Kissinger predviđa prekretnicu u mirovnim pregovorima u Ukrajini

Kissinger
49 komentara

Bivši američki državni sekretar Henry Kissinger izjavio je za CBS News da se sukob u Ukrajini možda približava prekretnici i da bi mirovni pregovori uz posredovanje Kine mogli početi do kraja 2023.

“Sada kada je Kina ušla u pregovore, to će doći do vrhunca, mislim do kraja godine”, rekao je 99-godišnji diplomata za CBS u intervjuu emitovanom u nedjelju. Do tada ćemo, nastavio je, “pričati o pregovaračkim procesima, pa čak i o stvarnim pregovorima”.

Objavom svog ‘Stava o političkom rešenju ukrajinske krize’ u februaru, Kina se predstavila kao potencijalni posrednik između Moskve i Kijeva. Kineski plan su u potpunosti odbacile SAD i EU, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin opisao neke od njegovih 12 tačaka kao “usklađene” sa stavom Moskve, a ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozdravio je samo nekoliko njegovih tačaka, ali tvrdi da će Kijev ne pravi kompromise sa Rusijom ni na koji način.

Odbijanje Zelenskog da pregovara s Putinovom vladom

Ukrajinski lider je dekretom prošlog oktobra zabranio kontakt s Kremljom – samo je jedan kamen spoticanja s kojim se suočava Kina ili bilo koji drugi potencijalni posrednik.Rusija smatra sukob u Ukrajini proxy ratom između sebe i NATO-a, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da se nikakvi pregovori neće voditi „sa Zelenskim, koji je marioneta u rukama Zapada, već direktno sa svojim gospodarima .”

U Washingtonu administracija predsjednika Joea Bidena javno tvrdi da je na Ukrajini da odluči kada će tražiti mir. Sjedinjene Američke Države nisu nudile nikakve poticaje Zelenskom da to učini, a Biden mu je ponudio da nastavi da ga snabdijeva oružjem “koliko god bude potrebno” da postigne svoje ratne ciljeve. Među tim ciljevima je i zauzimanje Krima, ruske teritorije od 2014. Američki vojni lideri su javno priznali da su šanse da se to dogodi nikakvi.

Kissinger je prošle godine navukao bijes Kijeva kada je sugerirao da Ukrajina treba prihvatiti povratak na “status quo ante” ili da se odrekne svojih teritorijalnih pretenzija na Krim i odobri autonomiju Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, u ime mira. Od tada je predložio da ove teritorije postanu osnova pregovora nakon prekida vatre i ruskog povlačenja.

Moskva je više puta ponavljala da je otvorena za razgovore s Kijevom, ali samo ako Ukrajina “prizna realnost na terenu”, uključujući i novi status regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja kao delova Rusije. U suprotnom, navodi Kremlj, Rusija će riješiti sukob vojnim sredstvima.

Kissingerrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
11 mjeseci prije

Za svoj 100. rođendan Henri je poželio mir u svijetu.

Noppo
11 mjeseci prije

Slom fronte Bahmuta je prekretnica. To če biti v roku dvije sedmice.

Ivan
11 mjeseci prije

Kad koknu Zelenskog stakora sve ce se rijesiti. Ukrajina treba demokratske izbore i kazniti fasiste..

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Eto, i jedan od nautjecajnijih svjetskih političara govori još od prošle godine što Ukrajinu čeka. Ali njezini stanovnici još žive u svijetu mašte. Ukrajinska protuofenziva bi jako ubrzala kraj rata. Pretpostavljam da se neće niti desiti, jer je izuzetnima u interesu da Europa i Rusija ne surađuju što dulje. Sviđa se njima ovo ratno stanje u Ukrajini, ne bi oni da se službeno ozakoni gubitak teritorija Ukrajine i završi rat, iscrpljuju i EU i Rusiju (više prve, nego druge), s tim da se Rusija puno brže prilagođava sankcijama. Ako se one nastave, za nekih 4-5 godina Rusija neće osjećati nikakve posljedice istih (glavni problem im je plasiranje plina na kinesko tržište preko plinovoda, sadašnje kapacitete treba udvostručiti, inače bi sve riješili u sljedećih godinu-dvije), a EU će postati za to vrijeme potpuno ovisna o Uncle Samu, sa svim negativnim posljedicama što to donosi – skupa energija, uništena industrija, nekonkurentni proizvodi,… Čitaj više »

onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

Henry!?
Kuka, povez za oko, papiga na ramenu i službena gusarska zlatna naušnica u obliku karike…

.

Ivan Bgd
11 mjeseci prije

Zlikovci dugo zive.

kixmix
11 mjeseci prije

Nije važno jel živ ili nije, no bio je filantrop nobelovac koji je savjetovao Nelsona Rockefellera, spojio Nixona i Mao Ce-tunga, kuhao rat u Vietnamu, Iraq-u, Siriji,… sjeb..o više od pola svijeta, sijao nasilje, siromaštvo, jad i bijedu.

gigi pinna
11 mjeseci prije

Zelensky zna da će ostati bez glave ako krene u pregovore. Ide se do zadnjeg Ukrajinca, zaboravili ste?
Nego, nitko ne komentria navodno rusku pobjedu u Siriji? I dalje je gotovo trećina zemlje pod okupacijom Turske, SAD-a, Izraela i džihadista i to na područjima sa najvrijednijim resursima.

tihobl
11 mjeseci prije

Koja podvala, Rusija nema sta da pregovara sa Kijevom, vec sa Londonom i Vasingtonom.

Max
11 mjeseci prije

Kiissinger uvijek radi s obje strane.

gargamel
11 mjeseci prije

Koje gluposti valja ovaj fosil, nikakvi pregovori, kad se dodje do Dunava, možda razmisliti, naravno uz uslove koje po pravilu nameću pobednici.

nessy
11 mjeseci prije

Ovo sto govori Kissinger, jasno je svakome tko je posvetio pola sata da upozna situaciju. Naravno, jasno je i ukrajinskom vodstvu, ali njima je izgleda milije da im ginu ljudi, nego da priznaju neizbjezno, a doci ce do toga, prije ili kasnije. Steta mladosti sa obje strane. Nazalost, nije ni prvi ni zadnji put, da zaslijepljenost i nepopustljivost jednog (ili grupe) politicara, kosta zivota najbolje u drzavi. Hitler je takodje zamislio da je vrhunski strateg, pa su generalipricali uzalud. Trebalo bi Zelenskog obuci u uniformu, pa ga par tjedana potezati po polozajima, prljavog, polugladnog, i stalno u strahu za zivot, pa bi drugu pjesmu pjevao. Lako je kenjati iz klimatizirane kuce, jesti sto ti se prohtije i glumiti moralnu velicinu.

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

.. ja ne bih više pristao na nikakve pregovore, a pogotovo ne na prestanak rata! Idemo do kraja. Otvorena je Pandorina kutija. Nema nazad. Rusi i Kinezi – krenite u kontranapad i satarite cijelu Europu i svijet 🌐. Idemo do kraja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI