Kina otkriva zašto misli da su SAD poslale Pelosi na Tajvan

Wang Yi i Nancy Pelosi
13 komentara

Peking je sugerirao da je posjeta predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu možda bila dio smicalice Sjedinjenih Država čiji je cilj bio stvaranje izgovora za raspoređivanje većeg broja svoje vojske u regionu.

U izjavi datoj tokom njegove posjete Bangladešu i objavljenoj u nedjelju, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da “postoje znakovi da Sjedinjene Države pokušavaju ponoviti svoje stare trikove”. Diplomata je pojasnio da Vašington ima istoriju “prvo stvaranja problema, a zatim ga koristi za realizaciju sopstvenih strateških planova” drugdje u svijetu.

Prema ministru, regionalni igrači bi se trebali suprotstaviti pojačavanju američkog vojnog prisustva u blizini Tajvana. Peking je podsjetio Washington da “Tajvan nije dio Sjedinjenih Država, već teritorija Kine” i da su davanjem zelenog svjetla za Pelosijevu posjetu SAD odustale od svoje ranije iskazane privrženosti teritorijalnom integritetu Kine.

Vang je dalje opisao snažan odgovor Kine, koji je, između ostalog, uključivao i sankcije, kao “legitiman, razuman, zakonit, neophodan, otvoren i primjeren”. Dodao je da mjere o kojima je riječ imaju za cilj “odvraćanje pokušaja SAD-a da ‘iskoriste Tajvan za kontrolu Kine'”.

Najviši kineski diplomata tvrdio je da je posjeta Pelosijeve opravdala separatističke snage koje podržavaju nezavisnost Tajvana. Kao trećerangirana osoba u američkoj vladi, Pelosi je udružila snage sa separatistima i borila se protiv kineskog naroda, rekao je.

Ministar vanjskih poslova je načelo nemiješanja u unutrašnje stvari drugih naroda nazvao “zlatnim pravilom” za međudržavne odnose. “Danas, kada jednostrano maltretiranje s vremena na vrijeme hara, međunarodna zajednica bi trebala stvoriti jasniji konsenzus o tome, dati jači glas, zajednički štititi osnovne norme međunarodnog prava i zajednički štititi legitimna prava i interese svih zemalja u razvoju.”

Bangladeš je izdao saopštenje u kojem je ponovio svoju podršku politici jedne Kine u Pekingu. Kina posmatra samoupravni Tajvan kao otcijepljenu provinciju i dio suverene kineske teritorije. Dugo je bila zvanična američka politika da priznaju, bez odobravanja, tvrdnju Kine na suverenitet nad Tajvanom.

Peking je više puta prijetio prije posjete Pelosijeve Tajpeju, rekavši da će njeno putovanje potkopati suverenitet Kine i oštetiti američko-kineske odnose. U telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom samo nekoliko dana prije nego što je Pelosi otputovala u Aziju i Pacifik, kineski predsjednik Xi Jinping je upozorio: “Oni koji se igraju vatrom će od nje poginuti.”

Nakon što su ta upozorenja ignorisana i Pelosi je završila sa svojom posetom Tajvanu, Kina je prekinula vojne i klimatske odnose sa Vašingtonom.

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Osim toga, ovih dana je i saslušanje vještičinog supruga u vezi prevara…

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovo sa klimatskim promjenama pokazuje da su izuzetni stvarno prešli granicu kada Kinezi ruše jednu od glavnih svjetskih agendi.
Vojna komunikacija će se vratiti ubrzo, ali ova klimatska sumnjam da hoće.

hiber
1 godina prije

Bas Peking boli briga za Taivan. Neće nigdje otploviti. Vojne vjezbe do 9 mjeseca se sada sele u Bohaisko more 150 km od Pekinga. Zlu ne trebalo. Problem je što se Xij kandidira za treći mandat, a to im nije baš kontinuitet.

1 godina prije

Koriscenjem sankcija Peking daje legitimitet takvoj politici.
Prekidanjem odnosa u bilo kojoj sferi cini uslugu Vasingtonu koji postize ono sti hoce a da ne ispadne siledzija.

Ipak, ovim potezima Peking pokazuje odlucnost – rekao bih sve u svemu 2:1 za Amere.

Max
1 godina prije

Zbog ponižavanja Kine i izazivanja rata.

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Jedan je VVP “kad vidiš da je tuča neizbježna udaraj prvi”

Darko
1 godina prije

Kinezi su trebali imati muda i srušiti avion sa Pelosi i kompletnom posadom..

Perun
1 godina prije

Šta je babi milo, to joj se i snilo….P.S..E sada, nama ostaje da mislimo o tome šta je to baba Pelosi Nency “htjela”…

Darko
1 godina prije

Zašto nisu krmaču Pelosi skinuli s 10.000 metara bez padobrana?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI