Kinesko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo na izvještaje o zabrani Tesle, kaže da strane kompanije „moraju da se pridržavaju zakona“

Tesla - Kina
11 komentara

Izvještaji o zabrani Tesle u Kini stigli su usred sastanka najviših kineskih i američkih diplomata na Aljasci, nakon čega je američki State department rekao da su stranke vodile „ozbiljne diskusije“, dok je kineski vrhunski diplomata rekao da su „mnoge velike razlike“ ostale.

Kina kaže da se trudi da stvori bolje okruženje za strana preduzeća i aktivno ih prihvata sve dok se pridržavaju njenih zakona i propisa, reklo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova CNN-u odgovarajući na pitanja o navodnoj zabrani vozila Tesla u vojnim oblastima zemlje.

Ministarstvo je naglasilo da nije svjesno specifičnosti slučaja Tesla. “Bilo koje preduzeće koje posluje i investira u inostranstvu mora se pridržavati zakona i propisa zemlje domaćina. Sve dok strana preduzeća dolaze u Kinu da rade i investiraju u skladu sa zakonom i propisima, Kina pokazuje dobrodošlicu i otvoren stav i posvećena je stvaranju boljeg poslovnog okruženja za preduzeća iz svih zemalja“, rečeno je agenciji.

Prethodno je nekoliko medija izvjestilo da je Teslinim vozilima zabranjen pristup kineskim vojnim objektima zbog zabrinutosti zbog hardvera – posebno kamera – instaliranih na tim automobilima i terencima. Izražen je strah da su informacije koje Peking želi da kontroliše možda zabilježene i putem automobila vraćene Tesli.

Vlasnik Tesle multimilijarder Elon Musk uporedio je prijavljene probleme svoje automobilske kompanije u Kini u subotu sa problemima kineske aplikacije TikTok u SAD zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost.

Musk je takođe rekao tokom televizijskog obraćanja na istaknutom kineskom forumu da će Tesla biti zatvoren u Kini ili bilo gdje drugdje o ovom pitanju, ako se kompanija bude bavila špijunskim aktivnostima.

Tesla je glavni igrač u Kini, najvećem tržištu električnih vozila na svijetu.

TikTok nevolje u SAD

TikTok, popularna aplikacija za razmjenu video zapisa u vlasništvu kineskog ByteDancea, imala je problema u Sjedinjenim Državama tokom Trumpove administracije, i bivšim predsjednikom koji je vodio trgovinski rat protiv Kine.

Tada su SAD ciljale ByteDance i vlasnika WeChata Tencent, kao i desetine drugih kineskih tehnoloških kompanija, uključujući velike brendove poput Huawei, ZTE, SMIC i Xiaomi, zbog navodnih zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost. Neke od njih SAD su označile kao rizike za nacionalnu bezbjednost.

Washington je tvrdio da se privatni podaci Amerikanaca bez dozvole dijele sa vladajućom kineskom komunističkom partijom. Američki rukovodioci TikToka i ByteDancea u više su navrata negirali te tvrdnje.

Pod Bidenovom administracijom, slučaj se još razmatra i aplikacija još uvijek nije zabranjena.

kinateslaZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ришона Вилон
3 godine prije

ЕУ увела санкције Чајни, први пут у последњих 30 лета. Чајна узвратила много узвратније него што су каинити очекивали. Реакция Пекина на санкции, введенные ЕС в понедельник, впервые за 30 лет, за нарушения прав человека в Китае, не заставила себя долго ждать. Китай подверг резкой критике ЕС, а также ввел санкции в отношении ведущих депутатов Европарламента и деятелей ЕС. Обидевшиеся европейцы считают ответ китайцев «дерзким, непонятным и неприемлемым».Китайские контрмеры затронули членов Европарламента из Нидерландов, Бельгии и Литвы, пять уполномоченных ЕС (в том числе двух немцев), а также Институт китайских исследований Меркатора в Берлине и Фонд Альянса демократий в Дании.Согласно сообщению китайского МИД, им теперь запрещен въезд в КНР, а также запрещено вести дела с китайскими гражданами и компаниями.«Китайская сторона призывает ЕС побывать внутри (в Синьцзяне), признать серьезность своей ошибки и исправить это», — заявили в Пекине.ЕС должен «прекратить преподавать другим уроки прав человека и вмешиваться во внутренние дела», заявило китайское правительство, которое пригрозило дальнейшими действиями.… Čitaj više »

pes 300
3 godine prije

Washington: Da bi Kina zivijela na miru ona mora priznati americke zakone za Kinu.

Neocon Nightmare. Lavrov in China, Strengthens China-Russia Ties
23 March

Alexander Mercouris
Youtube

Alexander lijepo objasnjava kako je zapad gurnuo Rusiju Kini.
EU da je imala imalo pameti trebali su raditi istovremeno na ukljucivanje u Uniju Ukrajinu, Bjelorusiju i Rusiju.

Problem je s EU politicarima [ mislim uglavnom na ex kolonijalne sile ] da su odgojeni na hladnom ratu i nisu fleksibilni.

Prije desetak godina su neki Amerikanci, Rusofobi propagirali ideju kako ce Kina uzeti Rusiji Daleki Istok…pa su tako nastavili i neki Rusofobi s nasih prostora da trolaju tu glupost.
Danas imamo situaciju da Rusiji nema opstanka bez saveza s Kinom.
Ako tko zeli ruski teritorij to je zapad, ili Japan, ili Balti ili Poljaci…..

3 godine prije zadnji put uredio pes 300
Konspirator
3 godine prije

kini treba uvesti sankcije na svu robu koju su kopirali i falsifcirali, zabraniti ulazak brodova u luke sa takvom robom. Za svaku isporuku tražiti dokaz o autentičnosti robe koje izdaju zapadne zemlje. Prije toga naplatiti štetu koju su prouzročili sa Corona virusom.

Mikojan
3 godine prije

A zašto se čuditi ako netko ne želi da se snimaju ulice, samo pogledajte google-street u Njemačkoj pa se nitko ne žali.

Max
3 godine prije

Milo za drago.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI