Kina pojačava uvoz nafte iz Irana

Izvoz nafte iz Irana
3 komentara

Čini se da Kina postaje glavni uvoznik iranske nafte, budući da će se razina iranske proizvodnje povećati zahvaljujući boljim odnosima s Bidenovim SAD-om.

Tijekom prošle godine Kina je uvozila iz Irana prosječno 306.000 barela dnevno (bpd) sirove nafte, što je ukupno 17,8 milijuna tona. Većina tog uvoza, 75 %, došla je neizravno preko Malezije, Omana ili Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako se povećava potražnja, ovog ožujka očekuje se da će kineski uvoz iranske nafte doseći razinu od 856.000 bpd, što je porast od 129 % u veljači. Izvještava se da je iznenadni priljev iranske nafte prouzrokovao zagušenja u lukama, jer su tankeri iskrcani.

Kinu privlači iranska nafta zahvaljujući niskim troškovima, čija se cijena često kreće između 3 i 5 dolara, ispod referentne vrijednosti Brenta.

Uvoz iz Irana znatno se smanjio širom Azije, posebno u Kinu, Indiju, Japan i Južnu Koreju, od 2018. godine, nakon sankcija izrečenih toj zemlji pod Trumpovom administracijom. Međutim, kinesko preuzimanje iranske nafte tijekom posljednjih nekoliko mjeseci sugerira da će se ovaj trend vjerojatno promijeniti pod novom administracijom.

Uvoz iz Irana u Kinu nikada nije u potpunosti stao, ali se sigurno smanjio. Međutim, prema Emmi Li, analitičarki izvora sirovine tvrtke Refinitiv, “obujam je počeo rasti od zadnjeg tromjesečja 2020., a provincija Shandong je regija koja prima najviše sirovine, što ukazuje da su neovisne tvornice glavni potrošači.”

Indija je također započela uvoz iranske nafte, pod pretpostavkom da će se trgovina s Iranom nastaviti. Sve se ovo događa u vrijeme kada Nacionalna iranska naftna kompanija (NIOC) pokušava poticati nova partnerstva širom Azije, kako bi povećala svoj izvozni potencijal, dok ubrzava nacionalnu proizvodnju.

Vladin dužnosnik u Indiji vjeruje da će se iranske zalihe vratiti na tržište u roku od tri do četiri mjeseca, uz očekivanja za razvoj dodatnih partnerstava nakon iranskih izbora, koji se trebaju održati u lipnju.

Kineski interes za iransku naftu ide ruku pod ruku sa sveobuhvatnim strateškim partnerstvom dviju zemalja. Inicijativa očekuje da će trgovinska razmjena između dviju zemalja doseći 600 milijardi dolara tijekom sljedećeg desetljeća. Uz to, kineska inicijativa ”Pojas i put” (BRI) pokušava ojačati područne političke, ekonomske i strateške veze, s naglaskom na energetsku industriju.

Najnoviji energetski ugovori sklopljeniizmeđu Irana i Kine, omogućuju iranskoj strani dovršavanje financijskih transakcija u inozemnim valutama, poput eura, kako ne bi bio vezan za američki dolar i kako bi se izbjegle eventualne američke sankcije.

Trenutno Iran osigurava samo tri posto ukupne kineske opskrbe naftom. Međutim, veća suradnja između zemalja u raznim industrijama mogla bi potaknuti snažniji energetski sporazum, jer se stisak američkih sankcija prema Iranu postupno smanjuje.

Kina izgleda i dalje ostaje najveći svjetski uvoznik nafte, s potrebom za naftom od oko 12 milijuna barela dnevno. To ga čini ključnim partnerom za zemlje bogate naftom, s kojima može uspostaviti dugoročne trgovinske veze. Unatoč padu potražnje zbog situacije s Covidom-19, kineski uvoz nafte povećao se u siječnju za 32 %.

To odražava trend na cijelom azijskom području, jer se smatra da je cijelo to područje povećalo uvoz nafte za 7,5 % između prosinca i siječnja.

Čini se da će nakon godina teških odnosa s Iranom, Kina i azijsko područje uskoro nastaviti energetsko partnerstvo s naftom bogatom zemljom, koje povećavaju proizvodnju, kako bi zadovoljile porast potražnje.

irankinaNaftaNIOC
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
3 godine prije

Kiezi kupuju iransku naftu za bagatelne iznose i pri tom ih žestoko reketare jer im ne daju novce nego trampe svoju robu za naftu. Pri tom su iranci u debelom minusu, ali zbog embarga na izvoz od strane zapada su prinuđeni na takve uvjete trgovanja.

Max
3 godine prije

Ne Sumnjam da je iranska nafta i do danas nalazilia put do Kine ali ubuduće će to biti još lakše.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI