Kina obećava odmazdu ako SAD nastavi da se miješa u njenu hongkonšku politiku

107 komentara

Ostrvo uživa određeni stepen autonomije u pogledu ekonomije i zakona, ali nedavno je Peking odlučio uvesti oštrije kazne za izdaju i pobunu u svjetlu protesta koji su potresli Hong Kong 2019. i koji su doveli do žrtava kao i brojnih izvještaja o vandalizmu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova oštro je kritikovalo nedavne pokušaje Washingtona da se miješa u njenu politiku prema Hong Kongu, obećavši da će koristiti “svaku potrebnu mjeru” da to spriječi u budućnosti ako je potrebno.

Portparol ministarstva Zhao Lijian tvrdi da Washington “nema pravo da kritikuje i miješa se” u način na koji Peking reguliše svoju polu-autonomnu teritoriju.

“Koje zakone, kako i kada bi SAR Hong Kong (Specijalna administrativna regija) trebalo da usvoji u potpunosti su u okviru kineskog suvereniteta. Ako SAD inzistiraju na povređivanju kineskih interesa, Kina će morati preduzeti sve potrebne mjere da se suprotstavi tome,” izjavio je Zhao Lijian.

Iako Hong Kong ima svoj pravni sistem, Peking ima svoje mišljenje u zakonima koji se tamo primjenjuju. Naime, kineska vlada nedavno je uvela prijedlog zakona o kojem se tek treba glasati koji će pooštriti zakone o izdaji i pobuni, zabranivši aktivnosti koje bi mogle potencijalno uništiti vladu ili “podijeliti zemlju”.

Taj potez kritikovan je od strane američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O’Brien-a, koji je prijetio da će Washington ostrvu ostaviti status preferencijalne trgovine ukoliko Peking ne povuče zakon. O’Brien je tvrdio da je uvođenjem novog zakona Peking prekršio sopstveno obećanje da će ostrvu pružiti značajnu autonomiju.

Novi zakonski akt uslijedio je nakon što je Hong Kong zahvaćen nizom javnih protesta 2019. Prosvjednici su zatražili povlačenje drugog zakona koji bi ozakonio izručenje kontinentalnoj Kini, ali nastavili su nerede i nakon što su ga ukinuli. Demonstracije su često eskalirale nasiljem, što je rezultiralo brojnim djelima vandalizma i povredama lokalnih policajaca.

Hong KongkinaPekingSADWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
107 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
John Galt
3 godine prije

Podrška Hong Kongu!

Barba
3 godine prije

Odmazdu? Smiješni su ovi Kinezi.

Siniša
3 godine prije

Osnova svjetskog jeftinog profita je Kina, osnova jeftine robe u svijetu je Kina i mnogo godina treba proći da neko zameni Kinu u tom segmentu a sumnjam da će Kina mirno gledati moguću tranziciju. Tržište, tehnologija, proizvodne pogone…upili su sve šta su mogli tako da je teško moguće da se Kina tako lako skine sa trona.
To je samo Krampu uspelo sa USA.

aefvnaqefbvaefbaewbfviaqebvaqeva
3 godine prije

Koja odmazda kad ste vragu dušu prodali i sa njime tikve sadite a oni koji vas vode su vas ostavili bez dovoljnog nukleusa da se obranite od stvora i djece mu.

Patriot
3 godine prije

Trumpova administracija je umiješana u događanja u HK kao što je Putinova u Američke izbore. Priča za malu djecu. Digli su se Kinezi protiv tiranije i apsolutne kontrole. Došla voda do grla.

Ive
3 godine prije

Mnogi zaboravljaju da Kina drzi USA za jaja i treba samo malo da zavrne pa ce se ego amerikenjaca ispuhati.

Jozo
3 godine prije

Kinezi protjerajte to još malo Anglo-Saxona kolonijalista što je ostalo i problem riješen za svagda.
Amen

Davor drugi
3 godine prije

Xinjiang, Hong-Kong, Cironavirus, G5 tehnologija, pritisak na Kinu od strane USA postaje sve veći i teži. Bilo argumentirano, lažima, intrigama, za USA uopće vise nije bitno. Kina je definirana kao problem No.1 za USA, dok Rusija ovog momenta uživa u “pauzi” i jednostavno i mudro, držeći se po strani, čeka na ishod. Ukoliko USA uspije još formirati neki blok sa zapadnim saveznicima u optužbi Kine u njenom ponašanju po pitanju Corone, a gdje je bilo naznaka i uvlačenja Rusije, USA će biti na pravom putu da napravi ozbiljne probleme Kini u njenoj daljnjoj ekspanziji koja nije upamćena od njenog postojanja. Koliko dugo je Kina spremna trpiti udare, jedan za drugim, koje im USA nanosi ne birajući sredstva ostaje da se vidi, kao i njen odgovor. U slučaju gubitka utjecaja i trgovine sa zapadnim zemljama kao i sa USA, za Kinu će to biti jedan veliki i dugoročan problem, u tim… Čitaj više »

vinko
3 godine prije

Iako Hong Kong ima svoj pravni sistem, Peking ima svoje mišljenje u zakonima koji se tamo primjenjuju…….imaju i Engleska i Amerika svoje misljenje za svaku zemlju na svijetu tko bi trebao biti gdje na ljestvici.
Ukratko, Kinezi se nece podizati iz lezuceg polozaja na tlu koiko im dozvolu ove dvije sileddjije.

abopl
3 godine prije

Prema americkim novinama u Hong Kongu zivi 85 000 americkih gradjana. Prepostavljam i da tri puta jos toliko ima Engleza. Koliko ima Hrvata? Samo vi navijajate da anglo saxi imaju vise.

A revocation of the special status
would cause problems for the more
than 1,300 American companies with
business operations in Hong Kong, including
nearly every major U.S. financial firm. The State Department said 85,000 U.S. citizens lived in Hong Kong in 2018.

Ante
3 godine prije

Ovi mogu prosvjedovati do mile volje. Hong Kong nije Libija Sirija Venezuela da ima granice sa drugim državama preko čijih granica bi dolazili tvz borci za demnokraciju. Tako da ovi mogu do mile volje prosvjedovati, a ratnici iza tipkovnice mogu do mile volje arlaukati o neovisnosti. Na njihovu žalost Amerika i Europa treba Kinu.

abopl
3 godine prije

Amerika i Engleska su otprilike 10 ili 20 godina prijetili Rusima, skoro svaki dan;
– Mi vas opominjemo!
Uvodili sankcije, podrzavali domace kvislinge, sirili dezinformacije…itd
Pa sad prijete Kinezima
– Mi vas opominjemo!

Uvode sva ona sran-ja sto su radili Rusima pa jos i vise
Prijetili su i Siriji, pa Venezueli pa Iranu
sve mi se cini psi laju a karavana prolazi.,

Svaki dan su slabiji
cak i virus im je pokazao da nisu nista bolji od nas ostalih, da nisu izuzetni, jedino jos mazu Izrael pa ih ovi trolovi i podrzavaju samo radi toga.

Slovenac
3 godine prije

Milance bez rusa nebi bilo vise ceha ili sta si

tuborg
3 godine prije

Ameri prijetu svakom samo Izrael miliju
zato i ovi sestokraki navijaju za njih, kao aka borik

Max
3 godine prije

Bilo je pitanje vremena kad će Kinezi odgovoriti.

hiber
3 godine prije

Jedini tko se miješa u autonomnu politiku Hong Konga je komunistička partija i time krši britansko-kinesku deklaraciju. Jedino što je Kini dozvoljeno su vanjski poslovi i obrana. Za ostalo treba da se strpi još 27 godina. Do tada HongKonžani voze lijevom stranom, imaju neovisno britansko sudstvo, koriste novčanice koje izdaju dvije privatne američke banke, naplaćuju carine prema kontinentalnoj Kini, itd. I sada je odjednom kineska KP pala sa Marsa. Iako izgleda kao da se građanstvo Hong Konga želi osamostaliti u odnosu na kontinentalnu Kinu, problem je što komunistička partija sve više strahuje za svoje pozicije. Da ne strahuju, zar bi uvodili ovakve sulude mjere kontrole. Iz psihologije je poznato da velike mjere kontrole kad-tad dovode do neracionalnih bijesova koji ruše sve pred sobom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI