fbpx

Kina poručuje SAD-u: “Napadate nas za Arktik, a kupujete Grenland”

SAD protiv Kine

Kineski izaslanik u Danskoj izrekao je oštro pobijanje svom američkom kolegi, koji je optužio Peking da želi nametnuti “autoritarne vrijednosti” na Grenlandu – u velikoj suprotnosti s iskrenom američkom ponudom da kupi ostrvo.

Izaslanik Feng Tie je ove sedmice odgovorio ambasadorici Washingtona u Danskoj Carli Sands, nakon što je tvrdila da i Kina i Rusija imaju zlonamjerni plan na Grenlandu i arktičkom regionu u cjelini. Sands je izjavila da samo povećani američki uticaj može osigurati „siguran i stabilan Arktik“.

„Važno je zapamtiti da je svaka saradnja dobrovoljna. Kina ni na koji način ne može nametati saradnju Grenlandu ili Danskoj “, rekao je Feng, eksplodirajući na tvrdnje Sands kao na „apsurdne i pogrešne “.

Kina poštuje suverenitet, suverena prava i jurisdikcije arktičkih država.

Optužujući u aprilu Peking da „postepeno pokušava prodrijeti na Arktik“ kako bi promovisao „grabežljive ekonomske interese“ , Sands je rekla da je zemlja tamo stekla „uporište“, putem mreže naučnih posmatračkih mjesta, između ostalog.

Feng je takvu tvrdnju takođe odbacio, primijetivši da Kina ima pravo pristupa dijelovima Arktika prema Svalbard Sporazumu iz 1920. godine, koji je dozvolio raznim potpisnicama da sprovode naučna istraživanja i komercijalne aktivnosti u određenim oblastima regiona.

Što se tiče kineskih „grabežljivih“ finansijskih interesa, Feng je rekao da trenutno na Grenlandu ne postoje kineske kompanije, ali je dodao da je Peking tamo otvoren za pojačanu ekonomsku saradnju.

Prošle godine je američki predsjednik Donald Trump pokrenuo ideju o kupovini Grenlanda – autonomne teritorije Kraljevine Danske. Ali, danska premijerka Mette Frederiksen je ponudu odbacila kao „apsurdnu“, insistirajući na tome da Washington ne može samo „kupovati i prodavati druge zemlje i stanovništvo“.

SAD su u aprilu ponovo potpalile plamen u Kopenhagenu, nudeći paket pomoći u iznosu od 12 miliona američkih dolara za „start-up“ američke investicije u turistički i energetski sektor Grenlanda, navodeći istu zabrinutost zbog kineskog i ruskog uticaja. Brojni danski poslanici shvatili su taj korak kao pokušaj „potkopavanja“ odnosa Danske sa ostrvom, nazivajući američku „agendu“ u toj zemlji „neprihvatljivom“. Washington nije imao otvorene diplomatske veze s Grenlandom od 1953. godine, kada je američki konzulat zatvoren nakon Drugog svjetskog rata.

Dok je Washington i dalje podizao crvene zastave o „miješanju stranaca“ na Arktiku, američka mornarica započela je provokativne misije „slobodne plovidbe“ u regionu, ploveći ratnim brodovima kroz Barentsovo more, podijeljeno između ruskih i norveških teritorijalnih voda. Iako osuđuju bilo kakvo angažovanje na Arktiku takozvanih „protivnika“ kao grabežljivo, SAD smatra svoje vojno prisustvo u regionu jedinim načinom da se očuva „stabilnost“.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Borik
Gost
Borik
5 mjeseci prije

Arktik je Ruski i kina nema veze sa njim. Okupirali su Tibet i uništili tibetanski narod sa tisućama godina starom kulturom,
zato i jesu pustili viirus.
Greland je ostatak starog kolonijalnog poretka,koji mora nestati, ionako je bliži kanadi i usa nego evropi.

Slovenac
Gost
Slovenac
5 mjeseci prije

Bork u borove nije za tebe zagadjen zrak pokvaris se 🙂 🙂 i ne lupetaj gluposti ako je iko unistavao i unistava i danas narode onda su to amerikanci i izraelci ma gdje nam nestadose indijanci nemozes ih 10 skupiti samo da se kadar filma snimi …

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
5 mjeseci prije

Slovenac – to su sve šestokraki trolovi.

Kažun
Gost
Kažun
5 mjeseci prije

Jel Grenland u građevinskoj zoni?Ako jest,Danci bi namlatili puno zelembaća !!!

U Istri je metar2 skuplji nego ostala zemljišta.
Građevinsku zonu je određivala zavičajna mafija koja “voli svoj zavičaj”,
a svoj novčenik još i malo više.
Vjerovatno je stanje isto i na liniji Savudrija – Konavle,bez obzira koja je
stranka na vlasti,svi drže desnicu na srcu/ novčaniku .

Po nekoj logici Malvinski otoci trebali bi biti Argentina,ne UK.
Madeira,Kanarski otoci ………… ima i više ekstrema gdje geografska
udaljenost nije bitna kojoj državi nešto pripada.Bitno je tko ima veću batinu

Bila nekad reklama ulja za sunčanje “Svatko ima svoj faktor”….20,30,60
Veći faktor,bolja zaštita ( kože/ UV zrake).

Kažun
Gost
Kažun
5 mjeseci prije

Na današnji dan prije 77 god. počela je Peta neprijateljska ofenziva.
Bitka na Sutjesci.
R.I.P. heroji.

Macola
Gost
Macola
5 mjeseci prije

Kažun prije 28 godina je počela najveća pljačka domačeg čovika šta me fali lula za pred 77?? godina ili 177 ili 1777 godina šta su Turci tili? Brižni nisu tili krast samo uzest od drugega…i od nas.

IDS Dieben
Gost
IDS Dieben
5 mjeseci prije

Pitaj Jakovića i IDS mafiju koja😘 je to i koja se obogatila na domaćem čoviku a svi šoldi su od 92 u IDS žepu u bazenima i vilama. Sve su upropastili u 28 godina su ukrali 90% a izgradili 10%. Pa sebi su digli cinu u Nebo!

Kažun
Gost
Kažun
5 mjeseci prije

Dieben
Ima neka tajna veza
Dabogda ih voda odnijela – Željko Bebek- narodne poslovice
Ma,nije u šoldima sve – ima nešto u nekretinama.

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

Ima tu nešto.

hiber
Gost
hiber
5 mjeseci prije

Kinezi su stjetani u kut pa sad sikću kao mačke. Raspala im se koncepcija “tihe vode”. Sad im ostaje pristup supersile na koji očigledno još nisu spremni.

Crveni
Gost
Crveni
5 mjeseci prije

Ova izjava o “očuvanju stabilnosti” je među iskrenijim USA izjavama u zadnjih par godina. Naime svatko tko neće plesati kako oni sviraju dobiće batine. Samo nisam siguran jesu li dvaput razmislili Ameri prije nego su poslali svoje drage marince u Artički krug, nije tajna da tamo ima puno cccr podmornica do kojih vjerojatno niti nisu stigle vijesti o kraju hladnog rata i raspadu cccr-a. Oni će sigurno prirediti doček vrijedan pamćenja Amerima u “slobodnim vodama”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
11
0
()
x