Kina povećava odgovornost za „gnusne“ zločine kako bi i počinioce od 12 godina privela pravdi

Kina starosna krivicna odgovornost
15 komentara

Peking je odlučio da smanji starost krivične odgovornosti, čineći djecu već od 12 godina odgovornom za „gnusne“ zločine, poput ubistava, teških tjelesnih povreda i drugog ekstremnog nasilja.

Stalni odbor Kineskog narodnog kongresa glasao je za novu odredbu u subotu. Izmjene krivičnog zakona u zemlji treba da stupe na snagu 1. marta sljedeće godine.

Do sada je kineska starost krivične odgovornosti za većinu krivičnih djela iznosila 16 godina. Međutim, djeca koja su počinila teška krivična djela kao što je ubistvo s predumišljajem već se smatraju odgovornim počevši od 14. godine. Potez je navodno podstaknut porastom maloljetničkog kriminala koji je ta zemlja doživjela od 2018. do 2019. godine.

Prije ovog skoka, stopa kriminala među djecom je postepeno padala nekih pet godina. Zločini među prestupnicima mlađim od 14 godina uključuju krađu, pljačku, namjerne povrede, pa čak i silovanje, navodi se u izvještaju koji je u junu objavio Vrhovni narodni prokurat.

Promjena zakona države približava Kinu zemljama sa najnižom starosnom granicom krivične odgovornosti. Na primjer, u Engleskoj i Velsu, djeca mogu biti krivično gonjena počev od 10. godine. Zakoni na Tajlandu su još stroži, jer se mladi prestupnici mogu pojaviti pred sudom kada napune samo sedam godina.

kinakrivična starosna odgovornostzakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

Moš mislt, sad će i djecu smatrat opasnim kriminalcima, a kad u tim godinama mogu bit “opasni kriminalci”, moći će vjerovatno i “druge stvari legalno da im se rade”.

Stara kuka
3 godine prije

Bosanac. Pogledaj link o najgorim djećjim kriminalcima u Britaniji. Osobito pročitaj slučaj Mary Bell i onaj Johna Venablesa i Roberta Thompsona. Imali samo 10 godina kad su počinili čudovišne zločine. I mislim da za takve monstrume ne bi smjelo biti nikakvog oprosta bez obzira na njihove godine.

https://www.crimeandinvestigation.co.uk/shows/kids-behind-bars-life-or-parole/articles/britain%E2%80%99s-worst-child-criminals

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Arkaj
3 godine prije

Teško je odrediti granicu koja bi trebala odvojiti one koji su psihićki zdravi a nesvjesni posljedica svojih djela, dakle djeca, o onih koje treba kažnjavati zbog nepridržavanja zakonskih normi. Ta granica nije ista za sve i neki su puno duže djeca od drugih koji su defakto odrasli u tom pogledu i iako veoma mladi razumiju što se ne smije raditi. Ipak mislim da je u slučaju djece kriminalaca najveći teret odgovornosti ipak prvenstveno na roditeljima i društvu pa tek onda na tim maloljetnicima…

shumadinac
3 godine prije

Ako deca ne podležu krivičnom gonjenju da li će se možda kriminalci dosetiti da ih koriste za dilovanje droge, egzekucije…? Nevezano za Kinu, ona će radikalnim merama da preseče problem a onda da ga “društvenim inžinjeringom” iskoreni.

Da li ćemo mi dočekati da zaziremo kad nam neko dete ude u susret?

Antinwo HR
3 godine prije

Kina je obićno kabalističko komunističko smeče od države!

Mikojan
3 godine prije

Ikada? vrlo uskoro !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI