverene teritorije, nastavila je s pozivanjem SAD-a da “zaustave prodaju oružja i vojni kontakt s” otokom, upozoravajući da će takvi potezi “izazvati tenzije u Tajvanskom moreuzu” i izazvati reakciju Peking.

„Kineska strana će preduzeti snažne i odlučne mere da čvrsto brani naš suverenitet i bezbednosne interese“, nastavio je Mao. “Sve vanjske sile koje se miješaju u kineske unutrašnje stvari i potkopavaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu snosit će posljedice i platiti za svoja pogrešna djela.”

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
uliu
11 mjeseci prije

Bas briga Ameriku misljenje Kine, Rusije, Venezuela…ovo je americko stoljece I nista nece spreciti Ameriku da zavlada svijetom. P.S. ne podrzavam, ali to je americki stav.

Entoni Fauci
11 mjeseci prije

Ko jebe zute pacove neka ginu

Max
11 mjeseci prije

Doći će dan naplate.

Lafeta
11 mjeseci prije

Ruse smo rasturili, sad još kineze i posao je završen

Noppo
11 mjeseci prije

Kavboji i žuti neka se stuku do amena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI