fbpx

Kmetove nitko ništa ne pita, iako na njihovom radu počiva sustav

Kmetovi

Problemi u stvarnom životu ljudi i problemi o kojima raspravljaju, kao o krucijalnima mediji, voze po paralelnim kolosijecima, tek rijetko se susrećući na kakvoj zahrđaloj skretnici.

Tako saznajemo posredstvom medija za najbitnije probleme suvremenog svijeta – za raspodjelu cjepiva recimo ili za novu verziju facebookovog whats upa koja još jednom nasrće na davno otetu privatnost. Ovrhe, blokirani računi, nezaposlenost, preniske zarade, previsoki troškovi života su nezanimljivi kolorit u kojem se valja većina. Pojavi li se kakva reportaža o životu ‘malih ljudi’, to se ne događa kako bi se ukazalo na nepravednost sustava i društvene deformacije, već za zabavu celebritijima i zadržavanje stanja kakvim jest.

Sirotinja mora vidjeti da je drugima teže i zadovoljiti se svojim statusom. A reportaža može dovesti i do silaska ‘pravde’ na Zemlju – pojavit će se neki poduzetnik, neki političar, netko od celebritija i riješiti stvar, kupit će peć na drva, platiti struju ili čak izgraditi kuću nevoljniku.

Zaključci se ugrađuju u podsvijest i glase – sve je dobro i onako kako treba biti, samo neki nisu imali sreće, a društvo je toliko jako da će samo kroz postupke savjesnih sretnika ispraviti nepravde. Idemo dalje, oslonjeni na stranku, na vlast koja će u svojoj mudrosti voditi računa o svakom članu zajednice, o poduzetništvu, radnicima, državnim zaposlenicima, socijalnim slučajevima, umirovljenicima i to kroz pravedno oporezivanje i pametno zaduživanje. Oporezivanje je davno prešlo granicu od 50% prihoda. U prijevodu – sve što čovjek zaradi dijeli po pola.

Pola sebi, pola državi. Neki šaljivci idu toliko daleko u svojim neslanim šalama da proglašavaju neki dan u lipnju mjesecu kao dan neovisnosti. Do tog dana se radilo za državu, a od tog dana za sebe što je samo drugačiji oblik opisa porezne presije države. Nije 50% prihoda, nego pola godine rada.

Zaduživanje je priča za sebe koju rijetki razumiju i preispituju. Za razumijevanje se mora proučiti narav novca, tko ga i kako kreira, kako je sustav podešen da moć naroda, država usmjerava upravo kreatorima novca. To je izvedeno tako široko da dopušta unutar tog okvira postojanje ekonomskih zakonitosti, modela, poduzetničkog i radnog morala, tržišnog natjecanja i državnog protekcionizma. Mnogi prožive cijeli život udubljeni u te mikrosvjetove misleći kako su jedini postojeći, da je dovoljno biti pošten, moralan, inventivan, stručan kako bi uspio u društvu otvorenom za natjecanja najboljih. Što je miljama daleko od istine koja natkriljuje sitne istine ispod sebe.

Mikrosvjetovi su stvarni, ali sve što oni stvore pripada monetarnom makrosvijetu koji vuče konce iz pozadine. Do ove točke u civilizacijskom ustroju, povjesničarska struka nam govori (povijest kojoj nas se uči nije ona stvarno dogođena, nego ona koja je konsenzusom dogovorena te predana ‘struci’ da je tumači i interpretira) smo došli od prvobitne zajednice, preko robovlasništva, feudalizma, prvobitne akumulacije kapitala i surovog kapitalizma, preko socijalizma kako bismo se probudili u najboljem od svih svjetova. Vjekovi imaju svoj početak i kraj. Jedno izrasta iz drugoga i smjenjuje ga.

Tako smo, kao, negdje u bespućima povijesne zbiljnosti ostavili feudalizam, socijalizam i sve te –izme, zakoračili u ‘svijet slobodnih izbora, slobode govora, tržišnog natjecanja u kojem samo rijetki ne mogu uspjeti’. Uistinu, većina svijeta se otela siromaštvu i gladi, tehnološki civilizacijski napredak je stvaran i koristi od njega ima većina. Premijer se istina vozi u blindiranom mercedesu S klase, a radnik u škodi fabiji, no to je puno manja razlika od one u kojoj bi se premijer vozio automobilom, a radnik išao pješice.

Klasne i staleške razlike su ipak očite i one na pojavnoj razini proizlaze iz kapitalističkog ustroja društva pa se tako pojavljuju odnosi poslodavac-radnik, malo i srednje poduzetništvo-korporacije, država – poduzetnici. Ispod te pojavnosti se nazire stvarni upravljački sustav koji je u svojoj suštini feudalni. Pronaći ćemo ga na svim razinama i vidjeti da nije završio u ropotarnici povijesti, nego naprotiv – fino se upleo u stvarnost i gospodari njome. U feudalizmu su postojali vladari (kraljevi, carevi), vazali, feudalci, kmetovi.

„U feudalizmu zemlja je osnovna vrijednost, pa se prema veličini zemljišnog prostora mjeri i društveni utjecaj njegova vlasnika. Zbog toga, vladari, kao vrhovni gospodari zemlje (seniori), želeći što čvršće vezati za sebe svoje velikaše, dijele im zemlju i pravo iskorištavanja kmetova.

Na radu kmetova-seljaka temelji se čitava zgrada feudalnog društva. Jedno od glavnih obilježja srednjovjekovnog društva činio je vazalsko seniorski odnos, uzajamni odnos vjernosti između dvoje slobodnih ljudi. Činom stavljanja u zaštitu bila je stvarana doživotna veza između moćnijeg pojedinca (senior) koji bi u zaštitu uzimao slabijeg pojedinca (vazal).

Senior bi se svome vazalu obvezao na razne vidova zaštite, primjerice zastupanjem pred sudom, osiguravao pomoć u hrani i odjeći, često i stan ili zemljišni posjed. Vazal bi zauzvrat morao slušati seniora i vršiti za njega razne druge usluge, točno određene ugovorom, koje su uključivale i vojnu službu u slučaju potrebe. Vazal je mogao imati i svoje vlastite vazale kojima bi on bio senior.” Dakle, iz nekadašnje teritorijalne podjele državnog teritorija na feude je izvučena i današnja inačica teritorijalne podjele na županije, gradove, općine.

Unutrašnji ustroj feudalnog posjeda i vanjski – odnosa feuda prema vladaru je bio prožet vazalnim odnosima. Idemo pokazati kako današnju kapitalističku stvarnost iznutra određuju feudi i vazalni odnosi! Javnost uživa u prividu postojanja slobodnih demokratskih izbora te prividu vlastitog utjecaja na izbor.

Takav utjecaj postoji, ali samo kao anketni, iz kojeg će vladari prepoznati kojeg vazala javnost podržava. Današnji feudi su općine, gradovi i županije. Lokalni proračuni su opće mjesto u kojeg se skupljaju prihodi po poreznom ključu te su osnovica za temeljno osobno bogaćenje vazalskog namjesnika (načelnika, gradonačelnika, župana). Svaki namjesnik mora između 10 i 20% godišnjeg proračuna s kojim upravlja zamračiti, dio za sebe, dio za slijedećeg u stranačkom hijerarhijskom ustroju. Kako vazali imaju svoje vazale, to se na svakom lokalnom teritoriju uspostavlja vazalni sustav u kojem su slijedeći vazali u poduzetništvu naslonjenom na plaćanja iz lokalnog, općinskog, gradskog, županijskog ili državnog proračuna (“Kada u računice uključimo ne samo državna poduzeća nego i komunalna društva, udio države u hrvatskom BDP-u zapravo se penje na 50 posto, a prema nekim procjenama i više” – Vuk Vuković).

Odabrana poduzeća (odabrani vazali) dobivaju sve bitne poslove na natječajima koje financira lokalna ili opća država. Za protuuslugu vazali plaćaju reket onima s kojima su u vazalnom odnosu. Ono što na površini izgleda kao gospodarski život, tržišno natjecanje, poduzetnički razvoj, u stvari je rezultat feudalno uspostavljenih odnosa. Ispunjavanje vazalnih obaveza se kontrolira putem porezne uprave, inspekcijskih službi, ciljanih akcija DORH-a, USKOKA, carine, odnosno državnog represivnog aparata.

Sporadično puštanje ‘afera’ u medije, tipa Tušek govori o upravo takvom feudalnom ustroju – u stvarnosti se namještaju javni natječaji, određuju koncesionari, direktori javnih poduzeća i kontrolira svaki segment gospodarstva s jasnom namjerom reketarenja postavljenog vazala. Sav reketom prikupljeni novac je crni novac, izvučen iz gospodarstva, iz poduzeća i utoliko dovodi do povećanja cijena usluga, proizvoda, troškova rada te smanjuje konkurentnost poduzeća prema poduzećima iz država s manjim reketom. Imovinske kartice sudaca, župana, načelnika, gradonačelnika pokazuju da takav sustav i te kako dobro funkcionira.

Svi oni su vlasnici nebrojenih nekretnina, s ogromnim količinama ‘ušteđenog’ novca. U takvom okruženju funkcionirati mogu samo oni poduzetnici koji su u talu s vlašću. Dok plaćaju reket, dobivaju poslove i koncesije. U slučaja prestanka plaćanja, ‘država’ , u stvari feudalna struktura se javlja u obliku DORH-a, sudstva i eutanazira taj ‘gospodarski subjekt’, nerijetko uzimajući razmetnom poduzetniku osim sve imovine i slobodu.

Kmetove nitko ništa ne pita, iako na njihovom radu počiva sustav. Dolazimo do zaključka kako status kmeta ovisi o inteligenciji feudalnog ustroja iznad njega. Nekad su naši feudalci bili mađarski i austrijski vazali. Danas je INA mađarska, hrvatska nafta je mađarska, ostali kanali za izvlačenje koristi od rada kmetova se izvlače putem trgovačkih lanaca, putem banaka dalje. Nije se promijenilo puno toga. Hrvatska je i dalje u vazalnom odnosu prema Mađarskoj, prema Italiji, prema Austriji, Njemačkoj, prema EU. Tko čelnicima EU daje vazalske vjerodajnice i kako ta hijerarhija dalje ide, nije ni bitno, niti nama neposredno važno.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
99 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Nena
Gost
Nena
1 godina prije

To je naša stvarnost, izvrstan osvrt

medo1
Gost
medo1
1 godina prije

Teoretski, kapitalizam bi morao elminirati siromastvo i nestasicu i omuguciti svakoj jedinki pristojan zivot u svakoj zemlji na svijetu. Medjutim ovaj kapitalizam sto postoji danas a nametnut je cijelom svijeu od Amerikanaca i Engleza ne funkcionira. Iako je najveca koncentracija kapitalista bas u ove dvije zemlje ne funkcionira ni tamo.… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Narod obozava biti roblje! Narod obozava skidat gace pred autoritetima! Evo sad ce Vas tako i testirat! Ha Ha! Bolje nisu zasluzili! Narod namjerno bira ovakve tirane i lopove i sve ostale opcije odbacuje kao teorije zavjere. Narod ne zeli slobodu nego se zavarava demokracijom u kojoj stalno cekaju izbore… Pročitaj više »

Picajzl
Gost
Picajzl
1 godina prije

Slažem se, mediji prikazuju i prodaju narativ, pogledajte kako je drugima, vama je još i dobro, a ako ste poslušni i ne mislite, sve će biti u redu. U protivnom u najmanju ruku strela božja bu vas pičila.

najbolji
Gost
najbolji
1 godina prije

a da se kmetovi organiziraju u WallStreetBets?

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Željko Kerum je sve to prije neku večer na HRT-u sve lijepo objasnio gdje je rekao ksko svatko ima svoj interes. Nadopuniti ću to, i svaki pojedini kmet ima svoj interes, a danas tehnologija omogućava da je za vladanje potrebno sve manje vazala, a kmetovi postaju višak. Problem je ne… Pročitaj više »

Sompompir
Gost
Sompompir
1 godina prije

Zanimljivo je kako se iz libertarijanske perspektive nikako ne vidi da i kapitalist “muze” radnika, čak i više nego država. Kapitalist koji bi platio radnika onoliko koliko radnik zaista privredi propao bi. I ne, ne postoji izbor ni slobodna volja, osim ako si rođen u obitelji bogataša – u kapitalizmu… Pročitaj više »

avatar
Gost
avatar
1 godina prije

SOA-Bravo, baš ga krasno nacrta.Tko ni nakon ovog natpisa ne razumije odnose u RH a nije dio vazalnog odnosa stvarno mi ga bude žao.

marko
Gost
marko
1 godina prije

Svi nabrojani Marxsovi društveni sustavi su uvijek postojali i postoje, paralelno , a ne kronološki. I danas u nekim prašumama i otocima neki stanovnici žive u plemenima i love kopljama. I danas u nekim islamskim zemljama mnogi žive kao robovi. I ne samo tamo. Ima toga i u velikim gradovima… Pročitaj više »

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 godina prije

“Oporezivanje je davno prešlo granicu od 50% prihoda. U prijevodu – sve što čovjek zaradi dijeli po pola.” Neki dan sam baš nešto računao. U RH, kad zbrojiš davanja iz plaće i na plaću, PDV i ostale državne namete to j eprešlo i 60% prihoda. Moglo bi se reći da… Pročitaj više »

medo1
Gost
medo1
1 godina prije

mnogi nemaju ni domovinu

Blaza
Gost
Blaza
1 godina prije

Piramida “vlasti” pa posljedično bogatstva je tako postavljena. Dolje su oni koji rade a iznad oni koji hijerarhijski dijele zaradjeno. Kmetovi su ubijedjeni da obrnuta piramida ne može funkcionirati, da pojedinci kao temelj ne mogu biti nositelji zadovoljnog i pravednog društva. Svijest ih je tako ograničila i radje biraju iste… Pročitaj više »

ledeno doba
Gost
ledeno doba
1 godina prije

“Senior bi se svome vazalu obvezao na razne vidova zaštite, primjerice zastupanjem pred sudom, osiguravao pomoć u hrani i odjeći, često i stan ili zemljišni posjed. Vazal bi zauzvrat morao slušati seniora i vršiti za njega razne druge usluge, točno određene ugovorom, koje su uključivale i vojnu službu u slučaju… Pročitaj više »

paor
Gost
paor
1 godina prije

KONJ JE PLEMENITA ŽIVOTINJA ,a ti si još i glup

Legendarni Grk
Gost
Legendarni Grk
1 godina prije

Budući da Banda želi drastično smanjiti populaciju, logično je da nam na sve moguće načine žele maksimalno otežati život. Ne može se nasilno smanjiti broj ljudi na Zemlji bez da im ne stvaraš što teže egzistencijalne probleme. To je njihova osnovna ideja vodilja za sve ovo što rade, pri čemu… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Istražuj
1 godina prije

SoA, To je to… Ipak, premda ovo tvrdis: “… Tko čelnicima EU daje vazalske vjerodajnice i kako ta hijerarhija dalje ide, nije ni bitno, niti nama neposredno važno…” Ja licno mislim da je bitno. Sav onaj “feudalni ustroj iznad kmeta” koji spominjes – uvijek zavrsava u (“horusovom“) OKU – na… Pročitaj više »

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
1 godina prije

Zar ne postoji niko ko bi tužio vladu RH međunarodnom sudu pravde za tih preko 50 % poreza, kao pljačkanje naroda?! Ili bi to premudri vođa Plenković objasnio kao da ” još nismo uskadili zakone sa pravnim regulativama EU ali smo na pravom putu, danonoćno radimo na tom problemu i… Pročitaj više »

Prle
Gost
Prle
1 godina prije

Sustina ovoga teksta moze se sazeti u par recenica. Sve ostalo je mlacenje prazne slame. A te recenice su to da je krajnje porazavajuce citati stare i prastare povjesne tekstove o tome kako smo i zasto stvoreni. Citajuci raznorazne povijesne tekstove iz svih krajeva svijeta i iz svih naroda i… Pročitaj više »

tenkić por grubera
Gost
tenkić por grubera
1 godina prije

“Povratak u budućnost” 1..2………

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 godina prije

comment image

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Da malo ljudima pojasnim kako elite ne pošutju uopće mjere. Primjer Velika Britanija i Irska. Dok običan narod u tim zemljama je u jednim od najstrožih zatvaranja u svijetu dotle elite vrlo jednostavnom metodom izbjegavaju sve. Između Velike Britanije i Irske postoji jedan veći otok Isle of Man koji je… Pročitaj više »

alterego
Gost
alterego
1 godina prije

Pa kolega Soa je prije pisao da je ovaj sistem onakav kakav najvise pase covjeku i njegovoj prirodi.

Ali je fino da ste se vrnuli kao komentator i analiticar.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik