Kineski digitalni yuan može zamijeniti Bitcoin i završiti hegemoniju američkog dolara

Yuan
14 komentara

Za kinesku suverenu digitalnu valutu, koju bi se javnosti moglo ponuditi sljedeće godine, predviđa se da će zamijeniti papirni novac. Analitičari kažu da bi to moglo čak i pomaknuti globalnu ravnotežu ekonomske moći.

Narodna banka Kine prošlog je tjedna otkrila da planira pripremiti suverenu digitalnu valutu na vrijeme za Zimske olimpijske igre 2022. godine. Ograničena ispitivanja već su u tijeku u četiri grada širom zemlje.

“Gledajući unatrag nekoliko godina, dva definirajuća povijesna događaja 2020. bila bi pandemija koronavirusa, a druga bi bila digitalna valuta”, rekao je ranije istraživač Centra za digitalne financije Sveučilišta Peking, XuYuan, ranije za South China Morning Post.

Tijekom pokretanja studija na vlastitoj digitalnoj valuti još od 2014. godine, Peking je proučavao korištenje svih kripto valuta, poput bitcoina. Trgovanje kripto valutama zaustavljeno je na oko 100 razmjena u zemlji od 2017. godine, u skladu s propisima o prijevarama i pranju novca. “Oni vide priliku da budu ovdje globalni lider”, rekao je Andrew Polk, suosnivač i šef ekonomskog istraživanja Trivium Kine (savjetnik sa sjedištem u Pekingu).

Stručnjaci kažu da su planovi Kine pokrenuli zabrinutosti zbog nove prijetnje američkoj financijskoj dominaciji. Prema Aditi Kumar i Ericu Rosenbachu s Harvard Kennedy škole, digitalna verzija kineske valute mogla bi s vremenom omogućiti Iranu i drugim zemljama da lakše izbjegnu američke sankcije ili premjeste novac, a da ga Washington ne primijeti. U članku za vanjske poslove objasnili su da bi jednog dana digitalni valut mogao biti prebačen preko granica bez prolaska kroz međunarodne platne sustave utemeljene na dolarima.

Bivši američki ministar financija Henry Paulson tvrdio je da prijetnja statusu dolara kao preferirane valute u svijetu “nije ozbiljna briga”. Ustvrdio je da čak i ako se digitalni yuan po cijelom svijetu pokaže visoko mobilnim, američkom dolaru vjeruje cijelo tržište, a još ga uvijek drže cijene nafta i druge ključne trgovine robom. Međutim, prema riječima izvršnog direktora Sino Global Capitala Matthewa Grahama, digitalni yuan mogao bi potaknuti druge zemlje i ljude u inozemstvu da se upoznaju s kineskom tehnologijom i valutom.

“Vrlo je moguće da druge zemlje usvoje kineski okvir i tada prednost prvog pokretača postaje jak mrežni učinak”, rekao je za Bloomberg i dodao: “Ovo je najbolji scenarij za Kinu.”

Digitalni yuan bit će povezan s brojem nositelja pametnih telefona, a transakcije će se odvijati putem aplikacije. Korisnici će moći prebacivati novac između računa dodirom na telefone, poput fizičke promjene gotovine. Valuta će biti legalno sredstvo plaćanja, tako da se može razmjenjivati bez potrebe za bankom kao posrednikom.

BTCdigitalni novacKriptovalute
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Sjaši Murta da uzjaše Kurta…
Elem…Klasičan primjer zapadne nadmenosti zbog koje su i izgubili svu svoju prednost. .”Bivši američki ministar financija Henry Paulson tvrdio je da prijetnja statusu dolara kao preferirane valute u svijetu “nije ozbiljna briga”. Ustvrdio je da čak i ako se digitalni yuan po cijelom svijetu pokaže visoko mobilnim, američkom dolaru vjeruje cijelo tržište, a još ga uvijek drže cijene nafta i druge ključne trgovine robom.”.

Hattori Hanzo
3 godine prije

A kineze niko nece ni pitati zele li digitalni novac kao sto ih se nista ostalo ne pita.
Drazi mi je americki dolar ili bilo koja druga valuta koju mogu podici na bankomatu od ove digitalne diktature.
Ovo kad zaživi fizicki novac ce joj m ukinuti za dvije godina.
Zasto mediji svako oduzimanje sloboda nahvale kao nesto dobro.

neznanje
3 godine prije

Volio bi vidjeti prikaz tehnike rada i ekonomsku analizu koja stoji iza ovog projekta. Cijena Bitkoina jako varira. Državna valuta si to ne može dopustiti. Kako će osigurati stabilnost valute.

puf
3 godine prije

Pa ovo vec postoji u Kini, samo ne na nacionalnom osnovu. Preko WeChat aplikacije, koja djeluje u okviru korporacije Tencent, je moguce izvrsiti i digitalni prijenos novca u roku od par sekundi. Kinezi inace WeChat koriste za sve zivo, chatanje, placanje, prebacivanje novca, internet oglasavanje i sta sve ne. To je jedna aplikacija koja bi odgovarala kada se facebook, instragram, twitter, viber, whats up, amazon, e-bay i neke druge kombiniraju u jednu. Digitalni prijenos novca preko WeChata ide ovako. Osoba A klikne na opciju digitalnog prijenosa novca i onda ukuca koliko novca salje i kome salje. Osoba B dobije zahtjev za prihvatanjem. Kada osoba A posudi novac, a osoba B prihvati, osobi A automatski stize potvrda da je novac posudio i zakazani rok dokad joj osoba B mora vratiti novac. Ukoliko osoba B je vrati novac do zakazanog vremena, osoba A je moze tuziti, jer joj je ta digitalna potvrda… Čitaj više »

Bosanac
3 godine prije

Vec smo popusili dolar, sad trebamo pusit i nove prevare?

Max
3 godine prije

Ukidanje gotovog novca i potkopavanje dolara.

sobravia
3 godine prije

Ovo veze nema sa Bitcoinom i većinom kriptovaluta. Ovo je jednostavna digitalna platforma.

Vjeran
3 godine prije

Ovo je pisao netko tko nema pojma što je Bitcoin.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI