KINESKA ŠPIJUNAŽA: Ljubavne priče mladih kineskih studentica i francuskih vojnika postale predmet istrage francuske kontraobavještajne službe?

Kinezi špijuniraju Francuze
10 komentara

Francuske kontraobavještajne službe zabrinute su zbog bretonskih vojnika koji se masovno vjenčavaju s kineskim studenticama. Ovo je jedno od otkrića knjige koja je upravo objavljena o kineskoj špijunaži u Francuskoj.

Knjiga “France Chine, les liaisons dangereuses” (Francuska, Kina, opasne veze) otkriva da je Generalno tajništvo za obranu i nacionalnu sigurnost zabrinuto, te je u povjerljivoj zabilješci spomenut nenormalno visok broj brakova između francuskih vojnika sa sjedištem u Bretanji i kineskih studentica.

Jesu li sve studentice špijuni?

Bilješka to ne govori, ali obavještajni stručnjaci teško vjeruju u ljubavne priče. Više vjeruju u ono što se naziva tehnikom zavođenja koju odavno koriste mnoge zemlje kao što su Izrael, Francuska, Rusija, a sada vidimo i Kina.

U Bretanji su ciljevi mnogobrojni. U blizini je Brest Ile Longue i baza francuskih nuklearnih podmornica, istraživački centri, start-upovi i oko 400 tvrtki koje rade u području obrane. A da i ne spominjemo osjetljivi ogranak DGA (Generalnu upravu naoružanja).

Konfucijev institut u Brestu

U bretonskom gradu Brestu se nalazi Sveučilište Zapadne Bretanje i Nacionalna škola naprednih tehnika, koja prima studente iz Kine. Peking je također otvorio institut Confucius u Brestu, ekvivalent našim kulturnim centrima u inozemstvu. U istraživačkom laboratoriju na velikoj inženjerskoj školi u Bretanji nalazi se trideset studenata koji pripremaju doktorat. A njih deset su Kinezi, koje je poslao kineski institut za tehnologiju, koji radi izravno za vojsku.

Antoine Izambard, autor knjige, zaključuje da samo naivni ne razumiju što se događa, te poručuje vojnicima i inženjerima: “Ako vas kineska mlada studentica iznenada smatra vrlo privlačnim, budite oprezni”.

Alcatela je špijunirao Huawei – Kinezi kopirali grešku

Knjiga sadrži druga otkrića o kineskoj špijunaži. Na primjer, kako je francuska tehnološka grupacija Alcatel izgubila veliko tržište u Velikoj Britaniji, kojeg je na kraju dobila kineska grupa Huawei. Francuzi su uspjeli doći do uređaja koje je Huawei prodao Britancima. Radilo se o identičnim kopijama Alcatel proizvoda. Pošto je sve kopirano, Huawei je kopirao tvorničke greške i nedostatke francuskih proizvoda. Za Alcatel je gubitak ovog tržišta bio pravi šok, dok je kineska grupacija Huawei špijuniranjem uštedjela 10 godina istraživanja. Huawei je na kraju priznao krađu i platio odštetu.

Iz ovih razloga se telefoni Huaweija nalaze se u središtu svih sumnji. Huawei je posebno ispred svih glede 5G komunikacijskog protokola koji se već koristi za ultra brzi mobilni internet. Sve to stvara noćne more sigurnosnim službama.

Jedan primjer

U bliskoj budućnosti svi će automobili biti opremljeni 5G tehnologijom koja će im omogućiti autonomnu vožnju tj. punu kontrolu nad vožnjom. Zamislite da kineska tvrtka ima monopol. To bi značilo da bi Peking mogao paralizirati zemlju. Osim u automobilskoj industriji, 5G će se koristiti u medicini i u našim kućama. Radi se o pravnoj noćnoj mori.

Huawei je stvorio bivši kineski pukovnik. Službeno, tvrtka pripada svojim zaposlenicima, ali država je ta koja ima kontrolu. Grupa je osnovana u 170 zemalja. Odjel za istraživanje i razvoj zapošljava 70.000 ljudi, uključujući 100 najboljih francuskih matematičara u istraživačkom centru u Boulogne-Billancourtu (predgrađe Pariza).

Suočena s ovim sigurnosnim prijetnjama, Francuska je reagirala stvorivši tajnu strukturu: Anti-Huaweijev odbor, pod kodnim nazivom “Cerberus“. Odbor koji se u Matignonu sastaje s predstavnicima tajnih službi, agencije za računalnu sigurnost i 5 ministarstava. Primjerice, ovaj je odbor zamolio visoke dužnosnike da ne primaju poklone, pogotovo telefone Huawei. Odbor je također bio zabrinut zbog toga što previše viših rukovoditelja EDF-a (ekvivalent HEP-u u Hrvatskoj) koristi ove kineske telefone.

Ukratko, Francuska želi biti oprezna, bez objave rata Kinezima. Ne želi poput Donalda Trumpa zabraniti francuskim tvrtkama da kupuju i prodaju proizvode Huaweija. Međutim svjesna je opasnosti koja prijeti, jer vjerojatno i Francuska koristi slične metode. Možemo slobodno reći da svaka ozbiljna zemlja želi dominirati i špijunirati druge. Ona koja ne brine o svojoj sigurnosti i što drugi radi, ne može imati svijetlu budućnost.

HuaweikrađaŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hrvoje
4 godine prije

Svaka zemlja mora voditi brigu o sebi jer drugi joj neće pomoći. Svjetom ne vlada ljubav nego prirodna selekcija, a svi znamo kako je “milosrdna”.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Od danas sam vojnik u nuklearnoj bazi i cekam da me mlada Kineska studentica zavede…

Riddick
4 godine prije

Zene vole oficire 🙂
Salu na stranu mislim da Francuze najvise spijuniraju Amerikanci ali o tome ne smeju da izadju u javnost a Rusi i Kinezi su dezurni krivci i njih je lako optuziti.

Ante
4 godine prije

Očigledno je netko u Francuskoj jako ljubomoran, pa sada pravi frku, jer njega nisu htjele zavesti Kineskinje. Iako im je nudio sve tajne koje je imao sa sobom. Zato sada imamo ovu aferu.

mars
4 godine prije

A mozda su bretanjski vojnici prirodno obdareni poprilicnim viskom centimetara pa Kineskinje “odlijepile”. Hitno narediti postrojavanje – goli ispod pojasa, pa s metrom u rukama provjeriti i ovu mogucnost.

CPGS
4 godine prije

Jadni Kinezi, i onako im fali zena a sad ih jos izvoze na truli zapad.

No, za partijske sefove ce se naci.

Toni
4 godine prije

“U bliskoj budućnosti svi će automobili biti opremljeni 5G tehnologijom koja će im omogućiti autonomnu vožnju tj. punu kontrolu nad vožnjom. Zamislite da kineska tvrtka ima monopol.”
Evo, ja zamislio da u bliskoj budućnosti svi automobili budu opremljeni 5G tehnologijom koju je proizveo USrA Apple. I, šta onda, to je manje opasno? Mislim da je pametnije i crnom đavolu dozvoliti monopol, samo ne kriminalcima i ubicama preko Atlantika.

šijgvweoirfiewfwefwdceidicidw
4 godine prije

A ovi gali pametnjakovići nemaju nita protiv da njima vedre i oblaće isti stotinama godina? Podatak da jedni te isti drže u gala svo bogatstvo zadnjih 600 godina govori sve.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI