Kinesko vojno upozorenje SAD

SAD i Kina
9 komentara

Ministarstva vanjskih poslova i odbrane u Pekingu dali su oštre izjave u ponedjeljak osuđujući odobrenje Bidenove administracije za novu prodaju američkog oružja Tajvanu. Posao je vrijedan 108 miliona dolara i uključuje dijelove oklopnih vozila i tehničku pomoć.

Peking  “zahtijeva”  da Sjedinjene Države “odmah povuku gore spomenuti plan prodaje oružja Tajvanu”, kao i da zaustave sve druge poslove naoružanja i prekinu vojne veze s otokom, rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane  pukovnik Tan Kefei. “U suprotnom, američka strana će biti jedina odgovorna za podrivanje odnosa između Kine i SAD-a i dvije vojske i mira i stabilnosti Tajvanskog moreuza.”

“Kineska narodnooslobodilačka armija će poduzeti sve potrebne mjere za čvrstu odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te odlučno osujetiti svaki oblik vanjskog uplitanja i separatističke pokušaje ‘nezavisnosti Tajvana’”, dodao je pukovnik.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin ponovio je ovo mišljenje, rekavši da zalihe oružja Washingtona “ozbiljno potkopavaju suverenitet i sigurnosne interese Kine i ozbiljno štete kinesko-američkim odnosima i miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza”.

“Kina će nastaviti da preduzima odlučne i snažne mjere da čvrsto brani svoj suverenitet i bezbjednosne interese”,  dodao je Vang.

Pentagon je u petak otkrio da je američki State Department dao zeleno svjetlo za transakciju, čija je vrijednost do 108 miliona dolara. Međutim, tek treba da dobije odobrenje Kongresa. Paket vojne pomoći uključivat će dijelove za tenkove i druga borbena vozila, kao i tehničku i logističku podršku koju pružaju američka vlada i njeni izvođači, kako bi se poboljšala interoperabilnost tajvanske vojske s američkim snagama i drugim saveznicima, navode SAD Agencija za odbrambenu i sigurnosnu saradnju.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price odbacio je zabrinutost Kine, tvrdeći kasnije u ponedjeljak da SAD imaju određene obaveze da opskrbe Tajvan potrebnim sredstvima za “odbranu”.

“Prema Zakonu o odnosima s Tajvanom, Tajvanu stavljamo na raspolaganje artikle i usluge u oblasti odbrane neophodne kako bismo omogućili Tajvanu da zadrži dovoljnu sposobnost samoodbrane. To je nešto što su uzastopne administracije radile. To je u potpunosti u skladu s našom politikom jedne Kine”, rekao je Price.

Tajvanom su vladali nacionalisti koji su pobjegli na ostrvo 1949. godine nakon što su izgubili građanski rat na kineskom kopnu. Peking smatra ostrvo od 23,5 miliona dijelom svoje teritorije, u okviru politike Jedne Kine.

Kina je nedavno povećala svoju pomorsku i zračnu vojnu aktivnost oko ostrva, rekavši da je to bilo potrebno kako bi se odvratile “aktivnosti dosluha” između “snaga za nezavisnost Tajvana” i američke vlade.

Iako se slaže s politikom Jedne Kine na papiru, Washington održava snažne neslužbene veze s Tajpejem, prodajući oružje otoku i prešutno ohrabrujući njegovo nastojanje za suverenitetom. Peking je više puta osudio takve kontakte kao provokacije i miješanje u kineske unutrašnje stvari.

kinaOružjeSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Izuzetni sada imaju taktiku da nahuškaju druge susjedne narode u rat protiv Rusije i Kine, jer znaju da su preslabi da sami krenu.

Kina sa populacijom od 1,44 milijarde i godišnjim izdvajanjem za vojsku od 230 milijardi dolara i Tajvan sa populacijom od 24 milijuna stanovnika i godišnjim izdvajanjem za vojsku od 12 milijardi dolara.
60 puta manja populacija i 10 puta manji vojni budžet.

Osim toga, Tajvan je otok koji se lako izolira, a svega 13 zemalja u svijetu (plus Vatikan) ih priznaje kao suverenu državu.

Nadam se da tajvanska vlast neće biti toliko luda da nahuškaju narod u rat protiv Kine.
Valjda je ukrajinski poučak bio dovoljan.

darijoman
1 godina prije

Haha Amerikanci čuvari mira

ruža rumena
1 godina prije

ti bokca šta ste ozbiljni!

odseliti = od sela svog ići

dan = glagolski pridjev trpni, od Boga ti dan, a ti misli šta ćeš s njim

Max
1 godina prije

SAD će to nastaviti činiti a Kina to neće zaboraviti.

goran
1 godina prije

neče si ji ping ništa napraviti jer amerikanci posjeduju kinu a ne kinezi,budimo reačni,ovo napuhavanje preko medija je za blesave mase

tuf
1 godina prije

Uh, baš su im sada pokazali. Oštrim izjavama na koje se nitko neće porezati.
Nastavite rasprodavati američke obveznice (kao ovih zadnjih mjeseci kada su se riješili istih u vrijednosti 100 milijardi dolara), time ćete daleko više utjecati na hegemoniju petrodolara i srezati krila visokoletećih američkih jastrebova.

tihobl
1 godina prije

75 godina pokusavali su da proizvedu tajvance i nisu uspjeli. Tajvanaca nema ni milion, ostali su i dalje kinezi. Zato americke izjave da ce Kini prirediti drugu Ukrajinu padaju u vodu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI