fbpx

Kmetove nitko ništa ne pita, iako na njihovom radu počiva sustav

Kmetovi

Problemi u stvarnom životu ljudi i problemi o kojima raspravljaju, kao o krucijalnima mediji, voze po paralelnim kolosijecima, tek rijetko se susrećući na kakvoj zahrđaloj skretnici.

Tako saznajemo posredstvom medija za najbitnije probleme suvremenog svijeta – za raspodjelu cjepiva recimo ili za novu verziju facebookovog whats upa koja još jednom nasrće na davno otetu privatnost. Ovrhe, blokirani računi, nezaposlenost, preniske zarade, previsoki troškovi života su nezanimljivi kolorit u kojem se valja većina. Pojavi li se kakva reportaža o životu ‘malih ljudi’, to se ne događa kako bi se ukazalo na nepravednost sustava i društvene deformacije, već za zabavu celebritijima i zadržavanje stanja kakvim jest.

Sirotinja mora vidjeti da je drugima teže i zadovoljiti se svojim statusom. A reportaža može dovesti i do silaska ‘pravde’ na Zemlju – pojavit će se neki poduzetnik, neki političar, netko od celebritija i riješiti stvar, kupit će peć na drva, platiti struju ili čak izgraditi kuću nevoljniku.

Zaključci se ugrađuju u podsvijest i glase – sve je dobro i onako kako treba biti, samo neki nisu imali sreće, a društvo je toliko jako da će samo kroz postupke savjesnih sretnika ispraviti nepravde. Idemo dalje, oslonjeni na stranku, na vlast koja će u svojoj mudrosti voditi računa o svakom članu zajednice, o poduzetništvu, radnicima, državnim zaposlenicima, socijalnim slučajevima, umirovljenicima i to kroz pravedno oporezivanje i pametno zaduživanje. Oporezivanje je davno prešlo granicu od 50% prihoda. U prijevodu – sve što čovjek zaradi dijeli po pola.

Pola sebi, pola državi. Neki šaljivci idu toliko daleko u svojim neslanim šalama da proglašavaju neki dan u lipnju mjesecu kao dan neovisnosti. Do tog dana se radilo za državu, a od tog dana za sebe što je samo drugačiji oblik opisa porezne presije države. Nije 50% prihoda, nego pola godine rada.

Zaduživanje je priča za sebe koju rijetki razumiju i preispituju. Za razumijevanje se mora proučiti narav novca, tko ga i kako kreira, kako je sustav podešen da moć naroda, država usmjerava upravo kreatorima novca. To je izvedeno tako široko da dopušta unutar tog okvira postojanje ekonomskih zakonitosti, modela, poduzetničkog i radnog morala, tržišnog natjecanja i državnog protekcionizma. Mnogi prožive cijeli život udubljeni u te mikrosvjetove misleći kako su jedini postojeći, da je dovoljno biti pošten, moralan, inventivan, stručan kako bi uspio u društvu otvorenom za natjecanja najboljih. Što je miljama daleko od istine koja natkriljuje sitne istine ispod sebe.

Mikrosvjetovi su stvarni, ali sve što oni stvore pripada monetarnom makrosvijetu koji vuče konce iz pozadine. Do ove točke u civilizacijskom ustroju, povjesničarska struka nam govori (povijest kojoj nas se uči nije ona stvarno dogođena, nego ona koja je konsenzusom dogovorena te predana ‘struci’ da je tumači i interpretira) smo došli od prvobitne zajednice, preko robovlasništva, feudalizma, prvobitne akumulacije kapitala i surovog kapitalizma, preko socijalizma kako bismo se probudili u najboljem od svih svjetova. Vjekovi imaju svoj početak i kraj. Jedno izrasta iz drugoga i smjenjuje ga.

Tako smo, kao, negdje u bespućima povijesne zbiljnosti ostavili feudalizam, socijalizam i sve te –izme, zakoračili u ‘svijet slobodnih izbora, slobode govora, tržišnog natjecanja u kojem samo rijetki ne mogu uspjeti’. Uistinu, većina svijeta se otela siromaštvu i gladi, tehnološki civilizacijski napredak je stvaran i koristi od njega ima većina. Premijer se istina vozi u blindiranom mercedesu S klase, a radnik u škodi fabiji, no to je puno manja razlika od one u kojoj bi se premijer vozio automobilom, a radnik išao pješice.

Klasne i staleške razlike su ipak očite i one na pojavnoj razini proizlaze iz kapitalističkog ustroja društva pa se tako pojavljuju odnosi poslodavac-radnik, malo i srednje poduzetništvo-korporacije, država – poduzetnici. Ispod te pojavnosti se nazire stvarni upravljački sustav koji je u svojoj suštini feudalni. Pronaći ćemo ga na svim razinama i vidjeti da nije završio u ropotarnici povijesti, nego naprotiv – fino se upleo u stvarnost i gospodari njome. U feudalizmu su postojali vladari (kraljevi, carevi), vazali, feudalci, kmetovi.

„U feudalizmu zemlja je osnovna vrijednost, pa se prema veličini zemljišnog prostora mjeri i društveni utjecaj njegova vlasnika. Zbog toga, vladari, kao vrhovni gospodari zemlje (seniori), želeći što čvršće vezati za sebe svoje velikaše, dijele im zemlju i pravo iskorištavanja kmetova.

Na radu kmetova-seljaka temelji se čitava zgrada feudalnog društva. Jedno od glavnih obilježja srednjovjekovnog društva činio je vazalsko seniorski odnos, uzajamni odnos vjernosti između dvoje slobodnih ljudi. Činom stavljanja u zaštitu bila je stvarana doživotna veza između moćnijeg pojedinca (senior) koji bi u zaštitu uzimao slabijeg pojedinca (vazal).

Senior bi se svome vazalu obvezao na razne vidova zaštite, primjerice zastupanjem pred sudom, osiguravao pomoć u hrani i odjeći, često i stan ili zemljišni posjed. Vazal bi zauzvrat morao slušati seniora i vršiti za njega razne druge usluge, točno određene ugovorom, koje su uključivale i vojnu službu u slučaju potrebe. Vazal je mogao imati i svoje vlastite vazale kojima bi on bio senior.” Dakle, iz nekadašnje teritorijalne podjele državnog teritorija na feude je izvučena i današnja inačica teritorijalne podjele na županije, gradove, općine.

Unutrašnji ustroj feudalnog posjeda i vanjski – odnosa feuda prema vladaru je bio prožet vazalnim odnosima. Idemo pokazati kako današnju kapitalističku stvarnost iznutra određuju feudi i vazalni odnosi! Javnost uživa u prividu postojanja slobodnih demokratskih izbora te prividu vlastitog utjecaja na izbor.

Takav utjecaj postoji, ali samo kao anketni, iz kojeg će vladari prepoznati kojeg vazala javnost podržava. Današnji feudi su općine, gradovi i županije. Lokalni proračuni su opće mjesto u kojeg se skupljaju prihodi po poreznom ključu te su osnovica za temeljno osobno bogaćenje vazalskog namjesnika (načelnika, gradonačelnika, župana). Svaki namjesnik mora između 10 i 20% godišnjeg proračuna s kojim upravlja zamračiti, dio za sebe, dio za slijedećeg u stranačkom hijerarhijskom ustroju. Kako vazali imaju svoje vazale, to se na svakom lokalnom teritoriju uspostavlja vazalni sustav u kojem su slijedeći vazali u poduzetništvu naslonjenom na plaćanja iz lokalnog, općinskog, gradskog, županijskog ili državnog proračuna (“Kada u računice uključimo ne samo državna poduzeća nego i komunalna društva, udio države u hrvatskom BDP-u zapravo se penje na 50 posto, a prema nekim procjenama i više” – Vuk Vuković).

Odabrana poduzeća (odabrani vazali) dobivaju sve bitne poslove na natječajima koje financira lokalna ili opća država. Za protuuslugu vazali plaćaju reket onima s kojima su u vazalnom odnosu. Ono što na površini izgleda kao gospodarski život, tržišno natjecanje, poduzetnički razvoj, u stvari je rezultat feudalno uspostavljenih odnosa. Ispunjavanje vazalnih obaveza se kontrolira putem porezne uprave, inspekcijskih službi, ciljanih akcija DORH-a, USKOKA, carine, odnosno državnog represivnog aparata.

Sporadično puštanje ‘afera’ u medije, tipa Tušek govori o upravo takvom feudalnom ustroju – u stvarnosti se namještaju javni natječaji, određuju koncesionari, direktori javnih poduzeća i kontrolira svaki segment gospodarstva s jasnom namjerom reketarenja postavljenog vazala. Sav reketom prikupljeni novac je crni novac, izvučen iz gospodarstva, iz poduzeća i utoliko dovodi do povećanja cijena usluga, proizvoda, troškova rada te smanjuje konkurentnost poduzeća prema poduzećima iz država s manjim reketom. Imovinske kartice sudaca, župana, načelnika, gradonačelnika pokazuju da takav sustav i te kako dobro funkcionira.

Svi oni su vlasnici nebrojenih nekretnina, s ogromnim količinama ‘ušteđenog’ novca. U takvom okruženju funkcionirati mogu samo oni poduzetnici koji su u talu s vlašću. Dok plaćaju reket, dobivaju poslove i koncesije. U slučaja prestanka plaćanja, ‘država’ , u stvari feudalna struktura se javlja u obliku DORH-a, sudstva i eutanazira taj ‘gospodarski subjekt’, nerijetko uzimajući razmetnom poduzetniku osim sve imovine i slobodu.

Kmetove nitko ništa ne pita, iako na njihovom radu počiva sustav. Dolazimo do zaključka kako status kmeta ovisi o inteligenciji feudalnog ustroja iznad njega. Nekad su naši feudalci bili mađarski i austrijski vazali. Danas je INA mađarska, hrvatska nafta je mađarska, ostali kanali za izvlačenje koristi od rada kmetova se izvlače putem trgovačkih lanaca, putem banaka dalje. Nije se promijenilo puno toga. Hrvatska je i dalje u vazalnom odnosu prema Mađarskoj, prema Italiji, prema Austriji, Njemačkoj, prema EU. Tko čelnicima EU daje vazalske vjerodajnice i kako ta hijerarhija dalje ide, nije ni bitno, niti nama neposredno važno.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
100 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Nena
Gost
Nena
7 mjeseci prije

To je naša stvarnost, izvrstan osvrt

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  Nena

Da, to je vaša stvarnost, samo je problem što vi ne shvaćate kako je ta stvarnost invertirana jer da nije onda ta stvarnost i nebi bila takva.

Željko
Gost
Željko
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Vicevi o Bosancima kada ono gle čuda Bosanci ispadoše najpametniji u Europi, da ne ureknem!!

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
7 mjeseci prije
Reply to  Željko

Ču’, Evropi, i šire 🙂

Novi kolac
Gost
Novi kolac
7 mjeseci prije
Reply to  Željko

Ma druze meni nesto smrdi ovdje,nesto se desava a ja ne mogu dokuciti sta?Mozda su BiH pustili na miru zato sto je ovdje vec sve unisteno pa su se koncentrisali na druge dok ih ne svuku u ravan sa BiH.Jucer su pocela hapsenja za ubistvo od prije 6 godina koje… Pročitaj više »

KISIK
Gost
KISIK
7 mjeseci prije
Reply to  Novi kolac

Huhhh, i do mene dopiru glasine, sa dole žele protat(nam) rat…?!?!

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
7 mjeseci prije
Reply to  Novi kolac

A tek koja rasprodaja firmi se ovih dana radi u BiH,eno Zubak kupio Vitezit bit ce oružja za izvoz al neka,neka ljudi rade.

Novi kolac
Gost
Novi kolac
7 mjeseci prije
Reply to  Željko

Volim popit
Volim zagalamit
Da ga vidim ko ce mi zabranit

otac od Alerika
Gost
otac od Alerika
7 mjeseci prije
Reply to  Nena

bravo, sunce đedovo! da su svi novinari i mislioci ko ti.. nije ironija, svaka čast momče! povedi nas, nema ko drugi

Noman
Gost
Noman
7 mjeseci prije
Reply to  Nena

Pita se svake 4 godine.

Slavko
Gost
Slavko
7 mjeseci prije
Reply to  Noman

Naravno, pita te se hoćeš li feudalnog namjesnika pod brojem jedan, feudalnog namjesnika pod brojem dva ili feudalnog namjesnika pod brojem tri. Nije da ti to nisi pokopčao, već mutiš vodu.

medo1
Gost
medo1
7 mjeseci prije

Teoretski, kapitalizam bi morao elminirati siromastvo i nestasicu i omuguciti svakoj jedinki pristojan zivot u svakoj zemlji na svijetu. Medjutim ovaj kapitalizam sto postoji danas a nametnut je cijelom svijeu od Amerikanaca i Engleza ne funkcionira. Iako je najveca koncentracija kapitalista bas u ove dvije zemlje ne funkcionira ni tamo.… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
7 mjeseci prije
Reply to  medo1

E moj medo, neshvacate vi da je kapitalizam obicni “monopoly” tj. preko leseva drugih do vrha! Kapitalizam je opasno zlo koje u konacnici tjera ljude da se bore protiv svih oko sebe gledajuci ih kao konkurenciju. Kapitalizam ti je obicna igra stolica u kojoj gube svi pa cak i onaj… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije

Kapitalizam je feudalno smeće zasnovan na prevari i zapakovan kao ukras u celofansko ruho. A smrdi na kilometare kad otvoriš pakung

Blaza
Gost
Blaza
7 mjeseci prije
Reply to  piždro

Na taj način i vladaju većinom kao sa djecom u vrticu: pokažu nam novu blistavu igračku i svi ju žele imati makar zadužili i tri generacije. Ispričaju bajku kako ce(mo) letjeti u svemir, izgraditi ovo i ono što neće nikada vrticka djecica koristiti.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
7 mjeseci prije
Reply to  piždro

piždro
Najbolji primjer za to je najpoznatija kraljevina na svijetu.
Baba Liza posjeduje cijelo podmorje oko svih otoka i otočića kraljevine.
Feudalizam je tamo ostao do dan-danas, a nabrijani kmetovi sretni kad pjevaju “Bože čuvaj baba Lizu, da nam što dulje vlada…”

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije

slavenima nepaše feudalizam i zapadna škola pohlepe i otimačine! :ja imam i nedam ti.’.. a liza, zato su i roknuli dijanu.

Iva
Gost
Iva
7 mjeseci prije

Kmetovi sa ostrva su sami krivi. S jedne strane su slavili imperiju u kojoj “Sunce nikad ne zalazi”, dok su kod kuće sirotinji oduzimali decu, razdvajali porodice (muža od žene), da ne bili teret imperiji. Pisao je Dikens o tome – čuvena kraljica “Pobeda”. A ni Svift nije mislio ništa… Pročitaj više »

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
7 mjeseci prije

1/6 sve zemlje na planetu

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije
Reply to  piždro

Da Đuro sad vrijeme je materijalnih egzistencijalnih i duhovni obmana i prevara.. ti pogledaj koji su majstori i maheri u muzici umjetnosti i intelekti o onom vremenu bili I sad.. čak je I hlebinska škoala naive nestala

medo1
Gost
medo1
7 mjeseci prije

Shvacam ja, ali ja sam rekao teoretski.

rimtu
Gost
rimtu
7 mjeseci prije
Reply to  medo1

“Zaminusali” te bez veze.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Svi -izmovi su izmišljotina istih. Kapitalizam i socijalizam su proizvodili dovoljno leševa kroz povijest tako da nisu ni spomena vrijedni. Radi se samo o poretku vladavine, inače početak i kraj su isti, a to je da što manje jednih kontrolira što manje drugih. Nekad su se oni najmanji zvali robovi,… Pročitaj više »

Sompompir
Gost
Sompompir
7 mjeseci prije
Reply to  medo1

Ne postoji, niti će ikada postojati ikakav kapitalizam osim CRONY kapitalizma. Smiješno je kako libertarijanci nadobudno priželjkuju da se država prestane uplitati u tržište, iako taj san nije nikada i nigdje ostvaren, dok je komunističko društvo bez države postojalo i FUNKCIONIRALO, ali se to uporno ignorira 😉 Komunizam (društvo u… Pročitaj više »

Sompompir
Gost
Sompompir
7 mjeseci prije
Reply to  Sompompir

A što je sa Palestincima? Ne, prijatelju, etno država Izrael nije komunizam, bez obzira na kibuce. Kada bi postojali SAMO kibuci, bez države i premijera, i kada bi u tome ravnopravno sudjelovali SVI, onda bismo mogli govoriti o komunizmu, kakvim su ga zamišljali Marx i Engels.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  Sompompir

Libertarijanizam, liberalizam kao i konzervativizam odnosno desnoca i ljevics su prevara. Ni komunizam ni kapitalozam nisu nikad funkcionirali. Gledaj širu sliku. Isti su u Oktobarskoj revoluciji donijeli komunizam u Rusiju, ti isti su preko imperijalizma omogućili da se u kapitalitmu moglo matterijalno puno bolje živjeti, ni bivša država s ovih… Pročitaj više »

Sompompir
Gost
Sompompir
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Komunizam je društvo bez klasa i bez države, a ne država koja ima komunističku partiju na vlasti. Takvo nešto jest funkcioniralo, ali to nije bila ni bivša država ni SSSR, ni NR Kina. Nešto slično postojalo je u Kataloniji i Ukrajini. Nije bilo progona, policijske države, gladi i svega ostalog… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  Sompompir

Sami pojam komunizam su izmislili vladari svijeta koji bi sve pretvorili u svoju suprotnost. Da se promovira koncept potpune humanizacije prava i obaveza pojedinaca u zajednici i da se to nazove humanizam, vladari svijeta bi od tog pojma stvarnost invertirali i ljudi bi se onda čudili kako se suszav naziva… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
7 mjeseci prije
Reply to  Sompompir

Od supruginog najboljeg frenda Židova iz Tuzle pola rodbine je u tim kibucima oko Mrtvog mora, počelo je i to da propada jer je Izrael heterogena nacija spojena od Židova iz sto država sa ogromnim razlikama, nije ni kod njih tako sjajno kako se misli!

nonwo
Gost
nonwo
7 mjeseci prije
Reply to  medo1

Rudolf Steiner: „U BUDUĆNOSTI ĆEMO LIJEKOM UKLONITI DUŠU“Transformacija svijesti Pogledati video u sklopu teksta Kill Bill 2005-FUN VAX-predavanje za CIA-u “izbiti ćemo vam Boga iz glave-cjepivom” ttps://2012-transformacijasvijesti.com/koronavirus-kovid-19/rudolf-steiner-u-buducnosti-cemo-lijekom-ukloniti-dusu Sve smo već vidjeli ,ali ni gmazovi nisu što je Bill.Unbeliveble. Pazi,on drži predavanje,glasom bez trunke emocije , kako će cjepivom “izbaciti iz… Pročitaj više »

Kris
Gost
Kris
7 mjeseci prije
Reply to  nonwo

…nešto nije OK s tim video – prvo je čudno da je još uvijek na youtubu! (od 2012.god!) a znamo da su vrlo ažurni u skidanju “fake-newsa”, drugo, ako ga se pogleda na drugom kanalu, u većoj kvaliteti – jasno se vidi da prezenter NIJE B.G., a zapravo ni glas… Pročitaj više »

DZD
Gost
DZD
7 mjeseci prije
Reply to  medo1

Funkcionira savršeno. Samo što ljudi misle da je drukčije zamišljeno, a nije, nego baš ovako.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
7 mjeseci prije

Narod obozava biti roblje! Narod obozava skidat gace pred autoritetima! Evo sad ce Vas tako i testirat! Ha Ha! Bolje nisu zasluzili! Narod namjerno bira ovakve tirane i lopove i sve ostale opcije odbacuje kao teorije zavjere. Narod ne zeli slobodu nego se zavarava demokracijom u kojoj stalno cekaju izbore… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije

Da nemoguće niski nivo svjesti kod većine naroda i masa! Čak u socijslizmu sve je bujalo od samosvjesti, punine odvažnosti i vjere u sebe!! Takav komad atraktivne i kvalitetne zemlje i terena nema nitko u Europi pa i dalje! Al šta vrijedi, kad je narodna svjest na nivou plutokratskih režima..… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  piždro

O kojoj atraktivnoj i kvalitetnoj zemlji pišeš. To nije tvoja ni moja zemlja, čak i kad imamo dokument kako je neki komadić zemlje naš, on to nije nego samo trenutno imamo neka prava na taj komadić s kojim često nemožemo ništa dok ne ostanemo bez njega. U tehnokraciji preko koje… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

O toj Spejs na kojoj baš živiš i dišeš. uostalom mnoge koje sam sreo koji nisi rodom sa tog prekrasnog terena – samo su uzdisali i govorili- wow!!! zastajao im dah od ljepote raskoši prirode i terenskih resursa.. a a to, pa znam, nismo ni vlasnici našeg tjela.. no mnogi… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  piždro

Očito se nismo dobro razumjeli. Prirodni resursi i na tkz mojem i tvojem vlasništvu nisu naši. Ako i imaš vlasnički list za neki komadić zemlje sve ispod 1 metar ispod površine zemlje nije tvoje, kao ni k8ša koja pada ni sunce koje grije. U nekim zemljama je već zabranjeno uzgajanje… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Spejs imam ovdje knjigu od Daniela Prinza samo malo prolistana – upravo to što ti pričas..knjiga: ‘Kad bi čovječanstvo samo znalo’.. ‘Daniel Prinz ne ostavlja te.., već nam pokazuje načine na koje se možemo probiti kroz ovu “matricu/matrix” i odlučno osujetiti “Novi svjetski poredak”. Ova je knjiga izuzetno eksplozivna i… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  piždro

Diskutabilno je da li je onaj iz Šibenika junak, jer neznam njegov ratni ni poratni put. Međutim čuo si izjavu gradonačelnika Šibenika koji krivi vražji trokut psihićko stanje – koronu – dostupnost oružja. Ni riječi o stvarnim razlozima i motivima. Uglavnom kontrolni sistem je samo invertirao stvarnost i iskoristio tragediju… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Jedan od komentara u vezi šibenskog slučaja “Stečajna ekipica Šibenik Kada već se novinari iz Šibenika prave grbavi … Svi podaci su iz sudski registar pravosudje.hr – DAKLE JAVNI PODACI DOSTUPNI SVIMA PA I NOVINARIMA Djelo d.o.o. Unešić – ovlaštene osobe Lucija Slamić – povezana sa dvije (2) pravne osobe,… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  nonwo

Znao sam da je to tako premda nisam znao detalje koje si izvukla. Mediji interveniraju i suptilno provlače kako je Koloper bio “obiteljski nasilnik” što dodatno usmjerava u pravac iz kojeg vjetar puše. Imam zadršku jer neznam tko je taj Koloper i da li je na primjer prije 30 godina… Pročitaj više »

rimtu
Gost
rimtu
7 mjeseci prije
Reply to  nonwo

Mislim da bi svima sa gramom mozga trebalo biti jasno što se dogodilo.

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
7 mjeseci prije
Reply to  nonwo

Hvala vam na ovom👏👏

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
7 mjeseci prije

Nuvinari i istina🤣🤣🤣

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

da, sjećam se tvog posta, gdje si govorio za otvaranje kafića i kako je to strah za vlastodršce.. ‘tiha voda bregove valja i rastvara’.. “Čini mi se kako si i ti daleko od stvarnosti. Ne treba ni govoriti ni pisati “treba htjeti” nego govoriti i pisati “napravljeno je to i… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  piždro

Pa tako je, ali ja sam samo htio naglasiti kako ta zajednica, država, domovina, kako god je mi zvali, je daleko od “naša”. Tek kad mi postignemo da je ta zajednica naša onda možemo dalje, sve drugo je crtanje prstima po zraku. Takiđer mislim kako kletve i psovke kao spolne… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

da svak dobije, sto odabere – ako uopće ima šansu da bira

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
7 mjeseci prije
Reply to  piždro

Mentalitet vecine ljudi je kmetovski jer smo tako nauceni od malena,i ni u jednom djelu nase “povijesti” nije bilo drugacije! Ne zelim pisati romane,pa cu skratiti. Po meni,kod vecine se ne moze promjeniti svjest,jer nemaju dovoljan kapacitet (netko je jednom upotrebio rijec cip)da shvate nesto drugacije od onog sto im… Pročitaj više »

KISIK
Gost
KISIK
7 mjeseci prije

E sad ,
ili će čip da pregori,
ili Većina besavijesnih. hmmm

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije

da da nije kmetovskog podaničkog mentaliteta – nebi imala šanse kabala.. a ovako rasturaju

Blaza
Gost
Blaza
7 mjeseci prije

To je isti kapitalizam koji je kupio indijance šarenim perlicama i obojenim stakalcima. Vrh piramide je razradio psiholoski profil masa, od želje za posjedovanjem nečega što drugi nemaju (btw mnoge zivotinje skupljaju raznobojne stvarcice kako bi povećali svoj status medju svojom vrstom) do želje da netko drugi uredjuje njihov život… Pročitaj više »

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
7 mjeseci prije
Reply to  Blaza

Zivila Blaza,super napisano!

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
7 mjeseci prije

Ljudizam djuro🤣🤣

Picajzl
Gost
Picajzl
7 mjeseci prije

Slažem se, mediji prikazuju i prodaju narativ, pogledajte kako je drugima, vama je još i dobro, a ako ste poslušni i ne mislite, sve će biti u redu. U protivnom u najmanju ruku strela božja bu vas pičila.

najbolji
Gost
najbolji
7 mjeseci prije

a da se kmetovi organiziraju u WallStreetBets?

Nena
Gost
Nena
7 mjeseci prije
Reply to  najbolji

hahaha, nasmijah se dobro, super prijedlog

Alfa33
Gost
Alfa33
7 mjeseci prije

A eto, tražili ste gledajte, Na referendum je izašlo 83,56 posto birača. Njih čak 94,17 posto izjasnilo potvrdno na prvo pitanje. Za ostanak Republike Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi, što je bila druga ponuđena opcija, glasalo je tek 1,2 posto birača, moglo je možda danas biti drugačije, sad… Pročitaj više »

medo1
Gost
medo1
7 mjeseci prije
Reply to  Alfa33

mnogi nemaju ni domovinu

paor
Gost
paor
7 mjeseci prije
Reply to  Alfa33

KONJ JE PLEMENITA ŽIVOTINJA ,a ti si još i glup

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Željko Kerum je sve to prije neku večer na HRT-u sve lijepo objasnio gdje je rekao ksko svatko ima svoj interes. Nadopuniti ću to, i svaki pojedini kmet ima svoj interes, a danas tehnologija omogućava da je za vladanje potrebno sve manje vazala, a kmetovi postaju višak. Problem je ne… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Pa ti nebi glasao za Keruma ili Bandića nego za njegovog protivnika jeli tako? E sad, ja sad neću tebe ovdje nazivati pogrdnim imenima, ali ti ne razumiješ osnovne stvari i št9 je najgore nisi jedini. Stvar je u tome da će Kerum svakom umirovljeniku dati 100kn kako bi glasao… Pročitaj više »

Nekamuda
Gost
Nekamuda
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Vrhunski postavljeno ogledalo.

Moj naklon, do poda.

KISIK
Gost
KISIK
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

&
Red;
PAROLA

Red
Vazelina

Red
Vazal_izma

Red
Vandal_izma
RED , REDA RADI ,RADI RATARU RAT.
stoji do zadnje šta si napisa.

Sompompir
Gost
Sompompir
7 mjeseci prije

Zanimljivo je kako se iz libertarijanske perspektive nikako ne vidi da i kapitalist “muze” radnika, čak i više nego država. Kapitalist koji bi platio radnika onoliko koliko radnik zaista privredi propao bi. I ne, ne postoji izbor ni slobodna volja, osim ako si rođen u obitelji bogataša – u kapitalizmu… Pročitaj više »

Picajzl
Gost
Picajzl
7 mjeseci prije
Reply to  Sompompir

RF radikalizam iz pamfleta ili brošure. Nije tako jednostavno, ali ti se očigledno zalažeš za DIKTATURU PROLETERIJATA, imali smo i to, ma bilo je MRKLI MRAK.

Sompompir
Gost
Sompompir
7 mjeseci prije
Reply to  Picajzl

Ja nisam RF, a na argument se odgovara argumentom,dakle, sa čim se konkretno ne slažeš i zašto?

Picajzl
Gost
Picajzl
7 mjeseci prije
Reply to  Sompompir

Mješaš pojmove, liberale ne trpim ni ja, više mi leže lijeve opcije, desni tu i tamo imaju pravo, ali kako Ti vidiš alternativu a da nije “KAPITAL” od Marksa,

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
7 mjeseci prije
Reply to  Sompompir

Sompopir Izgleda da si previše čitao K. Marksa koji je u svojim spisima kao zmija noge skrivao činjenicu da se svaki kapitalist mora dobrano zadužiti kod bankara koji uvijek na kraju “pobere kajmak”. Nije ni čudo, jer mu je najjači bankster onog doba u Londonu bio rođak (a Marksov babo… Pročitaj više »

avatar
Gost
avatar
7 mjeseci prije

SOA-Bravo, baš ga krasno nacrta.Tko ni nakon ovog natpisa ne razumije odnose u RH a nije dio vazalnog odnosa stvarno mi ga bude žao.

marko
Gost
marko
7 mjeseci prije

Svi nabrojani Marxsovi društveni sustavi su uvijek postojali i postoje, paralelno , a ne kronološki. I danas u nekim prašumama i otocima neki stanovnici žive u plemenima i love kopljama. I danas u nekim islamskim zemljama mnogi žive kao robovi. I ne samo tamo. Ima toga i u velikim gradovima… Pročitaj više »

Stara kuka
Gost
Stara kuka
7 mjeseci prije

“Oporezivanje je davno prešlo granicu od 50% prihoda. U prijevodu – sve što čovjek zaradi dijeli po pola.” Neki dan sam baš nešto računao. U RH, kad zbrojiš davanja iz plaće i na plaću, PDV i ostale državne namete to j eprešlo i 60% prihoda. Moglo bi se reći da… Pročitaj više »

Legendarni Grk
Gost
Legendarni Grk
7 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Evo detaljnog izračuna:

http://archive.6yka.com/img/s/724×420/upload/images/0001%20Oktobar%20novo/slikazaclanak100kuna.jpg

Ostane nam 29 kn, a možda i manje.
Turci i neki drugi iz ranije povijesti su znali uzimati samo 10 %.
Međutim, kada se još uračunaju i svi nasilno nametnuti troškovi koje starije civilzacije nisu imale, onda je situacija alarmantna.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
7 mjeseci prije
Reply to  Legendarni Grk

Turci i neki drugi iz ranije povijesti su znali uzimati samo 10 %.

Pozeljeli drumovi Turaka;)

Stara kuka
Gost
Stara kuka
7 mjeseci prije

U feudalnom “mračnom srednjem vijeku” kad je cvala “eksploatacija čovjeka po čovjeku” i nije bilo demokracije i tolerancije postojalo je pravilo da kmet mora jednu desetinu davati Bogu (Crkvi), jednu desetinu caru (državi), a jednu desetinu svom velikašu. Današnjim “kmetovima” je puno bolje.

Blaza
Gost
Blaza
7 mjeseci prije

Piramida “vlasti” pa posljedično bogatstva je tako postavljena. Dolje su oni koji rade a iznad oni koji hijerarhijski dijele zaradjeno. Kmetovi su ubijedjeni da obrnuta piramida ne može funkcionirati, da pojedinci kao temelj ne mogu biti nositelji zadovoljnog i pravednog društva. Svijest ih je tako ograničila i radje biraju iste… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
7 mjeseci prije
Reply to  Blaza

“Programirani smo da vjerujemo da smo žrtve života, a, zapravo smo kreatori.”

Blaza
Gost
Blaza
7 mjeseci prije
Reply to  nonwo

Da!

Nena
Gost
Nena
7 mjeseci prije
Reply to  nonwo

+++++++++++
To je to

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
7 mjeseci prije
Reply to  Blaza

👏👏

ledeno doba
Gost
ledeno doba
7 mjeseci prije

“Senior bi se svome vazalu obvezao na razne vidova zaštite, primjerice zastupanjem pred sudom, osiguravao pomoć u hrani i odjeći, često i stan ili zemljišni posjed. Vazal bi zauzvrat morao slušati seniora i vršiti za njega razne druge usluge, točno određene ugovorom, koje su uključivale i vojnu službu u slučaju… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
7 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

Već sada,u najmanje trećini proizvodnih firmi,…nema do dva tri čovjeka u pogonima.Sve ostalo su roboti.Koji god dokumentarac se otvori-npr. proizvodnja hrane na veliko-u pogonima su samo roboti. Ljudi su u tom planu..,a još više će biti beskorisni izjelice.Kinez na ekonomskom forumu(ime?) nam daje najviše 10 godina nakon kojih nas više… Pročitaj više »

Legendarni Grk
Gost
Legendarni Grk
7 mjeseci prije

Budući da Banda želi drastično smanjiti populaciju, logično je da nam na sve moguće načine žele maksimalno otežati život. Ne može se nasilno smanjiti broj ljudi na Zemlji bez da im ne stvaraš što teže egzistencijalne probleme. To je njihova osnovna ideja vodilja za sve ovo što rade, pri čemu… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
7 mjeseci prije

SoA, To je to… Ipak, premda ovo tvrdis: “… Tko čelnicima EU daje vazalske vjerodajnice i kako ta hijerarhija dalje ide, nije ni bitno, niti nama neposredno važno…” Ja licno mislim da je bitno. Sav onaj “feudalni ustroj iznad kmeta” koji spominjes – uvijek zavrsava u (“horusovom“) OKU – na… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Kmet ima vunu oko glave koja mu smeta za vidjeti to na što ti ukazuješ. Kmet potpuno poblesavi kad mu ukažeš na vunu koja mu smeta i protiv onog koji mu ukazuje na to kako mu vuna smeta kreće u obračun svim raspoloživim sredstvima. Pridobiti kmetove kako bi bili protiv… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

“… Kako to “all seeing eye” uspjeva? …” Hehe… Dobro si to opisao… A kako uspijeva – pa meni se cini, kao i do sada – kontrolom informacije. U onoj nasoj zadnoj diskusiji a i nakon onih zanimljivih klipova, mani se cini da je informacija izuzetno bitna za kreiranje neke… Pročitaj više »

KISIK
Gost
KISIK
7 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Fala vam Obojici,gušt vas čitat..prid san.

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
7 mjeseci prije
Reply to  KISIK

👍

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
7 mjeseci prije

Zar ne postoji niko ko bi tužio vladu RH međunarodnom sudu pravde za tih preko 50 % poreza, kao pljačkanje naroda?! Ili bi to premudri vođa Plenković objasnio kao da ” još nismo uskadili zakone sa pravnim regulativama EU ali smo na pravom putu, danonoćno radimo na tom problemu i… Pročitaj više »

Blaza
Gost
Blaza
7 mjeseci prije
Reply to  jablan u žitu

Ne možeš tužiti vezala njegovom vlastodršcu. Vazal radi ono što mu vlastodrzac naredi.
Ni jedna promjena izvana nije bila promjena. Promjena se mora dogoditi u svakom čovjeku. Čovjek (svaki pojedinac) bi trebao živjeti onako kako želi da živi društvo.

Nena
Gost
Nena
7 mjeseci prije
Reply to  Blaza

Točno, upravo to

Prle
Gost
Prle
7 mjeseci prije

Sustina ovoga teksta moze se sazeti u par recenica. Sve ostalo je mlacenje prazne slame. A te recenice su to da je krajnje porazavajuce citati stare i prastare povjesne tekstove o tome kako smo i zasto stvoreni. Citajuci raznorazne povijesne tekstove iz svih krajeva svijeta i iz svih naroda i… Pročitaj više »

Blaza
Gost
Blaza
7 mjeseci prije
Reply to  Prle

Nije točno to što su napisali (za što smo stvoreni). Ljudski vijek je relativno kratak, od generacije do generacije se izgubi ili iskrivi puno činjenica. A povijest se piše “poslije bitke” po naređenju onih koji misle kako nas držati u pokornosti stoljećima unaprijed. Njima odgovara da ostanemo na nivou djece… Pročitaj više »

A neg.
Gost
A neg.
7 mjeseci prije
Reply to  Blaza

Nažalost Prle je u pravu. Prokleti Sumerani i njihove glinene pločice! Zašto im vjerujem?! Pa nigdje riječi o slobodi, ravnopravnosti…čovjek je stvoren da bude radnik i točka. Današnji naziv za robot dolazi od slavenskog naziva za radnika, rabotnika, znači stroj koji rabota. U engleskom naziv za roba je slave, u… Pročitaj više »

Blaza
Gost
Blaza
7 mjeseci prije
Reply to  A neg.

Tko kaže da je Sumer prva civilizacija? Od kud sumeranima znanje o graditeljstvu, postavljanju birokratskog aparata? Ne misliš valjda da su ih naučili annunnakiji, kako piše Sitchin. Zašto se u povijesti ne spominje civilizacija koja je postojala na području današnje Rusije? Ali jest, Sumer je civilizacija koju su stvorili arhoni,… Pročitaj više »

A neg.
Gost
A neg.
7 mjeseci prije
Reply to  Blaza

Slobodni i ravnopravni. Niti prije niti poslije potopa. Nikad. Zašto? Iskustvo svakodnevnog života.
Svako od nas se pita kako je moguća nit vlasti od Bliskog istoka do primjerice SAD-a? Upravo program, genetski, sociološki itd. S jedne strane imaš plan svih vijekova s druge ‘use, nase, podase’. Ponoviću se, nažalost…

tenkić por grubera
Gost
tenkić por grubera
7 mjeseci prije

“Povratak u budućnost” 1..2………

Stara kuka
Gost
Stara kuka
7 mjeseci prije

comment image

Busola
Gost
Busola
7 mjeseci prije

Da malo ljudima pojasnim kako elite ne pošutju uopće mjere. Primjer Velika Britanija i Irska. Dok običan narod u tim zemljama je u jednim od najstrožih zatvaranja u svijetu dotle elite vrlo jednostavnom metodom izbjegavaju sve. Između Velike Britanije i Irske postoji jedan veći otok Isle of Man koji je… Pročitaj više »

Taratata
Gost
Taratata
7 mjeseci prije
Reply to  Busola

Eto,jedan od ciljeva detektiran

alterego
Gost
alterego
7 mjeseci prije

Pa kolega Soa je prije pisao da je ovaj sistem onakav kakav najvise pase covjeku i njegovoj prirodi.

Ali je fino da ste se vrnuli kao komentator i analiticar.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik