Kmetove nitko ništa ne pita, iako na njihovom radu počiva sustav

Kmetovi

Problemi u stvarnom životu ljudi i problemi o kojima raspravljaju, kao o krucijalnima mediji, voze po paralelnim kolosijecima, tek rijetko se susrećući na kakvoj zahrđaloj skretnici.

Tako saznajemo posredstvom medija za najbitnije probleme suvremenog svijeta – za raspodjelu cjepiva recimo ili za novu verziju facebookovog whats upa koja još jednom nasrće na davno otetu privatnost. Ovrhe, blokirani računi, nezaposlenost, preniske zarade, previsoki troškovi života su nezanimljivi kolorit u kojem se valja većina. Pojavi li se kakva reportaža o životu ‘malih ljudi’, to se ne događa kako bi se ukazalo na nepravednost sustava i društvene deformacije, već za zabavu celebritijima i zadržavanje stanja kakvim jest.

Sirotinja mora vidjeti da je drugima teže i zadovoljiti se svojim statusom. A reportaža može dovesti i do silaska ‘pravde’ na Zemlju – pojavit će se neki poduzetnik, neki političar, netko od celebritija i riješiti stvar, kupit će peć na drva, platiti struju ili čak izgraditi kuću nevoljniku.

Zaključci se ugrađuju u podsvijest i glase – sve je dobro i onako kako treba biti, samo neki nisu imali sreće, a društvo je toliko jako da će samo kroz postupke savjesnih sretnika ispraviti nepravde. Idemo dalje, oslonjeni na stranku, na vlast koja će u svojoj mudrosti voditi računa o svakom članu zajednice, o poduzetništvu, radnicima, državnim zaposlenicima, socijalnim slučajevima, umirovljenicima i to kroz pravedno oporezivanje i pametno zaduživanje. Oporezivanje je davno prešlo granicu od 50% prihoda. U prijevodu – sve što čovjek zaradi dijeli po pola.

Pola sebi, pola državi. Neki šaljivci idu toliko daleko u svojim neslanim šalama da proglašavaju neki dan u lipnju mjesecu kao dan neovisnosti. Do tog dana se radilo za državu, a od tog dana za sebe što je samo drugačiji oblik opisa porezne presije države. Nije 50% prihoda, nego pola godine rada.

Zaduživanje je priča za sebe koju rijetki razumiju i preispituju. Za razumijevanje se mora proučiti narav novca, tko ga i kako kreira, kako je sustav podešen da moć naroda, država usmjerava upravo kreatorima novca. To je izvedeno tako široko da dopušta unutar tog okvira postojanje ekonomskih zakonitosti, modela, poduzetničkog i radnog morala, tržišnog natjecanja i državnog protekcionizma. Mnogi prožive cijeli život udubljeni u te mikrosvjetove misleći kako su jedini postojeći, da je dovoljno biti pošten, moralan, inventivan, stručan kako bi uspio u društvu otvorenom za natjecanja najboljih. Što je miljama daleko od istine koja natkriljuje sitne istine ispod sebe.

Mikrosvjetovi su stvarni, ali sve što oni stvore pripada monetarnom makrosvijetu koji vuče konce iz pozadine. Do ove točke u civilizacijskom ustroju, povjesničarska struka nam govori (povijest kojoj nas se uči nije ona stvarno dogođena, nego ona koja je konsenzusom dogovorena te predana ‘struci’ da je tumači i interpretira) smo došli od prvobitne zajednice, preko robovlasništva, feudalizma, prvobitne akumulacije kapitala i surovog kapitalizma, preko socijalizma kako bismo se probudili u najboljem od svih svjetova. Vjekovi imaju svoj početak i kraj. Jedno izrasta iz drugoga i smjenjuje ga.

Tako smo, kao, negdje u bespućima povijesne zbiljnosti ostavili feudalizam, socijalizam i sve te –izme, zakoračili u ‘svijet slobodnih izbora, slobode govora, tržišnog natjecanja u kojem samo rijetki ne mogu uspjeti’. Uistinu, većina svijeta se otela siromaštvu i gladi, tehnološki civilizacijski napredak je stvaran i koristi od njega ima većina. Premijer se istina vozi u blindiranom mercedesu S klase, a radnik u škodi fabiji, no to je puno manja razlika od one u kojoj bi se premijer vozio automobilom, a radnik išao pješice.

Klasne i staleške razlike su ipak očite i one na pojavnoj razini proizlaze iz kapitalističkog ustroja društva pa se tako pojavljuju odnosi poslodavac-radnik, malo i srednje poduzetništvo-korporacije, država – poduzetnici. Ispod te pojavnosti se nazire stvarni upravljački sustav koji je u svojoj suštini feudalni. Pronaći ćemo ga na svim razinama i vidjeti da nije završio u ropotarnici povijesti, nego naprotiv – fino se upleo u stvarnost i gospodari njome. U feudalizmu su postojali vladari (kraljevi, carevi), vazali, feudalci, kmetovi.

„U feudalizmu zemlja je osnovna vrijednost, pa se prema veličini zemljišnog prostora mjeri i društveni utjecaj njegova vlasnika. Zbog toga, vladari, kao vrhovni gospodari zemlje (seniori), želeći što čvršće vezati za sebe svoje velikaše, dijele im zemlju i pravo iskorištavanja kmetova.

Na radu kmetova-seljaka temelji se čitava zgrada feudalnog društva. Jedno od glavnih obilježja srednjovjekovnog društva činio je vazalsko seniorski odnos, uzajamni odnos vjernosti između dvoje slobodnih ljudi. Činom stavljanja u zaštitu bila je stvarana doživotna veza između moćnijeg pojedinca (senior) koji bi u zaštitu uzimao slabijeg pojedinca (vazal).

Senior bi se svome vazalu obvezao na razne vidova zaštite, primjerice zastupanjem pred sudom, osiguravao pomoć u hrani i odjeći, često i stan ili zemljišni posjed. Vazal bi zauzvrat morao slušati seniora i vršiti za njega razne druge usluge, točno određene ugovorom, koje su uključivale i vojnu službu u slučaju potrebe. Vazal je mogao imati i svoje vlastite vazale kojima bi on bio senior.” Dakle, iz nekadašnje teritorijalne podjele državnog teritorija na feude je izvučena i današnja inačica teritorijalne podjele na županije, gradove, općine.

Unutrašnji ustroj feudalnog posjeda i vanjski – odnosa feuda prema vladaru je bio prožet vazalnim odnosima. Idemo pokazati kako današnju kapitalističku stvarnost iznutra određuju feudi i vazalni odnosi! Javnost uživa u prividu postojanja slobodnih demokratskih izbora te prividu vlastitog utjecaja na izbor.

Takav utjecaj postoji, ali samo kao anketni, iz kojeg će vladari prepoznati kojeg vazala javnost podržava. Današnji feudi su općine, gradovi i županije. Lokalni proračuni su opće mjesto u kojeg se skupljaju prihodi po poreznom ključu te su osnovica za temeljno osobno bogaćenje vazalskog namjesnika (načelnika, gradonačelnika, župana). Svaki namjesnik mora između 10 i 20% godišnjeg proračuna s kojim upravlja zamračiti, dio za sebe, dio za slijedećeg u stranačkom hijerarhijskom ustroju. Kako vazali imaju svoje vazale, to se na svakom lokalnom teritoriju uspostavlja vazalni sustav u kojem su slijedeći vazali u poduzetništvu naslonjenom na plaćanja iz lokalnog, općinskog, gradskog, županijskog ili državnog proračuna (“Kada u računice uključimo ne samo državna poduzeća nego i komunalna društva, udio države u hrvatskom BDP-u zapravo se penje na 50 posto, a prema nekim procjenama i više” – Vuk Vuković).

Odabrana poduzeća (odabrani vazali) dobivaju sve bitne poslove na natječajima koje financira lokalna ili opća država. Za protuuslugu vazali plaćaju reket onima s kojima su u vazalnom odnosu. Ono što na površini izgleda kao gospodarski život, tržišno natjecanje, poduzetnički razvoj, u stvari je rezultat feudalno uspostavljenih odnosa. Ispunjavanje vazalnih obaveza se kontrolira putem porezne uprave, inspekcijskih službi, ciljanih akcija DORH-a, USKOKA, carine, odnosno državnog represivnog aparata.

Sporadično puštanje ‘afera’ u medije, tipa Tušek govori o upravo takvom feudalnom ustroju – u stvarnosti se namještaju javni natječaji, određuju koncesionari, direktori javnih poduzeća i kontrolira svaki segment gospodarstva s jasnom namjerom reketarenja postavljenog vazala. Sav reketom prikupljeni novac je crni novac, izvučen iz gospodarstva, iz poduzeća i utoliko dovodi do povećanja cijena usluga, proizvoda, troškova rada te smanjuje konkurentnost poduzeća prema poduzećima iz država s manjim reketom. Imovinske kartice sudaca, župana, načelnika, gradonačelnika pokazuju da takav sustav i te kako dobro funkcionira.

Svi oni su vlasnici nebrojenih nekretnina, s ogromnim količinama ‘ušteđenog’ novca. U takvom okruženju funkcionirati mogu samo oni poduzetnici koji su u talu s vlašću. Dok plaćaju reket, dobivaju poslove i koncesije. U slučaja prestanka plaćanja, ‘država’ , u stvari feudalna struktura se javlja u obliku DORH-a, sudstva i eutanazira taj ‘gospodarski subjekt’, nerijetko uzimajući razmetnom poduzetniku osim sve imovine i slobodu.

Kmetove nitko ništa ne pita, iako na njihovom radu počiva sustav. Dolazimo do zaključka kako status kmeta ovisi o inteligenciji feudalnog ustroja iznad njega. Nekad su naši feudalci bili mađarski i austrijski vazali. Danas je INA mađarska, hrvatska nafta je mađarska, ostali kanali za izvlačenje koristi od rada kmetova se izvlače putem trgovačkih lanaca, putem banaka dalje. Nije se promijenilo puno toga. Hrvatska je i dalje u vazalnom odnosu prema Mađarskoj, prema Italiji, prema Austriji, Njemačkoj, prema EU. Tko čelnicima EU daje vazalske vjerodajnice i kako ta hijerarhija dalje ide, nije ni bitno, niti nama neposredno važno.

euhrvatskaSon of Alerik
Pretplatiti se
Obavijesti o
99 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nena
3 godine prije

To je naša stvarnost, izvrstan osvrt

medo1
3 godine prije

Teoretski, kapitalizam bi morao elminirati siromastvo i nestasicu i omuguciti svakoj jedinki pristojan zivot u svakoj zemlji na svijetu.

Medjutim ovaj kapitalizam sto postoji danas a nametnut je cijelom svijeu od Amerikanaca i Engleza ne funkcionira.

Iako je najveca koncentracija kapitalista bas u ove dvije zemlje ne funkcionira ni tamo.

Ostale zemlje su tako eksploatirane kapitalizmom da uopce ne postoji srednja klasa.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Narod obozava biti roblje!
Narod obozava skidat gace pred autoritetima!
Evo sad ce Vas tako i testirat!
Ha Ha!
Bolje nisu zasluzili!
Narod namjerno bira ovakve tirane i lopove i sve ostale opcije odbacuje kao teorije zavjere.
Narod ne zeli slobodu nego se zavarava demokracijom u kojoj stalno cekaju izbore da skinu nekog a onda nasjednu na medije i ooet odaberu istog i to tako da ga sami zaokruze ili tako sto ostanu doma pa drugi odluce umjesto njih.
Oni koji misle da su pametni sto ne izlaze na izbore, uopce ne shvacaju da tako nista nece promjeniti.
Dokaz da je to tako sto se ti tkzv. “pametni” koji ne glasaju jer nevjeruju u demokraciju ne odluce onda promjeniti sistem!
Sad je sve potpuno jasno!
Neki od nekoc najponosnijih naroda na svijetu, obicno su roblje.
Hvala Koroni sto nam je to razjasnila!

Picajzl
3 godine prije

Slažem se, mediji prikazuju i prodaju narativ, pogledajte kako je drugima, vama je još i dobro, a ako ste poslušni i ne mislite, sve će biti u redu. U protivnom u najmanju ruku strela božja bu vas pičila.

najbolji
3 godine prije

a da se kmetovi organiziraju u WallStreetBets?

Spacevoodoo
3 godine prije

Željko Kerum je sve to prije neku večer na HRT-u sve lijepo objasnio gdje je rekao ksko svatko ima svoj interes.
Nadopuniti ću to, i svaki pojedini kmet ima svoj interes, a danas tehnologija omogućava da je za vladanje potrebno sve manje vazala, a kmetovi postaju višak. Problem je ne to što kmetove nitko ništa ne pita, nego je problem kmetova što oni sami sebe ne pitaju što oni u stvari žele, a da to nije trenutno slijedeći obrok kao što želi i svaki kućni ljubimac.

Sompompir
3 godine prije

Zanimljivo je kako se iz libertarijanske perspektive nikako ne vidi da i kapitalist “muze” radnika, čak i više nego država. Kapitalist koji bi platio radnika onoliko koliko radnik zaista privredi propao bi. I ne, ne postoji izbor ni slobodna volja, osim ako si rođen u obitelji bogataša – u kapitalizmu radiš za kapitalista, od kojih te niti jedan ne plaća onoliko koliko privrediš, ili ne jedeš i nemaš krov nad glavom. Argument da te nitko ne tjera da radiš kod tog-i-tog gazde ne drži vodu. Iako te ne tjera gazda, tjera te sustav, tako što zadovoljenje osnovnih životnih potreba uvjetuje radom za kapitalista.
Znači, uvijek protiv države, ali i protiv kapitalizma. Radnička klasa je potlačena klasa, po definiciji, kao što su nekad bili kmetovi ili robovi. Biti radnik i navijati za kapitalizam je isto kao biti kmet i navijati za feudalizam. Ludost….

avatar
3 godine prije

SOA-Bravo, baš ga krasno nacrta.Tko ni nakon ovog natpisa ne razumije odnose u RH a nije dio vazalnog odnosa stvarno mi ga bude žao.

marko
3 godine prije

Svi nabrojani Marxsovi društveni sustavi su uvijek postojali i postoje, paralelno , a ne kronološki.
I danas u nekim prašumama i otocima neki stanovnici žive u plemenima i love kopljama.
I danas u nekim islamskim zemljama mnogi žive kao robovi. I ne samo tamo. Ima toga i u velikim gradovima gdje mlade djevojke prodaju kao roblje.
I danas u mnogim zemljama veliki zemljoposjednici ništa ne rade, već žive od najma zemlje ili ju predaju upraviteljima na upravljanje.
I danas mnogi zarađuju za život osnivanjem poduzeća kako bi ostvarili svoje poduzetničke ideje, a takvi su postojali i u staom Egipti, grčkoj ili rimu.
A demokracija je postojala u pojedinim redovničkim zajednicama i zanatskim cehovima kroz čitavi srednji vijek, kao što ponegdje postoji i danas.

Stara kuka
3 godine prije

Oporezivanje je davno prešlo granicu od 50% prihoda. U prijevodu – sve što čovjek zaradi dijeli po pola.

Neki dan sam baš nešto računao. U RH, kad zbrojiš davanja iz plaće i na plaću, PDV i ostale državne namete to j eprešlo i 60% prihoda. Moglo bi se reći da od ponedjeljka do srijede radimo za državu, a četvrtak i petak za sebe.

medo1
3 godine prije

mnogi nemaju ni domovinu

Blaza
3 godine prije

Piramida “vlasti” pa posljedično bogatstva je tako postavljena. Dolje su oni koji rade a iznad oni koji hijerarhijski dijele zaradjeno.
Kmetovi su ubijedjeni da obrnuta piramida ne može funkcionirati, da pojedinci kao temelj ne mogu biti nositelji zadovoljnog i pravednog društva. Svijest ih je tako ograničila i radje biraju iste nove feudalce nego da se pretvore u slobodne LJUDE.

ledeno doba
3 godine prije

“Senior bi se svome vazalu obvezao na razne vidova zaštite, primjerice zastupanjem pred sudom, osiguravao pomoć u hrani i odjeći, često i stan ili zemljišni posjed. Vazal bi zauzvrat morao slušati seniora i vršiti za njega razne druge usluge, točno određene ugovorom, koje su uključivale i vojnu službu u slučaju potrebe. Vazal je mogao imati i svoje vlastite vazale kojima bi on bio senior.” Dakle, iz nekadašnje teritorijalne podjele državnog teritorija na feude je izvučena i današnja inačica teritorijalne podjele na županije, gradove, općine.” — u suštini ovo isto, dakle uvođenje feudalizma, i to još gorega, sada planira globalisička banda internacista, sa svojim “velikim resetom” koji treba sprovesti operativac Švab. Dakle, nema više osobne slobode, nema više privatnog vlasništva ni za koga (osim naravno za njih, za bandu onih 1%). Svi trebaju postati kmetovi i zavisiti od “milosti” “milostivog gospodara”. Da su dobri i poslušni, da prime žig zvjeri, da… Čitaj više »

paor
3 godine prije

KONJ JE PLEMENITA ŽIVOTINJA ,a ti si još i glup

Legendarni Grk
3 godine prije

Budući da Banda želi drastično smanjiti populaciju, logično je da nam na sve moguće načine žele maksimalno otežati život.
Ne može se nasilno smanjiti broj ljudi na Zemlji bez da im ne stvaraš što teže egzistencijalne probleme.
To je njihova osnovna ideja vodilja za sve ovo što rade, pri čemu se naravno prave grbavi, kao, nismo mi krivi za to što vam se događa, ma kakvi!

3 godine prije

SoA, To je to… Ipak, premda ovo tvrdis: “… Tko čelnicima EU daje vazalske vjerodajnice i kako ta hijerarhija dalje ide, nije ni bitno, niti nama neposredno važno…” Ja licno mislim da je bitno. Sav onaj “feudalni ustroj iznad kmeta” koji spominjes – uvijek zavrsava u (“horusovom“) OKU – na vrhu one piramide. Ako kmet nema osjecaj niti spoznaju – kako kmetstvo funkcionira i ko je u onom OKU – onda se samo moze desiti ono sto ti opisujes ovjde : “… feudalna struktura se javlja u obliku DORH-a, sudstva i eutanazira taj ‘gospodarski subjekt’, nerijetko uzimajući razmetnom poduzetniku osim sve imovine i slobodu….” … ali na “visem nivou” – koji je opet poprilicno – donji nivo… Umjesto DORH, doci ce samo neki Europol, FBI, MOSAD ili slicno globalosticko sranje… po zadatku onih “iznad” – te ce ovi “poduzetnici i vladari drzava” – izgubiti i imovinu i slobodu… Medjutim –… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Žx
jablan u žitu
3 godine prije

Zar ne postoji niko ko bi tužio vladu RH međunarodnom sudu pravde za tih preko 50 % poreza, kao pljačkanje naroda?! Ili bi to premudri vođa Plenković objasnio kao da ” još nismo uskadili zakone sa pravnim regulativama EU ali smo na pravom putu, danonoćno radimo na tom problemu i ako neko kaže da ne radimo ništa to je uvreda za RH i otvoreni pokušaj rušenja jedine demokratske vlade u celokupnoj istoriji RH”…

Prle
3 godine prije

Sustina ovoga teksta moze se sazeti u par recenica. Sve ostalo je mlacenje prazne slame. A te recenice su to da je krajnje porazavajuce citati stare i prastare povjesne tekstove o tome kako smo i zasto stvoreni. Citajuci raznorazne povijesne tekstove iz svih krajeva svijeta i iz svih naroda i kultura,nedvojbeno se moze vidjeti da smo stvoreni da budemo tegljeca stoka za nase gospodare,citaj bogove. Moderna nauka i kultura kazu za covjeka da je najsavrsenije bice u prirodi,a svi opisi govore da smo napravljeni za obradjivanja zemlje u svim mogucim varijacijama,od poljoprivrede do kopanja rudnika za plemenite metale. Postavlja se pitanje kako tako savrseno bice u prirodi kako nauka kaze moze da sluzi samo za obradjivanje zemlje,to jest da mu je to svrha i sustina? Cak neki tekstovi govore o tome da se prvi ljudi nisu mogli razmnozavati vec su pravljeni iz epruvete,pa kada im je to dodoijalo raditi onda… Čitaj više »

tenkić por grubera
3 godine prije

“Povratak u budućnost” 1..2………

Stara kuka
3 godine prije

comment image

Busola
3 godine prije

Da malo ljudima pojasnim kako elite ne pošutju uopće mjere. Primjer Velika Britanija i Irska. Dok običan narod u tim zemljama je u jednim od najstrožih zatvaranja u svijetu dotle elite vrlo jednostavnom metodom izbjegavaju sve. Između Velike Britanije i Irske postoji jedan veći otok Isle of Man koji je porezna oaza i odmaralište za vrlo bogate ljude i korporacije. Normalno taj otok ima “posebne” zakone i propise , a tako i oko koronavirusa. I što rade jednostavno tamo ne postoje ikakve više mjere (kao malen broj zaraženih, iako je statistički visok…) , nema nosanja maski ,nema zatvorenih obrta, kafića, nema socijalnog distanciranja , nema testiranja..! Normalno otok ima privatni aerodrom gdje privatnim avionima bez ikakvih pregleda i testiranja svi bogati se sklanjaju od mjera koje su lobiranjem kod političarima potakli sa svojim osobljem i fino žive u miru i blagostanju gledajući kako se njihovo bogastvo mjerama uvećava. Sirotinja u… Čitaj više »

alterego
3 godine prije

Pa kolega Soa je prije pisao da je ovaj sistem onakav kakav najvise pase covjeku i njegovoj prirodi.

Ali je fino da ste se vrnuli kao komentator i analiticar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI