Kina reaguje na smrt Navaljnog

Alexey Navalny
28 komentara

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog prije nego što medicinski vještaci utvrde tačan uzrok smrti, rekavši da Moskva može rješavati svoje domaće stvari bez stranog uplitanja.

“Ovo je unutrašnja stvar Rusije. Neću komentarisati”, rekao je portparol ministarstva odgovarajući na pitanje novinske agencije AFP u subotu.

Reakciju je odmah kritizirao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je optužio Peking da podržava Moskvu.

“Danas smo dobili izjavu kineskog ministra vanjskih poslova da je smrt Navaljnog ‘unutrašnje rusko pitanje’ Pa, to nije unutrašnje rusko pitanje”, rekao je Stoltenberg novinarima na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu, okrivljujući rusku vladu za smrt Navaljnog.

“Peking pomno prati rat u Ukrajini. A ono što se danas dešava u Ukrajini može se desiti sutra u Aziji. I što je Putin uspešniji u Ukrajini, veća je verovatnoća da će [kineski] predsednik Si [Jinping] upotrebiti silu protiv Tajvana“, dodao je.

Navalny, 47, se prvi put istaknuo kao ekstremno desničarski aktivista. Preminuo je u petak u kaznenoj koloniji u regionu Jamalo-Nenet dok je služio 19-godišnju zatvorsku kaznu zbog krivičnih dela vezanih za “ekstremizam” i rehabilitaciju nacističke ideologije.

Tačan uzrok smrti ostaje nejasan, iako je izvor za RT Russian sugerirao da je riječ o krvnom ugrušku. Kremlj je rekao da medicinski stručnjaci istražuju ovaj slučaj.

Brojni zapadni lideri brzo su sugerisali da Kremlj snosi odgovornost za njegovu smrt, opisujući Navaljnog kao „lidera opozicije“ zbog njegovog učešća u antivladinim protestima.

U subotu je izaslanik Moskve u Washingtonu Anatolij Antonov rekao da je američka reakcija na smrt Navaljnog “još jedan pokušaj miješanja u unutrašnju politiku Ruske Federacije”, opisujući salvu optužbi kao “protok žuči”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je u petak da ruska Federalna kazneno-popravna služba preduzima sve neophodne korake da istraži smrt Navaljnog, istovremeno upozorivši zapadne lidere da ne daju “besne izjave”.

kinaNavaljnirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Tko ga hebe 🤷 . P.S. ;- Valjan primjer i svim ostalima 😉

Nekoime
2 mjeseci prije

Pa ne mogu valjda Rusi ubijati CIA plaćenike kako se sjete.

Dawor
2 mjeseci prije

Dug život Putinu,Lukašenku,Xiju,Maduru,Basharu i Kim-u !!!!!

gargamel
2 mjeseci prije

Stotine sportista umrlo na terenu ili treningu od pelcovanja, sada ovo neko čudo.

Bruno
2 mjeseci prije

Zlo i naopako. Izgubili su još jednog špiju i plaćenika. Ko će sada organizirati Majdan? Umro Gorbačov, umro Navaljni, ni Amerika se ne osjća baš najbolje.

Jomla
2 mjeseci prije

Jens je etalon za kloc, jbg… 😛 😛

Pravi Draco
2 mjeseci prije

RUSKE VLASTI OBJAVILE UZROK SMRTI NAVALJNOG: Istražitelji otkrili od čega je umro Putinov opozicionar

ALEKSEJ Navaljni preminuo je od ‘sindroma iznenadne smrti’ nakon što se srušio u petak, navodno su ruski istražitelji rekli majci opozicionog lidera kada je došla u brutalnu zatvorsku koloniju IK-3 Polarni vuk.
———-

Ili pelcitis iznenaditis ili putinitis iznenaditis.

Bozje bice
2 mjeseci prije

Tko je on? Se cijepio iglom iz raja kak papek u Vqtikanu rekel

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Rusiju ozbiljno doživljavaju samo Srbi. Oni glupi, naravno! Ostali se smiju. Putin je u samo godinu dana uspio uništiti imidž Rusije kao velesile, oslabiti vlastitu vojsku i gospodarstvo, do sada je u smrt ili invalidska kolica poslao oko 200 000 Rusa, a granica s NATO paktom se udvostručila. Dobro, nije sve tako crno. Prigožin je zauzeo WC u Bahmutu. Isplatilo se!

So baby talk to me
2 mjeseci prije

Oni koji su ga obučavali, ti su ga i ubili. Pošto ničemu nije poslužio pa aj ovako mrtvog da probaju da ga iskoriste

Steve
2 mjeseci prije

I to baš posle Putinovog intervjua, hm?!

Zvone
2 mjeseci prije

Treba se pitati ko najviše dobije smrću tog tipa. Sigurno ne Rusija jer ga je ona već imala iza rešetaka pa joj nije mogao nauditi. Ali ameri dobijaju mogučnost zaoštravanja sankcija i eventuelno mbarem malo okrenuti Kinu od Rusije.

25.ura
2 mjeseci prije

A što je sa Julian Paul Assange, Edward Joseph Snowden. Chelsea Elizabeth Manning  (ex Bradley Edward Manning) , i mnogi drugi koje progone institucionalni teroristi Usranaca (a obične crnce ubijaju na ulicama kao opozicionare) to je Zapad slobode, a o ruskome opozicionaru na plaći Zapada (CIAe) honorarni profesionalni urlikavci na poziv tranparentišu za medijsku propagandu. Koga to više može ponjeti… Zapadnjački politički vigilanti nastoje militarizirati populaciju EU, užasnuti da mladi zaziru  od vojnog poziva, uniforme i vojničkoga drila, izbjegavajući i odbijajući „dobrovoljnost ubijanja“ u ime čega!?? očuvanja privilegija i bogatstva izrabljivača građanstva i očuvanja „mondijalizma“ oligarhije Zapada pod egidom mondijalističkih pravila!! Bogati uzurpatori Slobode na Zapadu su u panici, nema tko uskoro da ih brani a kamo da pobegnu (moguće na Mjesec)

xyz
2 mjeseci prije

Sergej Tihanovski, suprug Svetlane Tihanovske, nakon smrti Alekseja Navaljnog obratio se vlastima EU i SAD sa zahtjevom da ga ne ubiju. “Želim tiho odslužiti svoj mandat. Nisam političar i ne želim to više raditi. Svetlana je postala čelnica oporbe u Bjelorusiji. Ima predsjedničku potvrdu. Svi su me već zaboravili i Samo želim da me puste živog Moja smrt vam neće dati ništa “Nemojte mi slati svoje zastupnike i odvjetnike. Bolje biti zaboravljen u zatvoru nego poznat na groblju”, rekao je bloger i bivši Lukašenkov protivnik u njegov apel objavio vodstvo kolonije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI