Kina optužuje SAD da su doveli Tajvan u ‘ponor katastrofe’

Kina i SAD - Rat u Tajvanu
8 komentara

Kinesko ministarstvo odbrane u srijedu je optužilo SAD za “namjerno” eskaliranje tenzija u Tajvanskom moreuzu nakon što je Washington prošle sedmice odobrio prodaju vojne opreme vrijedne 440 miliona dolara Tajpeju.

Paket oružja, koji uključuje municiju kalibra 30 mm, malokalibarsko oružje, sisteme borbenog oružja i druge predmete logističke podrške, odobrio je prošle sedmice američki State Department. No, u strogo sročenoj izjavi, portparol Ministarstva odbrane Pekinga optužio je Washington da se “grubo miješa” u njegove unutrašnje stvari.

“Ovo je jednako ubrzavanju transformacije Tajvana u ‘bure ​​baruta’ i guranju Tajvana u ponor katastrofe”, rekao je Tan Kefei na brifingu za novinare, prema saopštenju objavljenom na web stranici ministarstva.

Tan je također pozvao Washington da “odmah prestane s prodajom oružja Tajvanu” i okonča “bilo koji oblik vojnog dosluha između SAD-a i Tajvana”. On je također upozorio da su svi planovi da se “koristi sila za traženje nezavisnosti” “osuđeni na neuspjeh”. Prošle sedmice, američki State Department je rekao da će sporazum o oružju – koji će doći kao dva odvojena paketa – ojačati “napore za modernizaciju [tajvanskih] oružanih snaga i održavanje kredibilne odbrambene sposobnosti”.

U svojoj izjavi od srijede, Tan je također pozvao Bajdenovu administraciju da poštuje odredbe principa ‘Jedne Kine’ – u kojem Peking navodi da je Tajvan dio njegove suverene teritorije i otcijepljena provincija koja će biti vraćena potpunom kineskom pravilo.

Vašington formalno ne priznaje pretenzije Tajpeja na samoupravnu nezavisnost, ali održava neformalne diplomatske veze. Američki zakon nalaže da Tajvanu mora “omogućiti oružje odbrambenog karaktera” kako bi se oduprlo prijetnjama koje bi mogle “ugroziti sigurnost naroda Tajvana”.

Kina često izražava svoj bijes zbog diplomatske razmjene između rukovodstva Tajvana i stranih vlada. U aprilu, nakon sastanka u Kaliforniji između predsjednika Tajvana Tsai Ing-wen i predsjednika američkog Predstavničkog doma Kevina McCarthyja, Kina je izvela nekoliko dana vojnih vježbi oko ostrva – uključujući i onu koja je simulirala pomorsku blokadu.

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadija
9 mjeseci prije

Ako Kina dođe na Kubu, al će bit frke?

kiza
9 mjeseci prije

Dakle, drugovi Kinezi, vrijeme je da i vi malo pokažete Americi da imate muda.Spriječite avione ili brodove koji dovoze naoružanje na Tajvan, pošto ga smatrate dijelom svje teriorije.Rusi su pokazali, sada je loptica na vašem dijelu terena.

Max
9 mjeseci prije

Idu putem Ukrajine.

Crni Golf 4 vrata
9 mjeseci prije

.. United State of the All Demons🇺🇸.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI