Kineski mirovni plan za Ukrajinu ‘uzaludno nadanje’

Josep Borell
35 komentara

Kineski prijedlog za okončanje sukoba u Ukrajini “nije mirovni plan”, tvrdi visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell. Diplomata je insistirao da su zahtjevi Kijeva jedino održivo rješenje krize, uprkos tome što je Rusija jasno stavila do znanja da ih neće prihvatiti.

Govoreći na događaju koji je u petak organizirao Evropski univerzitetski institut u Firenci, Borrell je rekao da bi EU trebala nastaviti s naoružavanjem Kijeva i ustvrdio da su određeni mirovni planovi za Ukrajinu nepoželjni.

„Jedina stvar koja se može nazvati mirovnim planom je predlog [Vladimira] Zelenskog“, rekao je on, misleći na ukrajinskog predsednika. “Kineski mirovni plan, pa, to nije mirovni plan. To je skup želja, želja, ali to nije mirovni plan.”

“Ako želite mir, pritisnite Rusiju da se povuče”, dodao je Borrell. “Nemojte mi govoriti da prestanem podržavati Ukrajinu.”

Mirovni plan Zelenskog zahtijeva da se Rusija povuče sa svih teritorija koje Kijev smatra svojim, uključujući Krim, kao i poziv na ratnu odštetu i sigurnosne garancije slične NATO-u, između ostalih mjera. Vlada u Kijevu je više puta govorila da neće praviti kompromise i da će nastaviti da se bori koliko god bude potrebno.

Borel je priznao da ruska vlada neće prihvatiti ukrajinske zahtjeve i okrivio Moskvu za nastavak neprijateljstava.

„Ako imate nekoga ko kaže: ‘Imam vojne ciljeve i nastaviću da bombardujem, nastaviću da se borim dok ih ne dobijem’ – dobro, kakav mirovni razgovor želite da vodite? rekao je on, misleći na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ako se Kijev preda, Borel je tvrdio da će ruske trupe biti „na poljskoj granici“ i da će Ukrajina postati „druga Belorusija“ . Bez podrške Zapada, ovo bi se dogodilo “za nekoliko dana”, predvidio je.

Rusija je pokrenula svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru 2022., navodeći kao razlog kontinuirane napade Kijeva u Donbasu i sve veću uključenost u NATO.

Pekinški mirovni prijedlog od 12 tačaka, koji je kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo u februaru, poziva na rješavanje sigurnosnih problema svake strane. Kineska vlada kritizirala je širenje NATO-a u Evropi, nazivajući ga korijenom sukoba u Ukrajini.

Borrell je sugerirao da bi Kina mogla imati ulogu u rješavanju krize gurajući Rusiju da prihvati uslove Kijeva, iako je izrazio zabrinutost zbog bližih veza između Moskve i Pekinga.

Diplomata je insistirao na tome da je EU ujedinjenija nego ikada u suočavanju sa “neprijateljem”, šaleći se da se osjeća kao “ministar odbrane” bloka.

Borelleukinarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
11 mjeseci prije

Ako se ovome nešto desi, jedini koji ga može dostojno zamijeniti je Grlić Radman.

Nekoime
11 mjeseci prije

Rusija se treba sama predati i pokloniti sve svoje sirovinsko bogatstvo na upravljenej mudrim neizabranim Soroševim namjesnicima koji upravljaju s EU. Možda Zelensky bude zadovoljan.

ForSale
11 mjeseci prije

A u Belorusiji ljudi umiru od namišljene bolesti, krstarećih bombi, gladni su i zima im je?… Pa to je jedino održivo rješenje. Da ukrajina postane Belorusija.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Taj Borell je – pazite ovo – visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

U njegovom opisu posla je da oblikuje i provodi zajedničku vanjsku sigurnosnu i obrambenu politiku EU-a (ZVSP), da predsjeda Europskim Vijećem za vanjske poslove, na čelu je Europske obrambene agencije i jedan je od potpredsjednika Europske komisije.

I taj žarko želi sa ovakvim izjavama da se rat na području Europe nastavi do kapitulacije jedne ili druge strane.

gargamel
11 mjeseci prije

Ovo nikako neće biti rešeno nekim pregovorima. Kad Rusi uzmu Odesu i stignu na granice sa Poljskom, onda se može početi razgovarati o onome što Rusija s pravom traži. Odmaknite nuklearno oružje, a znamo da je samo 100 km udaljeno od ruske granice.

Veliki
11 mjeseci prije

EU ce ratovati ako treba 100 godina

Dux
11 mjeseci prije

Ne bi se čudio da gamad iz EU i SAD- a, za koji mjesec zatraže ulazak NATO snaga u Ukrainu.

Mika
11 mjeseci prije

Opet zamajavate svet. Koji crni mirovni sporazum. Nek svatko ode u svoje granice i evo mira. Veličate Rusiju i lažete o razlogu za napad na Ukrajinu. Ne date Ukrajini u NATO kad ono ode Finska a i Švedska je na putu. Razoružanje Ukrajine kad ono Ukrajina bolje naoružana od Rusije. Samo lažete i petljate.

Max
11 mjeseci prije

Tako sam i mislio a i napisap sam to.

Гавран
11 mjeseci prije

Zelenski je pobegao iz zemlje.

Trajno ili privremeno?

Kineski analitičari smatraju da je Vladimir Zelenski s razlogom na brzinu napustio Kijev i otišao na evropsku turneju. Njegovo putovanje može biti povezano sa napadima dronova na Kremlj. Baijiahini autori ne vjeruju da je ovo slučajnost. „Zelenski je brzo napustio Kijev i posetio zemlje NATO-a kako bi sveo na minimum mogućnost da bude odmah likvidiran“, kažu stručnjaci iz Kine.

Mrki
11 mjeseci prije

5. svibnja Ukrajina slavi Dan “Azova” !

Prije točno 9 godina na obalama Azova u Berdjansku osnovana je i stacionirana postrojba čiji će borbeni podvizi inspirirati cijele generacije Ukrajinaca da cijene slobodu iznad svega i budu spremni braniti je. “Specijalna vojna operacija” se iz dvotjednog brzog slamanja cijele Ukrajine
pretvorila u fijasko.

Krle
11 mjeseci prije

Jedini održivi plan je da Ukrajina kapitulira, raspusti vojsku, uništi svo naoružanje, zatvori i osudi sve naciste i zločince u vojsci i vlasti, ali mislim da se “Zelenski” neće složiti.

Roccos
11 mjeseci prije

Čuj ovo”Ukrajina bi postala druga Bjelorusija”,da i što to fali Bjelorusiji,majmune čipirani.

Grdi
11 mjeseci prije

Taj borel je umisljeno i bahato zlo koji tjera EU u raspad ………..

Janko
11 mjeseci prije

Jeli Boreli,a što o svemu misli narod u Donbasu ili Krimu.Tko je vas ,Amerikance ili Zelenskog ovlastio da odlučujete o njihovoj sudbini.

Ivan
11 mjeseci prije

Zasto istrazuj ne napada ovog opasnog kabalistu Borrell ????????

Ivan
11 mjeseci prije

A koji se k…c ovaj olinjali msjmun stalno pjeni? Tko je njega i onu glupacu Ursulu bilo sto pitao? Kada ce se konacno EU probuditi i rastjerati tu stoku od jalovih politicara?

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Dokle jednu ne omrkne , drugom neće svanut ! Nažalost … Jedino rješenje 😪

Ivan
11 mjeseci prije

Hoce li konacno netko zatuci ovog majmuna?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI