Kina obećala protumjere za sankcije Velike Britanije

Velika Britanija i Kina
5 komentara

Najnovija britanska ograničenja kineskim tvrtkama nemaju temelja u međunarodnom pravu, rekao je Peking

Odluka Ujedinjenog Kraljevstva o stavljanju kineskih tvrtki na popis ograničeni tvrtki, u sklopu nove runde sankcija protiv Rusije neće ostati bez odgovora, priopćilo je kinesko veleposlanstvo u Londonu. Velika Britanija je u četvrtak najavila još ograničenja koja su osmišljena kako bi naštetila Moskvi, rekavši da se time obilježava druga godišnjica početka sukoba između Rusije i Ukrajine. Najnovije sankcije usmjerene su na 50 subjekata i pojedinaca, od kojih je većina iz Rusije, ali s tri kineske tvrtke također na popisu. Ograničenja kineskih tvrtki od strane Ujedinjenog Kraljevstva su “jednostrani akti koji nemaju temelja u međunarodnom pravu i mi im se odlučno protivimo”, rekla je diplomatska misija Pekinga u izjavi kasnije tog dana.

Kineske vlasti će poduzeti potrebne korake kako bi “odlučno zaštitile” legitimne interese poduzeća u zemlji, dodaje se.

“Željeli bismo obavijestiti britansku stranu da će se kineska strana odlučno suprotstaviti svakom činu koji potkopava interese Kine”, upozorilo je veleposlanstvo. Što se tiče sukoba u Ukrajini, Peking se “uvijek držao objektivnog i poštenog stajališta i bio je aktivno predan promicanju mirovnih pregovora” između Moskve i Kijeva, naglašava se. Kineske tvrtke koje je London sankcionirao su Finder Technology LTD i JUHANG Aviation Technology Co, za koje UK tvrdi da su Rusiji isporučivale ograničenu elektroniku, te Beijing Micropilot Flight Control Systems Co, koja proizvodi motore za bespilotne letjelice.

Nije prvi put da Velika Britanija stavlja kineske tvrtke na popis ograničenih tvrtki. Tri tvrtke iz te zemlje također su bile uključene u prethodni britanski paket sankcija protiv Rusije, koji je objavljen početkom prosinca. Tada je kinesko veleposlanstvo pozvalo London da “odmah ispravi svoje nepravilnosti i opozove sankcije kineskim tvrtkama”.

U petak je EU također najavila novi set kaznenih mjera protiv Moskve na drugu godišnjicu izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine. U 13. paketu sankcija Unije, koji cilja 106 pojedinaca i 88 subjekata, Bruxelles prvi put stavlja na crnu listu tri kineske i jednu indijsku tvrtku. U intervjuu američkom novinaru Tuckeru Carlsonu ranije ovog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je da sankcije koje je uveo Zapad “ne funkcioniraju”.

“Najveći broj sankcija u svijetu koje su nametnute, primjenjuju se protiv Rusije. I za to smo vrijeme postali prva europska ekonomija”, naglasio je Putin.

kinaSankcijeUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Berekin
2 mjeseci prije

Kinezi se uzdaju u medunarodno pravo koje su napisali anglosaksi , i koje se mjenja upravo kako anglosaksi zele,i to je naravno slucajno . Do prije 100 g imali su kontrolu cijelog svjetskog bogatstva , sad kad to azijati i muslimani polako preuzimaju ,gofna pokazuju zelju da kontrolisu 80% populacije planeta ako vec ne mogu bogatstva i ekonomije tih drzava . Vec su im oteli strucnjake i talente da sto sporije napreduju tehnoloski ., sad pokusavaju da odrede ko ce da zivi a ko ne,zar to nije ideologija Mladena ,Djure ,Hibvera ,Burta i ovog novog radikalnog nazi gofna sto pise komentare mrznje prema Rusima u zadnje vrijeme.

Damir
2 mjeseci prije

Igra ide dalje za javnost a u biti sve ide po dogovoru

Max
2 mjeseci prije

Logično.

Zoran
2 mjeseci prije

Ovi anglosaksonsi žohari umislili da su neka sila. Davno je prošlo od opijumsih ratova. Tko još njih smatra ozbiljnom državom i vojnom silom.

Josip
2 mjeseci prije

S va sranja u svinetu oduvijek radi anglosaksonska stoka..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI