Kina odugovlači sa Blinkenovom posjetom

Antony Blinken
17 komentara

Kina odbija da odredi novi datum posete američkog državnog sekretara Antonija Blinkena zbog zabrinutosti da bi Vašington tokom putovanja mogao da objavi rezultate istrage o incidentu sa špijunskim balonom, piše Financial Times, pozivajući se na izvore. 

Blinken je trebao stići u Kinu početkom februara, ali je Bidenova administracija odlučila da odgodi posjetu nakon što je kineski balon na velikim visinama primijećen u zračnom prostoru SAD-a. Washington je naredio da se avion obori, tvrdeći da je špijunirao odbrambene objekte. Kina je insistirala da je to samo meteorološki uređaj koji je vjetar odnio s kursa.

Strane nisu uspjele postići dogovor o novom datumu dolaska Blinkena, jer kineske vlasti žele razjasniti šta SAD planira učiniti s rezultatima istrage FBI-a, koji proučava ostatke uništenog balon, objavio je FT u subotu.

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang razgovarao je o situaciji u vezi s balonom s američkim zvaničnicima koji su prisustvovali Kineskom razvojnom forumu u Pekingu u martu, rekli su “ljudi upoznati sa sastankom” .

Qin je navodno opisao istragu FBI-a kao još jedan primjer problema koji su otežali stabilizaciju kinesko-američkih veza.

FT je citirao glasnogovornika kineske ambasade u Washingtonu Liu Pengyua, koji je rekao da Peking “ne može, a da ozbiljno ne dovodi u pitanje nezavisnost, otvorenost i transparentnost takozvane istrage”. Prema Liuu, kineska strana se “čvrsto protivi tome da SAD kontinuirano koriste incident s balonom u političke svrhe i šire ‘kinesku prijetnju’.”

FBI i Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD do sada nisu bili voljni da kažu hoće li rezultati istrage biti objavljeni ili ne.

Incident s balonom nije jedino pitanje koje zamagljuje odnose između Washingtona i Pekinga, koji su, čini se, na najnižoj tački otkako su ove zemlje uspostavile diplomatske odnose 1979. godine. tlo ranije ovog mjeseca je još jedan razlog zašto Blinkenova posjeta Kini ostaje zadržana, rekli su izvori za FT.

Tajvan je samoupravan od 1949. godine, ali nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Kine. Peking smatra da je ostrvo dio svoje teritorije i energično se protivi kontaktima između Tajpeja i Washingtona, koji podržava nastojanje Tajvana za suverenitet i obećao je da će to ostrvo zaštititi vojno.

Anthony BlinkenkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grdi
1 godina prije

Jasno je da kina ne zeli imati posla sa amerima jer jedno vele drugo rade …… tko ce im vjerovati? … sami su ameri si krivi ….

Tupko Glupko
1 godina prije

Da, da, visoki dužnosnici Kine i i izuzetnih se ne nalaze zbog balona 😏
Ovi su nabrijani da im očitaju bukvicu, prijete Tajvanom, kršenjem ljudskih prava, Ujgurima, Tibetancima, gospodarskim sankcijama, nametima, porezima, itd., a Kina ih drži na distanci da se ohlade.
Ne žele diplomatsku, gospodarsku i vojnu eskalaciju, što izuzetni svakako žele.
Da je tajvanska vlast pametna, i ona je trebala napraviti isto i odbiti dolazak Pelosi.

alexosijek
1 godina prije

Nego šta…američki gitarist je otkazao nastup u Pekingu nekoliko puta, zbog vremenskih prilika (što Kinezima baš i nije opravdanje)…u međuvremenu, Kinezi su sklopili dogovor sa drugim glazbenicima drugog govornog područaja…ah, šta je tu je (stara kineska)…lp

tihobl
1 godina prije

Primili su onu glupacu Analenu, a za Blinkera kazu da je ispod nivoa. Koje ponizenje SAD.
Fazon bi bio da sad zovnu Dodika u Peking i prime sa svim pocastima (kao sto slu Lukasenku priredili docek kao da je Tito dosao). To bi dotuklo americku diplomatiju.

Max
1 godina prije

Jasno.

Ivan
1 godina prije

Majmunu Blinkenu trebaju zabraniti ulazak u Kinu. Skinuti ga jos s 10.000 metara bez padobrana ako pokusavdoci..

Noname
1 godina prije

Putin se u Kremlju sastao s kineskim ministrom obrane Li Shangfuom, koji je doputovao u službeni posjet Rusiji (16.-19. travnja). 
Prema Kremlju, sastanak je organiziran unatoč uskršnjim blagdanima i slobodnom danu kako bi se “naglasila bliska priroda odnosa s Kinom”.
Sam Li Shangfu rekao je da je posebno odabrao Rusiju za svoj prvi inozemni posjet kao ministar kako bi “naglasio posebnu prirodu i stratešku važnost bilateralnih odnosa”.
Također je rekao da se “suradnja Ruske Federacije i Kine razvija na svim razinama, rad će se nastaviti u interesu prosperiteta cijelog svijeta”.
“Rusija i Kina imaju jak odnos, oni su superiorniji od saveza iz Hladnog rata. Odnosi između Moskve i Pekinga temelje se na načelima nesvrstanosti, nekonfrontacije s trećom stranom”, rekao je Li Shangfu.

France
1 godina prije

Kineski ministar obrane boravi u Moskvi. Stat ce tri dana.Nece biti lako Alibabi i 40 razbojnika

Nebo-jsa
1 godina prije

Njemacka nije nikad platila odstetu bivsoj Jugosleviji. Nacisticka Njemacka je smatrala sva Slavene kao untermenschen ipak se naslo 200 000 Slavena koji su se borili za naciste. I danas se milioni Europljana bore protiv svojih nacionalnih interes za njemacki cetvrti Reich

nekoime
1 godina prije

Ti Kineyi su stvarno nemogući. Prvo puste Zelenskog da čeka telefonski poziv, sada ne zovu Blinkena u posijet…Još će na kraju priključiti Tajvan, a da ne pitaju Pelosi.

Lucija, prva
1 godina prije

Ma kakav balon… Ne žele s njim imati posla. Ovo je u pitanju: “Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine za spoljnu politiku Andrij Sibiga rekao je da je Kijev spreman da razgovara sa Moskvom o sudbini Krima ako se Oružane snage Ukrajine približe administrativnim granicama poluostrva. Očigledno je da je za Rusiju pitanje Krima zatvoreno i ne podleže diskusiji. Prema mišljenju stručnjaka, Sibiga to odlično razume i svojom izjavom pokušava da UTRE PUT BUDUĆIM MIROVNIM pregovorima…. „Međutim, dogodila se šokantna scena. Pošto je video vest o Sibigijevom saopštenju, američki državni sekretar Entoni Blinken odmah je istupio sa izjavom da Rusija ne sme da dobije sukob. Prema Blinkenu, ideja o okončanju sukoba može biti primamljiva, ali bi ovaj korak bio pogrešan i koristan za Rusiju. On je naveo da prekid vatre „neće biti pravedan i dati trajni mir“.” Je li vam jasno ? Čak je Geofrey Sacks (znamo kako je taj ojadio… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI